Værdiladning

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie hvor du lægger hovedvægten på beskrivelsen af det sted hovedpesonen befinder sig. Beskrivelsen skal være værdiladet (altså ikke neutral). Det kunne være beskrivelsen af forberedelseslokalet man sidder i, inden man skal til mundtlig eksamen, det kunne være tandlægens venteværelse, eller måske beskrivelsen af en regnskov i Sydamerika. Målet er, at din værdiladede beskrivelse skal danne billeder, følelser og oplevelser inde i læserens hoved, så læseren selv føler at han/hun er tilstede.

De kendte ikke stedet. Det vil sige, at de havde hørt om det, og det var derfor de nu forsøgte at finde det. Det var ikke mennesker af store ord, der havde berettet om stedet, men det var mennesker, hvis dom, man kunne stole på, og deres øjne havde fortalt om en smuk historie.

Efterhånden som de nærmede sig, forandrede det letbakkede landskab med de store marker sig gradvist til hedeland.

De fandt en parkeringsplads og trådte ud i sollyset. Til højre for dem havde de vandet og til de tre andre sider strakte lyng og sortebær sig mellem andre småvækster. Forude blev hedelandet afløst af nåleskov.

Hun spilede næseboerne ud og trak disse velkendte dufte til sig sammen med glade minder fra barndommen. Det var de somre, hvor cykelturene til skole i ny og næ måtte afvige en smule fra ruten for at komme udenom en hugorm, der lå og solede sig på asfalten. Det var også her, man kom for sent hjem, fordi man ville samle sortebær eller fik øje på et egern, der forsvandt mellem grankogler og nåle, og som man nødvendigvis måtte forfølge.

Hun mærkede hans hånd i sin og de bevægede sig ned mod vandet mens badegæsternes glade stemmer kom dem i møde. Det rolige vandspejl blev kun forstyrret en smule af dem, der havde vovet sig ud i det kølige vand. Lidt længere ude lå en sejlbåd for anker.

Det var midt på dagen. De gik mod syd og fik solens varme stråler direkte i ansigtet. Der var mennesker af alle slags på stranden. Tykke og tynde, gamle, midaldrende, unge og børn. Boldspillende, badende, spisende, leende, sovende og læsende.

Hun insisterede på, at de skulle gå i det lavtbevoksede landskab, som lå en smule højere end stranden. Herfra kunne man se hele vejen rundt, så intet i dette sceneri gik til spilde. Køerne længere fremme, nudisterne og de løse hunde. Alt blev kærligt registreret og lagde endnu et lag til den betydning sådan landskab kan have på en sommerdag.

Skriv kommentar

Besvarelsen Hedeland er publiceret 28/08-2012 11:30 af Karina Thygesen (kast) under skriveøvelsen Værdiladning.
Version 1 - 28/08-2012 11:30
Besvarelsen er på 335 ord og lix-tallet er 34.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

8 år siden
#1 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Meget, og aldeles smukt beskrevet. Fine, fine beskrivelser af omgivelser, sanser og stemning.
Holder af at de to i historien får sådan en birolle, fordi det egentlige ærinde er at beskrive sådan en sommerdag. Meget velskrevet og vel løst opgave.

Mikala
8 år siden
8 år siden
#2 Sunne Sommer
Hey Kast :o)
Sikken en dejlig sommerdag, jeg kan høre bierne summe, og kigger ned for ikke at træde på en hugorm. Det lyder som en uendelig dag med fred i sindet. Jeg synes, at din beskrivelse af landskabet er flot, det er som at være der selv. Dejlig læsning. vh Sunne
8 år siden
8 år siden
#3 Ove Kjellerup
Det var da en sanselig tekst, som tog mig tilbage til min fjerne familie i Jylland.

Fik en dejilg oplevelse af at læse om denne skønne sommerdag.

Der var en ting som faldt mig lidt i øjnene og det var:

Hun spilede næseborerne ud

For mig er det en meget litterær handling, har aldrig set nogen spile næseborerne udover min kone Addy når jeg slået en slem fis, men ellers ikke.

god luft herfra!
8 år siden