Vendepunktet

Opgavebeskrivelse

En historie er ofte bygget op omkring et vendepunkt, som skal holde læserens opmærksomhed fanget. Et vendepunkt i en tekst må meget gerne overraske og uden et eller flere vendepunkter bliver en historie let kedelig og forudsigelig. Skriv en fiktiv tekst, som indeholder mindst ét vendepunkt. Der skal være en hovedperson i teksten. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Jeg smilede over hele femøren, da jeg tog den sidste bøtte med lækkerier op af kurven. Hvem skulle have troet at jeg, en simpel bondeknold, ville få lov til at spise frokost med den kønneste pige i sognet? Hvornår mon virkeligheden ville trænge ind? Men den var trængt ind; jeg kunne mærke det på melodien i mit hoved, de snurrende fingerspidser og den fjollede grimasse på mit ansigt. Heldigvis smilede den kønne Signe blot tilbage, mens hun pakkede maden ud og stillede det an på det blomstrede tæppe.
Vinen var tilpas kølig, og jeg åbnede flasken. Vi skålede på en god frokost, og begyndte at smage på lækkerierne. Efter det første glas vin fik jeg tungen lidt på gled, og det viste sig at den kønne Signe ikke blot havde udseendet med sig. Det tog os ikke lang tid at finde frem til en fælles passion for malerkunsten, og de næste par timer blev både nutidens og fortidens store navne analyseret og i et enkelte tilfælde, dissekeret.
Sjældent havde jeg leet så meget, og jeg håbede at få lov til at se hende igen. Hun gjorde mig glad og let om hjertet, og jeg var vist beruset af andet end vin. Mit blik kærtegnede hendes ansigt, fra det korngule hår, over de blå øjne og de rosafarvede kinder, for til sidst at ende ved den mest indbydende mund.
Idet jeg åbnede munden for at byde hende ud på endnu en date, bimlede klokkerne og overdøvede min tale. Overraskede så vi på hinanden, indtil hun pludselig gav sig til at rode i sin taske. Med et triumferende smil så hun på mig, denne gang med en stadigt ringende mobiltelefon i hånden. Jeg smilede pligtskyldigt tilbage, og gav mig til at rydde op. Hun havde netop klappet telefonen op, og dermed besvaret opkaldet. Mens jeg pakkede kurven, kunne jeg ikke lade være med at kaste stjålne blikke i hendes retning. Hendes ansigt skiftede jævnligt udtryk mens hun tavst lyttede til personen i den anden ende, og jeg kunne ikke helt afgøre om det var gode eller dårlige nyheder.
Fordybet i mine overvejelser, blev jeg en anelse forskrækket idet hun pludselig udbrød en lang række eder. Det før så henrivende ansigt, afbilledede nu i stedet de mest vanvittige og horrible ansigtsudtryk. Særligt ét fik mig til at tænke på Edvard Munchs billede ’Skriget’. Væk var den smukke og dannede pige med den gode opdragelse og skarpsindige hjerne. Foran mig stod en ækel og ildspruttende drage, der med flere længder slog alt hvad jeg hidtil havde set på film. Håret var ikke længere bløde lokker, munden ikke længere fristende og øjnene havde mistet det glade glimt. Forstenet over denne så pludselige forvandling, kunne jeg kun se til mens hun med had i øjnene afleverede den afsluttende svada, og knaldede røret på. Hun vendte sig mod mig med et smil på læben. ”Det var bare min åndssvage eks-kæreste, der ville høre om han måtte hente de sidste af sine ting i min lejlighed”.

Skriv kommentar

Besvarelsen Picnic er publiceret 18/05-2011 21:54 af Janne Andersen (Porter) under skriveøvelsen Vendepunktet.
Version 1 - 18/05-2011 21:54
Besvarelsen er på 499 ord og lix-tallet er 36.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

9 år siden
#1 Napex
Tillader mig at smide lidt feedback med nogle pointers, som du kan bruge eller lade vær :)

Jeg har lidt svært ved at finde rundt i historien, hvor nogle ting i den giver mig lyst til at finde ud af, hvad det egentlig handler om. Imens andre ting giver mig lyst til bare at klikke videre til næste tekst. Jeg har prøvet at tilbagemelde lidt i + og -

+
Det jeg generelt godt kan lide ved den er, at plottet bag denne picnic virker kompliceret. Hvor kender de hinanden fra? Hvad er der lige pludselig med ham ekskæresten? Hvem er vores hovedperson?

-
Det der så til gengæld forvirrer mig lidt for meget er, at jeg første gang jeg læser teksten er overbevist om, at jeg-fortælleren er en pige. Jeg aner virkelig ikke hvorfor... Så de lesbiske konspirationsteorier skulle lige ligges til side, da jeg læste den anden gang :) Dernæst støder jeg ind i det problem, at jeg har meget svært ved at fastslå, hvornår det her finder sted. "frokost med den kønneste pige i sognet..." Hmmm... Det er der ikke mange, som siger på Frederiksberg de her dage. Senere hen bliver der dog talt i mobiltelefon. Så er vi måske alligevel ikke så mange år tilbage?

