Værdiladning

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie hvor du lægger hovedvægten på beskrivelsen af det sted hovedpesonen befinder sig. Beskrivelsen skal være værdiladet (altså ikke neutral). Det kunne være beskrivelsen af forberedelseslokalet man sidder i, inden man skal til mundtlig eksamen, det kunne være tandlægens venteværelse, eller måske beskrivelsen af en regnskov i Sydamerika. Målet er, at din værdiladede beskrivelse skal danne billeder, følelser og oplevelser inde i læserens hoved, så læseren selv føler at han/hun er tilstede.

En lille pige glemmer, med en øjeblikkelig forundring over de nyudsprungne Petunia blomster, at hun har en vaffelis i hånden. Isen flygter hastigt fra pigens hænder og havner midt på stien.
"Hvad har du gjort?" råber en ung kvinde med tørklæde, sandsynligvis pigens mor.
"Dumme barn!"
Det pludselige skift fra at være overdådig lykkelig til at stå midt på stien, tomhændet og uden mening, resulterer i nogle få intetsigende øjeblikke hos pigen. Hun begynder at græde og bliver slæbt væk af kvindens kraftige hånd. Et lille blad river sig løs fra valnøddetræet og havner på toppen af isen. De smelter sammen.

En gammel mand sætter sig på en grøn bænk i parken. Han har en sort, gammelmandshat på hovedet og et gammelt jakkesæt hvis farve nogenlunde svarer til hatten. Skoene er nærmest grålige, men har nok også været sorte engang. Hans ansigt er udtryksløst. Sådan har det været siden han for første gang dukkede op i parken, engang for 5-10 år siden. Tiden der er gået er ligeså slidte som hans sko. Han sidder der som regel hver dag og kigger på de forbigående. Han bliver ved med at kigge, som om han søger noget, et svar, en person, et udtryk.
Manden rejser sig fra bænken med et suk og tager nogle lange men forsigtige skridt mod isbilen. Han køber en is med to kugler, en brun og en hvid. Så går han langsomt sin vej. Et grønt blad river sig løs fra valnøddetræet og havner på bænken hvor manden sad. De smelter sammen.

En ung pige tager nogle forsigtige skridt mod valnøddetræets enorme stamme. Hun ser sig nærmest rutinemæssigt til siderne, før hun sætter sig ned og læner sig op af træet. Hun tager et lille hæfte og en kuglepen op af sin taske og placerer hæftet op af sine bøjede knæ.
"Fortæl mig nu" siger hun. "Fortæl mig hvad du har set i dag."
Hun venter. På et svar. Et udtryk.
Et visent blad river sig løs fra valnøddetræet og havner på hæftets tomme blad. Pigen begynder at skrive. De smelter sammen.

Skriv kommentar

Besvarelsen Valnøddetræet i parken er publiceret 15/04-2012 17:00 af sternocleidomastoideus under skriveøvelsen Værdiladning.
Version 1 - 15/04-2012 17:00
Besvarelsen er på 344 ord og lix-tallet er 24.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

8 år siden
#1 Fuchsia
Sikke en fin fortælling om livet i parken. Jeg kan godt lide din måde at detaljere personerne, som du skriver om. Du skriver observerende og fint. Men måske er det også netop det der gør, at jeg føler mig mere som en observatør, i stedet for at være tilstede. Dine ord skaber en fornemmelse af at kigge ind i en park, mere end at stå midt i den. Men derfor kunne jeg nu godt lide din fortælling alligevel.
8 år siden