Mandelgaven

Opgavebeskrivelse

Skriv et kort og komisk juledrama med udgangspunkt i julemiddagens efterfølgende ritual for risalamande-spisning. Du bestemmer selv om det foregår hos den samlede familie, på plejehjemmet eller et helt tredje sted. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det". Teknikken går i sin enkelthed ud på at give læseren en oplevelse af historien gennem personers gøren og laden, handlinger, kropssprog, ord, dialog, tanker, sanser og følelser.

Hvad skal du idag? spørger Hayley. I Danmark holder vi jule aften, hvor vi danser om juletræet, og spiser lækker and, og dessert, og får pakker. Siger jeg som svar. Hayley kigger lidt underligt på mig. Men hvad så med idag? - Der er jo lidt langt til Danmark. svarer hun med et smil. Savner du din familie? Jeg savner dem da, siger jeg, men vi har aftalt at jeg går på skype når de skal spise risalamande.

Jeg åbner min computer, og sætter mig på sengen. Da skype endelig fungerer, kan jeg høre julemusikken for fuld udblæsning, og min far der sidder og vinker som en sindssyg. HEJ! Råber de i kor, GLÆDELIG JUL! Jeg siger at de altså ikke behøver at råbe, at lyden fungere fint, selvom der er 10 timers forskel. Min søster griner. Er du klar til risalamande? Spørger min mor. Ja siger jeg, det er dejligt at se jer.
Min mor kigger lidt trist på mig og spørger om jeg nu også får noget at spise. Ja siger jeg, meget overdrevent. Vi savner dig altså rigtig meget herhjemme, siger hun nu med tåre i øjnene. Min far sidder i baggrunden og ruller med øjnene. Ida! siger han i en bestemt tone. Hold nu op, og lad Jeanne drikke sin morgenkaffe.

Min moster kommer ind til bordet med en kæmpe skål risalamande. Hej smukke siger hun. Du ser lidt træt ud. Men lækker brun! Jeg griner tilbage. Min mormor sidder stadig og vinker. Hun er blevet helt blind nu, siger min mor, men hun holder humøret højt. Min mormor råber at hun altså sagtens kan høre, selvom hun er blind. Min søster griner.

Efter de første 2 portioner, ser min søster meget lumsk ud. Det ser min mor, og kaster opgivende sin ske på bordet. Det er altid dig, der får den, siger hun.
Min far klapper min søster på håret, og henter mandelgaven. Min søster flår papiret af i spænding, og ser glædesstrålende ud, da hun viser en varmebrik til kaffe med USB stik frem. Vi begynder alle at grine.

Julemusikken begynder at gå i hak. Min far rejser sig, og går hen og rumstere med det. Min mor når lige at sige at hun elsker mig, og at jeg altså snart skal komme hjem, da skærmen går i sort. Opkald afsluttet.
Jeg griner. Min far kom vidst til at rive stikket ud af deres internet.
Hayley kommer ind af døren, og kigger på mig. Var det det? spørger hun. Ja svare jeg og griner, min far rev stikket ud af intetnettet, så det var den juleaften.
Vil du med ud at dykke, spørger Hayley, det er kanon vejr, og jeg har hørt at der er baby skildpadder.

Skriv kommentar

Besvarelsen Den lidt anderledes jul er publiceret 05/12-2013 11:53 af Ane Libertas (Libertas) under skriveøvelsen Mandelgaven.
Version 1 - 05/12-2013 11:53
Besvarelsen er på 453 ord og lix-tallet er 21.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Jytte Westendahl (westendahl)
Hej Ane.
Du har en dejlig "lige ud ad landevejen" skrivestil, ligesom jeg selv.
Kreativt at hovedpersonen oplever juleaften via Skype.
Samt at "De gamle" klokker"i det , med al den nymodens IT: (Ligesom jeg selv ;-)

...Og ja. Det er altid den samme ,der får mandelgaven..

God jul
Jytte
10 år siden
10 år siden
#2 Jeremy Dusk
herlig lille julehistorie, som får al hyggen med til trods for de mange kilometer der er mellem HP og familien. Den kunne gøre sig godt som sketch.
10 år siden
10 år siden
#3 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Opgaven lyder på brug af show don't tell. Det er der ikke meget af, næsten tværtimod. Der er kun lige denne her ... siger hun nu med tåre i øjnene ... (her bruger du kropssproget fint). Ellers hun du mest - hun sagde osv. Det er også den alvidende forfatter der beskriver handlingen, altså ikke show metoden.
Det ser ikke ud til, at du har brugt læsekontrol før publicering. Flere slåfejl og talesproget er uden anførselstegn - Var det det? spørger hun ("Var det det?" spørger hun).
Prøv en omskrivning med vægt på show teknikken.
10 år siden
10 år siden
#4 Jacob Arendt
Held den, der får stikket hivet ud! God historie!
10 år siden
10 år siden
#5 Carl Peter
Følelser over Skype er som den tomme flaske, når man vågner om morgene. Det er som et kys uden sug. Så langt er din tekst lydefri.
10 år siden