Stærke følelser

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie hvori en person beskriver en stærk følelse, gerne ved hjælp af metaforer. Hvordan føles det at være jaloux, være lykkeligt forelsket eller måske skulle træffe en svær beslutning? Brug fantasien. Teksten skal indeholde en beskrivelse af hvordan følelsen opleves fysiologisk - hjertebanken, gåsehud, kulderystelser m.v. Teksten skal ligeledes vise, hvad følelsen afholder personen fra, eller måske driver ham/hende til at gøre. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Billede 1. Lige nu situation:

Middag hos svigerforældrene.
Deres børn, tre drenge og datter.
Jeg er gift med datteren. Sammen har vi en søn og en til er på vej.
Alle har deres hustruer, børn og hunde med.
Det er på landet.
Her spises hurtigt, alle taler på samme tid med mad i munden, på fynsk.
Der stanges til fadene med egen gaffel og der pruttes vellystigt.
Hundene render rundt under bordet og stikker deres snuder op i vores underliv for at tikke og gribe rester.
Middagen er noget pandestegt, egen slagtning, masser af kartofler og sovs.

Billede 2. Om manglende sprogøre:

Jeg er fra København. Jeg har giftet mig med en fynsk pige, som kommer fra et helt andet miljø. Mine skikke, traditioner og opdragelse er helt anderledes. Spiser pænt med kniv og gaffel og ville ønske, at der var bestik i maden. Plejer for det meste, at tygge af munden før jeg taler. Taber koncentrationen. Føler mig udenfor, i et fremmed land. Siger ikke så meget, for jeg forstår ikke hvad de siger, på hurtigt fynsk med mad i munden.

Billede 3. Børneopdragelse og god bordskik:

Og så var det nogle af de andre børn, der ville have noget andet at spise, end det der blev serveret. Og svigermor smører syltetøjs madder. Så vil alle have. Min søn kigger på børnene, ligner et spørgsmålstegn, ser over på mig: Uden at sige noget kan jeg se i hans øjne, at han spørger: ”Må jeg også, få syltetøj?,”jeg gengælder med en hovedrysten. Svarer ham; ”Du spiser din mad, som er serveret!”.

Billede 4. Slået til :

Og svigermor fjerner hans mad og serverer syltetøjs madder.
”Hov…hov…”, siger jeg højlydt, ”den går ikke…min søn skal have ordentlig mad!”.
Og alle de fynske hoveder ser på københavnersnuden; Siger han noget?
Svigermor vender retur; ”Når I er inviteret hos mig, så er det mig der bestemmer, hvad din unge skal spise!”. Sidder naglet til stolen, med en hundesnude i mit skræv.
Ansigtet er hvidt, hjertet springer et par slag over, samler kræfter til et ildrødt, hovedløst arrigt angreb på svigermoderens nedgørende facon og amoralske tackling af min søns ve og vel. ”Hvad i alverden bilder du dig ind?!! … du skal ikke trodse min opdragelse af min søn!”… begyndende skælvende tilstand og blodet forlader stille hovedet. Lang tavshed. Alle er stoppet med at spise og snakke fynsk med mad i munden. Er han nedlagt nu?

Billede 5. Vælg kampe med omhu:

Med bævende, rasende, næsten total lydløs stemme. ”Det her kan jeg ikke … det vil jeg ikke finde mig i!”. Aha, han rejser sig igen. Kampen fortsætter.
Rejser mig, sparker til hunden for mine fødder, lægger servietten, ser mig omkring.
Indser, at jeg er helt alene i et fremmed land med andre skikke.
”Tak for mad. Undskyld jeg ikke spiser op,” ser på min kone, som har valgt deres side, hun er også på hjemmebane.
Mit raseri er benzin, da jeg gik hele vejen hjem, fra syd til Østfyn.

