Hemmeligheder

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie om en person som holder på en hemmelighed - fx værende sorg, had, glæde eller forelskelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det". Teknikken går i sin enkelthed ud på at give læseren en oplevelse af historien gennem en persons gøren og laden, handlinger, kropssprog, ord, dialog, tanker, sanser og følelser - i modsætning til forfatterens egne redegørelser, beskrivelser og opsummeringer. Dog er det vigtigt at benytte teknikken med omtanke, netop fordi det er relativt tidskrævende at skulle vise i stedet for at fortælle.

Hans åndedræt var tungt og stødvist, da han låste sig ind i lejligheden. Han tog uldjakken af. Den var fugtig og lugtede lidt af jord. Han tørrede hurtigt panden med oversiden af hans hånd. De hastige skridt, førte ham ud på badeværelset, hvor han stod og betragtede sig selv i spejlet.
Ingen havde set ham, for det var jo mørkt.
Han granskede sig selv i spejlet. Kunne man se det på ham ? Han vaskede hænderne under den varme stråle fra vandhanen. Langsomt løsnede jorden sig fra huden og blev sammen med vandet og sæben, skyllet ned i afløbet. Han drejede håndtaget om på kold vand, foldede begge hænder som en tragt og førte dem op til ansigtet. Han forsøgte at vaske den dårlige samvittighed af, som stod mejslet i hans ansigt.
Hvad havde han dog gjort ? Hans strube snørede sig sammen og et hvæsende hulk undslap.
Usikkerheden tog et fast tag i ham, da han gik ind i stuen. Den monotone tikken fra væguret gav ham en hård knude i maven. Han satte sig tungt i den udtjente lænestol mens hans blik svævede rundt for at studere stuen. Alt så ud som før. Ingen ændringer. Avisen fra i morges lå stadig på sofabordet. Kaffekopperne stod stadig på det lille spisebord. Hendes smarte sorte jakke hang hen over den ene stol ved bordet. Den glemte hun at få med.
Han knyttede hænderne. Det var sgu hendes egen skyld. Han rejste sig så hurtigt at stolen væltede. Døren bag ham smækkede og han tog trapperne i 5 store spring. Bilen var stadig fyldt med jord indvendig, der hvor han sad med fødderne. Skovlen som lå bagi, smed han om bag en busk og startede bilen.
Turen hen til vaskehallen tog 10 minutter.
Han smed en femmer i industri støvsugeren og begyndte at suge jord væk fra bundmåtten. Intet måtte kunne ses...Dette var hans hemmelighed.
Endnu engang tænkte han over hændelsen. Hun var kommet hjem, med et alvorligt ansigtsudtryk.
Hun sagde, der var noget meget vigtigt hun ville tale med ham om. Han var blevet ligbleg. Hun havde gennemskuet ham. Hun havde gættet hans hemmelighed. Det fandt han sig bare ikke i..
Ingen måtte kende den. Ingen !
Støvsugeren stoppede med et rallende WRRRRR. Han havde vist fået slettet de sidste spor.
Hendes jakke lå på bagsædet. Han foldede den pænt sammen, inden han startede bilen og kørte. Bilen stoppede foran genbrugsbutikken. Den var lukket. Han tog jakken og klemte den igennem den lille lem i siden på tøj containeren.
Ti minutter senere sad han atter i stolen hjemme i stuen. Han tog en dyb indånding. Slappede atter af.
Ingen kendte hans hemmelighed

Skriv kommentar

Besvarelsen Hemmeligheden i hemmeligheden er publiceret 18/08-2012 10:34 af Gitte Horwath (G.Horwath) under skriveøvelsen Hemmeligheder.
Version 7 - 20/08-2012 06:53
Besvarelsen er på 442 ord og lix-tallet er 27.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Jytte.D
Starter med den lille pegefinger,- der er kun en enkelt: Kontainer, staves det ikke med C?

Men
som man da bliver nysgerrig!
Hemmeligheder, man ved eksisterer, uden at man kender dem virker jo altid ekstra interessante :-)
Rigtig spændene læsning, dejligt flydende og beskrivende sprog, så jeg sagtens kan se det for mig, - i lejligheden, ved vaskehallen, i bilen osv. Også stemningen får man en god fornemmelse af.
Det eneste, som misser lidt, men som måske også er en hemmelighed, er, om "hun" faktisk havde opdaget hans hemmelighed, eller om det bare var noget, han troede. Det ville jeg jo gerne have vidst :-)
Efter alle antagelser fra min side, er det da i hvert fald en grum ny hemmelighed, han nu har at holde på, forårsaget af denne uvished.
2 i en, - godt tænkt!
Kunne sagtens blive en længere historie ud af dette.
11 år siden
11 år siden
#2 Rasmus Delf (Eudaimoniac)
Det er en rigtig god tekst. Den hiver mig med fra starten af og efterlader mig med spørgsmål bagefter.
Hvad ville hun snakke med ham om?
Kendte hun rent faktisk hans hemmelighed?
Hvad er hans hemmelighed?
Bliver han opdaget - i hemmeligheden eller det mord han lige har begået?
Hvorfor gemmer han skovlen bag sin egen busk - altså inden han er kørt ?

Tekstens indhold er af en sådan kvalitet at der kun er sproglige småting - og jeg mener virkelig småting - at gribe fat i :)

Afsnit 1: oversiden af sin hånd, med mindre historien er endnu mere markaber og det faktisk er en andens hånd han bruger :) og jeg ville måske have brugt "bagsiden" i stedet. Ved nærmere eftertanke behøver vi vist ikke præcisere hvis hånd det er, men "bagsiden af hånden" må kunne gøre det.
Afsnit 2: om på koldt vand
Afsnit 4: Jeg tror jeg ville ændre "Døren bag ham smækkede" til "Døren smækkede bag ham
Industristøvsugeren er i et ord
Tøjcontaineren er vist også i et ord
11 år siden