Kære julemand, mit eneste ønske til jul er

Mandelgaven

Opgavebeskrivelse

Skriv et kort og komisk juledrama med udgangspunkt i julemiddagens efterfølgende ritual for risalamande-spisning. Du bestemmer selv om det foregår hos den samlede familie, på plejehjemmet eller et helt tredje sted. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det". Teknikken går i sin enkelthed ud på at give læseren en oplevelse af historien gennem personers gøren og laden, handlinger, kropssprog, ord, dialog, tanker, sanser og følelser.

Så er vi her igen. Vi sidder på de samme pladser og snakker om de samme ting.
Julepynten er den samme som sidste år og risalamanden smager lige så gustent som... ja, sidste år.
Men hey, du skal ikke misforstå mig her, jeg elsker, at det alt sammen bare er det samme.
Jeg kan godt li' at uret går den samme vej, at sovsen altid er brun og at farfar stadig har lidt ondt i ryggen. Jeg er ikke så god til forandringer. Eller, når det sker, for det gør det jo - altså forandringerne - så ville det være dejligt hvis det kunne foregå langsomt, over længere tid du ved. - Måske kunne jeg ønske mig det i julegave? Kære Julemand, mit eneste ønske til jul er..

HOV, hvad fanden foregår der!

Farmor sidder med store udspilede øjne og stirrer frem for enden af bordet. Hun ryster som en fisk på land. Mor og onkel styrter hen til hende, vælter cola og glas ud over bordet, kan man være mere dramatisk.

Hvor er den skide mandel. Jeg kan ikke engang li' risalamande. Jeg plejer altid at få mandelen, farmor ligger den i min skål, det gør hun hvert år. Forandringer du ved, jeg er ikke så god til dem. Det er måske lidt barnligt, men jeg kan godt li' at få den mandelgave. 24 chokolader, som jeg spiser imorgen. Hmm.. jeg graver videre. Kære Julemand, mit enest..

hvad fanden sker der nu! Nu ligger hun faneme på gulvet, mor græder, tante gør ingenting, hun sidder der bare helt steneren og kigger ned i risalamanden, ved hun ikke at det er mig der altid får mandlen. Nu står far og ringer i sin mobiltelefon og fægter med hænderne, øh, rimelig mærkeligt tidspunkt at gøre det på far. Trøst mor eller sådan noget. Farfar råber og vælter sin stol, calm down old man, du får bare en blodprop eller sådan noget. Nu styrter han ud af rummet, han henter sikkert min mandelgave.

Nå jo, mandlen! Jeg har ikke fundet den endnu. Jeg må hellere grave videre. Kære Julemand mit eneste ønske...

Skriv kommentar

Besvarelsen Kære julemand, mit eneste ønske til jul er er publiceret 08/12-2013 19:28 af Kahnymood under skriveøvelsen Mandelgaven.
Version 1 - 08/12-2013 19:28
Besvarelsen er på 350 ord og lix-tallet er 21.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

7 år siden
#1 Jacob Arendt
Fint og klassisk scenarie. Husk korrekturen.
7 år siden
7 år siden
#2 Carl Peter
Cool, Kahnymood, Cool. Find it in the stool.
7 år siden
7 år siden
#3 Jytte Westendahl (westendahl)
Hej Kahnymood.

Det er virkelig godt skrevet.. Og sjovt som du falder i tanker og ikke ser hvad der sker.
Vi andre kan kun gætte. Fik du mandlen og hvad skete der med farmor?

Mvh.
Jytte W
7 år siden
7 år siden
#4 Calliope
Hey!

Jeg synes din tekst er ret fed - jeg kan godt lide selve tanken bag den. Jeg tog mig selv i at blive ret fanget også. Jeg kender det selv - jeg har sgu også lidt svært ved forandringer. Især juleaften. Det kan godt være det er den samme rutine vi kører hvert år. Den samme der laver maden, de sange julesange, de samme siddepladser - men sådan skal det bare være... Efter min mening, haha!

Jeg synes som sagt teksten var god og fangende, men jeg savnede et eller andet til slut, der fik mig til at tænke: "wow".. Måske noget i stil med:
"Kære Julemand mit eneste ønske ...
... Farmor?"
- eller noget i den stil, men det er en smagssag!

Jeg glæder mig i hvert fald til at læse mere fra dig!
7 år siden
4 år siden
#5 Eira
Ha, ha, ha:) Og: Gisp! Fortælleren er både morsom og chokerende i sit navlebeskuerende mandelfokus. God mandelgave-satire:)
4 år siden