Skriv kommentar

Besvarelsen Gastronomisk nederlag er publiceret 30/05-2011 20:15 af Poul Brasch (Blækhuset) under skriveøvelsen Stærke følelser.
Version 1 - 30/05-2011 20:15
Besvarelsen er på 502 ord og lix-tallet er 25.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

9 år siden
#1 Line Knudsen
Sprængfarligt emne, der vækker stærke følelser. Hele min svigermekanik er fra Vejle. Minsvigermor gav engang min velopdragne hvalp flæskesvær ved bordet, og han tiggede resten af sit liv. Jeg var edderspændt rasende. Min datter på otte ved, at der er et sæt regler derhjemme og et andet hos Bedste. Sådan har jeg overlevet. Tak for fornøjelig læsning. VH Line Knudsen.
9 år siden
9 år siden
#2 Angelie Andersen (Angelie)
Jeg kan godt lide måden hvorpå de forskellige billeder giver indblik i situationen. Rigtig spændende sat op. Som halvt fynbo kan jeg dog overhovedet ikke genkende det billede af fynboerne du giver. Min fynske mormor er den den renligste kvinde jeg kender og der er helt klare regler for hvordan man ikke sidder med fødderne oppe i sofaen eller spilder på dugen. Nå, men der er vel stor forskel på familier. Helt sikkert interessant vindue til et liv.
9 år siden
9 år siden
#3 Sophie S. Lampert (Vicky)
Jeg kan godt lide din opstilling i punkter - og selv historien. Jeg er helt med på situationen.

Men med det jeg ellers har læst af dig, synes jeg du har 'malet' for lidt mht de stærke følelser. Du må gerne 'smøre mere farve på lærredet'.

Men skrive kan du ...

mvh Vicky
9 år siden
9 år siden
#4 Line Knudsen
Kære Blækhuset. Har fået fat i Min kone spiser med pinde og De røde mandariner som lyd øger, som jeg får gratis gennem netbiblioteket F17, som jeg er medlem af fordi jeg er svabrede de efter en hjerne løsning. glæder mig til sat høre dem, og komme ind i hans univers. VH Line Knudsen.
9 år siden
9 år siden
#5 Pia Hansen
Hej

Er det nu så farligt med syltetøjsmadder? Bær er da vældigt sunde ;-)
Du skriver så jeg kan se situationen for mig.
Ja, det er ganske vist, at der er kulturforskelle, selv i dette lille land - og at de kan gøre folk til hidsigpropper..Ville nok have taget diskussionen efter måltidet.

Godt emne, fin opbygning af historien.
Det kommer fint frem, at det med syltetøjsmadderne er den berømte dråbe.
Overskrifter kan være farlige i så kort en historie, men her synes jeg faktisk, at de virker.
Okay metafor, at raseriet er benzin. Ikke så godt at sætningens to verber er i forskellig grammatisk tid, men det smutter jo let, det tasteri.

vh. Pia
9 år siden
9 år siden
#6 Poul Brasch (Blækhuset)
Hej alle.
Tak for respons.

Lige lidt forklaring.

Syltetøj, er mere sukker end bær. Jeg er sukker forskrækket, godt nok hjernemad, men for meget af det, udløser hyperaktivitet, blodsukkerets op og nedture samt afhængighed over tid. Derfor er det ikke mad i den forstand. Og jeg var forgangsmand...se idag hvor meget sukker der bliver fortæret.
Ligeledes er det respektløs, at ville noget andet mad end det der bliver serveret.
Det har jeg lært mine børn fra små af. Starte med at tage lidt, for at smage.
Børneopdragelse er en svær størrelse. Der er mange bedsteforældre der gør det svært at være forældre.

Og de kulturelle forskelle i min historie, hvordan og hvorledes man indtager en middag, kan gøre en middag til et sandt marridt.

Hilsen Poul
9 år siden
8 år siden
#7 Betina Birkegård Nielsen (Betina B. Nielsen)
Jeg kan godt lide din historie; den opfylder kriterierne og du har en spændende måde at fortælle på.
Yderligere har du et dejligt stort ordforråd, der gør at teksten flyder dejligt let.

Betina
8 år siden
8 år siden
#8 Martin Høeg Andersen (Høeg)
Hej Poul.

Rigtig god tekst, rigtig flot beskrevet og med de rigtige ord.

Og jo man kan jo godt sige, at hvad ville der kunne ske ved en enkelt syltetøjs mad. Men for mig er det jo ikke selve denne syltetøj, der er problemet, men princippet i det. Svigermor burde jo acceptere at faderen har sagt nej. Og det er jo lige netop sådanne situationer som spolere forholdet til sviger mekanikken.

Men det er egentlig lidt sjovt opleve det fra den anden synsvinkel, da mine svigerforældre er fra byen, og er den såkaldte "overklasse", som sætter stor pris på disciplin og bordskik. Hvor min egen familie er fra den lille beskidte by. ;-)

Igen rigtig god beskrivelse.

Mvh Høeg
8 år siden