Vendepunktet

Opgavebeskrivelse

En historie er ofte bygget op omkring et vendepunkt, som skal holde læserens opmærksomhed fanget. Et vendepunkt i en tekst må meget gerne overraske og uden et eller flere vendepunkter bliver en historie let kedelig og forudsigelig. Skriv en fiktiv tekst, som indeholder mindst ét vendepunkt. Der skal være en hovedperson i teksten. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

1. juledag 2012.
Åh, savner lyset og foråret. Jeg ved godt, at vinteren lige er begyndt, men jeg længes.
Klokken er otte. Solen er ikke stået op endnu. Ikke så mærkeligt på denne tid af året. Selvom det heldigvis vendte forleden.
Det var mørkt og regnfuldt, da jeg var ude med hunden. Men mildt. Så helt anderledes fra sidste år, hvor alle brokkede sig, og talte om, at der skulle komme syv fimbul-vintre. Eller sådan noget. Der er altid nogle, der forsøger at skræmme. Måske fordi de er bange selv? Nå, sommeren var lang og våd. Strandene lå øde hen. Så kom det blide efterår og nu en lun vinter.
Det regner igen. Spredte diamantglimt på ruden i skæret fra gadelygterne, men stadig kun den sorte himmel. Jeg tænder ikke fjernsynet. Kan godt lide at sidde her i morgenmørket og vente på dagen. Der er ikke en stjerne, ikke et glimt af håb deroppe. Det er nok fordi der hænger et tungt skylag, at jeg ikke kan se dem. Dem kan jeg ellers godt lide at kigge på.
Når det stimede dagslys toner frem, finder jeg cottencoaten og den grønne hundesnor, og så går Prins og jeg op og henter en halv sød og et rundstykke.
Hvis vi får en mild vinter i år, vil det være et slemt slag i ansigtet på de dommedagsprofeter, der er dukket op de seneste par år. Med skrækhistorier om at Jorden går under. Da vintrene var så hårde, sagde de: ”Se, det er et tegn.” Da temperaturerne svingede, var det tegn på de sidste dage. Og alle krigene, naturligvis. Men har der nogensinde været en tid uden krig? Nu er året gået og hvad er der sket? Absolut ingenting. Lige nu er der fem grader derude, kan jeg se på det gamle barometer og masser regn på ruden. En silende regn i mørket. Jeg har ellers et smart elektronisk termometer, men det er nok løbet tør for batteri.
Det var d. 21., at Jordens undergang var annonceret. Ifølge nogle sagesløse Mayaindianer, der var løbet tør for blæk, standsede deres egen kalender dér, og det skal så gå ud over os? Dommedagsprofeterne blev lange i hovederne, da dagen kom og gik, uden andet end jordskælv i Chile og en bombe i Mellemøsten. Næppe revolutionerende.
I går var det juleaften, som jeg fejrede her i stolen. Har pyntet lidt op. Nu kan jeg snart tage det ned. Sjovt at man gider.
Nå, sol. Frem med dig, nu vil jeg gerne se, hvordan dagen bliver. Sikkert som i går, hvis jeg skal lege meteorolog. Sikke mørkt det er. Solen lader vente på sig i dag ;-)


Klokken er 10.30 og solen er ikke stået op. Det er stille og mørkt derude. Temperaturen er faldet syv grader. Der er intet signal til TV, radio eler internet. Kun en svag summen, når man forsøger at tænde. Har tændt stearinlys og venter og ser hvad der sker.

Kl. 13.30.
Det er alligevel underligt. Det med solen.

Skriv kommentar

Besvarelsen Sol, sol kom igen er publiceret 26/12-2011 10:48 af Mikala Rosenkilde (Mikala) under skriveøvelsen Vendepunktet.
Version 1 - 26/12-2011 10:48
Besvarelsen er på 498 ord og lix-tallet er 22.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

12 år siden
#1 Pia Hansen
Hej Mikala

Tænkte nok, den endte på den måde.
- men kun fordi det er dig, der har skrevet den.
Velfortalt historie.
Uhyggelig slutning, godt lavet.
Er man som læser superoptimist, kan man jo forestille sig det bare er en langvarig solmørkelse og aldeles ikke jordens undergang.

Vh. Pia
12 år siden
12 år siden
#2 unreal
God slutning. Uventet. Havde en "god" fornemmelse af melankoli inden d 21 og havde ikke forventet et vendepunkt af den karakter. Historien har kvalitet til flere
vendepunkter!!
12 år siden
11 år siden
#3 Fuchsia
Det er faktisk ikke ret lang tid siden, at jeg sad og så et program om netop Mayaindianerne og deres kalender. Programmet var virkelig spændende (synes jeg) og rørte jo en del ved tanker, om 'jordens undergang'. Teorierne er mange omkring hvorfor kalenderen netop stopper hvor den gør. Imponerende er det dog, at de har kunnet beregne tiden, med datidens evner.

Jeg kom sådan til at tænke på det program, da jeg læste din historie. Sådan noget fanger mig virkelig helt ind, og jeg kan slet ikke stoppe. Du har et rigtig godt sprog, og jeg kan tydeligt fornemme at mine tanker går i gang. Billederne er helt klare. Tydelig beskrivelse af et vendepunkt i mine øjne.
11 år siden
11 år siden
#4 Lise Jensen
Rigtig gode billeder man får af din historie her. Der er både humor og lidt mystisk ved den. Solen der ikke står op. Og julepynten der er blevet hængt op og nu skal tages ned igen. God beskrivelse af regnen og vejret uidenfor. Gode sætninger. Og et vendepunkt må det siges at være.
Lise
11 år siden
11 år siden
#5 Maja Veis Marxen (Maja Veis)
Det gode ved din tekst, er at man fornemmer at der kommer til at ske noget, at der netop kommer et vendepunkt. Men hvad der kommer til at ske er uvist, og derfor er man nød til at læse videre. Der er noget underligt over det hele. Hvorfor kommer solen ikke frem? Det spørgsmål var med til at holde mig fast i teksten og netop sin teksten begynder at blive lidt langtrukkent mes mange beskrivelser - bang! Så tager teksten en overraskende drejning. Det er en anderledes tekst hvilket jeg godt kan lide :)
11 år siden