Vendepunktet

Opgavebeskrivelse

En historie er ofte bygget op omkring et vendepunkt, som skal holde læserens opmærksomhed fanget. Et vendepunkt i en tekst må meget gerne overraske og uden et eller flere vendepunkter bliver en historie let kedelig og forudsigelig. Skriv en fiktiv tekst, som indeholder mindst ét vendepunkt. Der skal være en hovedperson i teksten. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

”Sådan Sigurd! Nu er jakken repareret. Det er der ingen, der lægger mærke til.”
Han betragtede sin mor, mens hun stolt rakte ham den. ”Tak” sagde han og tvang sig selv til at smile. Tanken om en ny jakke var udelukket. Hvor meget luksus fik man råd til som kontanthjælpsmodtager?

Sigurd gik med tunge skridt ned ad trappen, mens han genoplevede gårsdagens limbo og så klassens ubestridte alfahan for sit indre blik. Rune med det smarte tøj og kække bemærkninger, der kunne charmere alle. Pigerne flokkedes om ham, og Sigurd genkaldte sig især Mias beundrende blikke, når Rune slog smut med dådyrøjnene og lod nåden dale ned over de udvalgte i form af lidt smigrende bemærkninger.

Konfirmationen stod for døren, og Runes forældre havde for længst reserveret selskabslokaler på godset.
Sigurd undlod at fortælle, at de havde modtaget et mindre legat, som hans mor havde søgt. Det muliggjorde nu at få hjælp i køkkenet fra en kogekone.
Sigurd genoplevede de hånlige kommentarer om hans manglende status, og hvordan Rune havde væltet ham omkuld, så jakken blev flænset. ”Nu er fattigrøven ved at gå op i limningerne” lo Rune og pegede på foret, der hang som et sørgeflag og daskede.

Da Sigurd trådte ind i skolegården, holdt Rune hof. ”Der er han!” skreg han og fortsatte ”Har du fået ny jakke?” Runes pegefinger begyndte at kratte i den lappede syning. ”Lap-svansen skal ned og ligge” hylede han, og inden Sigurd nåede at tage for sig, lå han på jorden med Rune øverst. Han forsøgte at vride sig fri, men Rune holdt fast, mens slagene faldt taktfast.
Pludselig aftog kraften, og Rune hev sært efter vejret. Sigurd mærkede ham falde tungt hen over sig, og stilheden sænkede sig. Alle måbede, mens Sigurd rejste sig og vendte ham om på ryggen og mærkede efter. Der var ingen puls.

Tilskuerne stirrede handlingslammede på Runes tomme blik, mens
Sigurd fik samlet sig og sendt en flok af sted efter hjælp. En anden ringede til 112.
Han lagde begge hænder på brystbenet. Trykkede 30 gange. Gav 2 indblæsninger. Trykkede 30 gange. Atter 2 indblæsninger. Sigurd fortsatte utrætteligt. Universet var sat i stå. Lige nu gjaldt det om at få gang i hjertet. Han sansede ikke, at sveden drev af ham.

En skare af lærere kom løbende, idet ambulancen ankom. Sigurd kæmpede indædt, og til sidst lykkedes det at mærke pulsen, inden redderne tog over.

Der bølgede en euforisk respekt omkring Sigurd fra alle sider. Ikke mindst fra Mia.
Senere trådte skoleinspektøren ind i klassen og sagde: ”Jeg har netop talt med hospitalet. Rune har en hjertefejl, men han klarer den takket være dig, Sigurd.”

Mia lagde sin hånd i Sigurds og hviskede: ”Respekt er ikke noget man får - det er noget man gør sig fortjent til.”

Skriv kommentar

Besvarelsen Ingen kender dagen er publiceret 07/05-2011 18:59 af Lejsy Storm under skriveøvelsen Vendepunktet.
Version 1 - 07/05-2011 18:59
Besvarelsen er på 461 ord og lix-tallet er 28.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

13 år siden
#1 carped15
Hej Lejsy.

God historie fortalt i et dejligt flydende sprog. "Thubs-up herfra."

Skal jeg finde et enkelt eller to men´er er de som følger:

Tiden for din historie er svær at placere. Er det fortid? (Kogekone og konfirmation på godset taler for dette samt den måde Rune snakker på) Eller er det nutid (Mia siger "respekt", og der bliver ringet 112, hvilket først blev indført relativt sent som alarm nummer, og ihverttilfælde senere end kogekoner blev uddateret.) De to modstridende tider gør det svært at danne sig overbevisende billeder af personerne og stedet.

Den anden kommentar jeg har, er brugen af lange sætninger. Specielt i starten ville det klæde teksten, hvis du havde benyttet et ekstra punktum eller to.

Men som sagt i starten. God historie. Godt skrevet.

Venligst Kristian
13 år siden
13 år siden
#2 Mathiilde
Jeg er enig i at det er en god historie :) Godt skrevet, godt fundet på.
13 år siden
13 år siden
#3 Lise Eva Kramer (Lille spejl)
Du leverer som altid en god historie.
Lise
13 år siden
13 år siden
#4 Line Knudsen
Kære Lejsy.
Fin historie med en dejlig happy ending, hvor den sande helt opnår den respekt, han fortjener. Så kan han sgu lære det, ham Rune. VH Line Knudsen
13 år siden