-
Jeg synes du bruger et godt og varieret sprog. Dog synes jeg, at der er enkelte lidt forvirrende formuleringer. F.eks. "Mit blik kærtegnede hendes ansigt..." Jeg har svært ved at forestille mig, hvordan den handling ser ud i virkeligheden.

+
Omtalen af deres fælles interesse for kunst giver noget dybde i historien, og man fornemmer, at det kan bruges senere. At du så samtidig vælger at bruge det som et værktøj til at beskrive, hvordan hovedpersonen pludselig ser på Signe er jo blot genialt.

Til sidst et lille tip.
Måske ville det klæde din fortælling enkelte gange at bruge nogle ultrakorte sætninger, som faktisk fortæller meget. Det giver tit stof ubevidst til eftertanke hos læseren således, at du ikke fodrer os med alle detaljerne, men det afkræver lidt fantasi af dit publikum. F.eks. korte sætninger som kan betyde ekstremt meget: "Han tog en dyb indånding", "Hun lod en hånd glide igennem sit hår", "Han rettede på sin trøje" osv. Det er blot et virkemiddel jeg godt kan lide, og jeg tror det vil matche godt ind imellem nogle af dine lidt længere flotte komponerede beskrivelser.

Det var mine 50 øre :)
9 år siden
9 år siden
#2 Janne Andersen (Porter)
Hej Napex,

og tak for din kommentar - jeg elsker feedback, det er fedt at høre hvad andre tænker om det man laver.

Skulle du være interesseret, så kommer her nogle tanker bag teksten....

Hovedpersonen er ham! Hvor de kender hinanden fra? Min tanke var at de fra samme by/område (deraf sognets kønneste pige), og han ved nok mere om hende end omvendt, da han jo er betaget af hende. Ekskæresten er kun med for at understrege, at hun ikke er den søde pige, men snarere en kælling i forklædning: Hun flipper over en småting, som at han vil hente sine ting, hvilket jo er ham fuldt berettiget.

Det lesbiske point of view var bestemt ikke tilsigtet, og jeg havde ikke set den komme! Kan godt se nu, at jeg ikke (udover bondeknold) definere kønnet på min hovedperson. Men jeg mener nu ikke, at jeg på nogen måde indikere, at det er en kvinde, så den har du måske automatisk taget med idet jeg er en kvindelig forfatter????

Det er et bevidst valg af sprog, at jeg bruger "gl. sprog" kontra mobiltelefonen. Det var en ide om at effekten med mobiltelefonen og dermed vendepunktet ville stå stærkere. Men hvis det i stedet forvirrer læseren, vil jeg overveje den til næste gang :-)

Mht "Mit blik kærtegnede hendes ansigt" var et (forfejlet?) forsøg på at vise hans forgabelse i hende. Og hvis øjne/blikke kan dræbe, kan de vel også kærtegne, eller???? :-)

De lange sætninger er min forbandelse, især når der er restriktioner på mængden af ord. Jeg har barberet over 50 ord af denne tekst, måske det var de forkerte??? ;-) Men jeg vil helt klart øve mig i de korte og sigende sætninger - er sikker på at de vil gavne mine tekster fremover.

Mvh
Janne
9 år siden
9 år siden
#3 Napex
Tror du har ret i, at jeg bare ser, at det er en kvindelig forfatter, og som du selv siger, så er der ikke meget kønsbestemmelse. Så oven i jeg-fortælleren... Tjaeh... Never mind.

Eller synes jeg, at det er nogle sunde (gode) overvejelser du gør dig oven på min feedback. Det er altid rart, når folk er åbne.

- Og misforstå mig nu ikke: Jeg giver aldrig feedback på noget, som jeg ikke grundlæggende synes er godt. Til det er der simpelthen for lidt tid og for mange tekster :)


Mvh. Nicolai
9 år siden
9 år siden
#4 Pia Hansen
Hej

En fin og velskrevet historie.
Det er meget nemt at forstå handlingen, og man deler hps glæde over at den kønne pige også er sød, klog og kunstinteresseret.
Det er et nærmest genialt indfald, at du beskriver pigens reaktioner på mobil-samtalen ved hjælp af et kunstværk. Det er også sjovt ;-)
Vendepunkt: Jo, det er vel et vendepunkt, at hun kan være så vred og "grim." Og dernæst er det vel et vendepunkt, at det er ekskæresten, der gør hende så sur.
Nu må der da være et endnu større håb hos hp.

Historien er måske lidt uafrundet, men åbne slutninger er egentlig fine. så kan man jo selv tænke videre.

Pia H
9 år siden
8 år siden
#5 Lau Wind
Synes du rammer den lige i r....

Kan godt li din "skriget" og hylder vendepunktet; den lyserøde sky, der forvandler sig til knivskarp hverdag. HP kan se frem til, at hans udkårne også kan være "grim"

Den åbne slutning er perfekt, tak

Lau Wind
8 år siden