Opholdsstuen

Opgavebeskrivelse

Tag en fiktiv person fra en af dine egne historier (eller find på en ny) og beskriv opholdsstuen i hans/hendes hus, lejlighed eller anden bopæl. Beskriv stedets vigtigste detaljer. Brug flere sanseindtryk end kun synet, fx lugte og lyde. Lad omgivelserne vise hvem der bor der. Husk eventuelt at benytte en eller flere af de teknikker som du har lært i andre skriveøvelser.

Det halv smadrede TV havde nu mere været til pynt end til brug, tænkte Joe da hans hånd langsomt løb ned over dens skærm. Han trak hurtigt sin hånd til sig og så at han havde skåret sig, men bed den lille dunkende smerte i sig og kiggede rundt i rummet igen, og som altid faldt hans blik på den beskidte, ødelagte, hvide sofa som stod midt i det hele og lyste op i den mørkere stue uden vinduer.

Den havde stået der siden han flyttede ind og det var det eneste som de tidligere ejere havde efterladt. Han smed sig tungt ned i den og mærkede de bløde hynder omfavnede ham, og han slog sine fødder op på det slidte træ bord som han havde gjort mange gange før, usikker på om dette var sidste gang han ville gøre det. Han tog en dyb indånding og kunne lugte alle sine minder. Første gang han røg, første gang han drak, første gang han havde samleje med sin nu forlovede. Selvom sofaen ikke havde kostet ham noget var det stadig det dyrebareste han ejede, da det indeholdt flere minder end en dagbog eller et billede kunne.

Hans fødder rykkede lidt til det knagende sofabord og satte sig op for at kigge nærmere på det. Det havde også været igennem nogle ting efter han var flyttet ind. Rundt omkring i den ødelagte lak var der sorte brændehuller fra smøger når det var blevet brugt som askebæger, eller når han skulle sætte nye lys op i lejligheden havde han måtte stå på det. Han gav et fnys og tænkte på dengang han skulle sætte en ny pære i lampen i stuen her, og det ene ben var knækket på den, som så senere var lappet sjusket sammen med gaffatape.

Han rejste sig op og kiggede rundt i rummet, hvor hans bedste minder havde fundet sted. De mange gange han havde vundet over sine venner i billard, hans mange plakater indrammet i store smukke rammer på vægene, en mægtig reol fyldt med billeder af ham og hans forlovede blandt masse vis af bøger som hans forlovede ejede da han ikke selv kunne læse. Ved siden af stod der et kæmpe knust spejl hvori han så sig selv med tårer i øjnene. Han opdagede at hans forlovede stod i døren, også han græd en tåre. ”Krigen er begyndt nu.”

De gav deres sidste farvel.

Skriv kommentar

Besvarelsen Det sidste farvel er publiceret 04/08-2011 02:04 af Pimpernell Omega under skriveøvelsen Opholdsstuen.
Version 1 - 04/08-2011 02:04
Besvarelsen er på 399 ord og lix-tallet er 35.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

9 år siden
#1 WilliamThomas
Indledningsvist vil jeg lige sige, at jeg synes du har en fin fornemmelse for historiefortælling og grundlæggende løser opgaven godt. Der er dog en del stave- og grammatikfejl, som skæmmer billedet en smule – fx skriver du træ bord og masse vis og vægene; rettelig burde der have stået træbord, massevis og væggene.

Når du en dag får tid, bør du også se lidt på din tegnsætning – kommatering er sgu ikke let, men ved at lære sig de mest grundlæggende regler kommer man rigtig langt. Prøv fx sproget.dk – det er en fantastisk hjemmeside.

En anden ting er forskellen på den tekst, vi har i hovedet, og den vi får overført til skærmen. Når man skriver, er teksten så klar for ens indre øje, at man ikke opdager, at der faktisk mangler ord eller hele sætninger på skærmen, eller at man simpelthen får skrevet noget, som bare er noget rod.

Sætningen:Han gav et fnys og tænkte på dengang han skulle sætte en ny pære i lampen i stuen her, og det ene ben var knækket på den, som så senere var lappet sjusket sammen med gaffatape, skulle formentlig have haft et lille eftersyn mere, inden den blev sluppet løs.

Nu ved jeg jo ikke, hvordan du komponerer dine tekster, men jeg gør en gang imellem det, at jeg simpelthen bryder mine tekster op, så hver eneste sætning står på skærmen som selvstændige afsnit, mens jeg læser korrektur. På den måde blive det lettere at se, om jeg i min skriveiver har sprunget et ord over eller tilsvarende dumme fejl.

Et andet fif er at læse teksten højt – langsomt og tydeligt. På den måde får jeg en bedre fornemmelse af, om mine ord og sætninger nu også skaber de billeder og stemninger, jeg havde i tankerne, da jeg skrev dem.

Jeg vil slutte min ordstrøm – men bliv ved med at skrive.

Jeg tror du har fat i noget godt.
9 år siden