Når smilende øjne kommer ud af munden

Mandelgaven

Opgavebeskrivelse

Skriv et kort og komisk juledrama med udgangspunkt i julemiddagens efterfølgende ritual for risalamande-spisning. Du bestemmer selv om det foregår hos den samlede familie, på plejehjemmet eller et helt tredje sted. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det". Teknikken går i sin enkelthed ud på at give læseren en oplevelse af historien gennem personers gøren og laden, handlinger, kropssprog, ord, dialog, tanker, sanser og følelser.

Min lillebror var lige fyldt 14 år, og mor sagde meget konsekvent, at det var slut med snydemandler i risalamanden. Det havde ellers altid været sådan, at det forunderlig måde altid var den yngste i familien, der fik mandelgaven. Jeg tog dette som et tegn, et tegn til at jeg endelig kunne få hævn over alle de år, min lillebror havde fået mandelgaven, mens jeg misundelig så til, når han åbnede den lækre slikpose, som mandelgaven altid bestod af.

Vi var mange i år, mor, far, min storebror, min storebrors kæreste, min lillebror og så selvfølgelig mig. Hos os betyder juleaften altid farseret kalkun, en lang fordøjelsespause og så risalamande. Mor står altid i køkkenet hele dagen og om formiddagen, bliver der lavet risalamande af den rest risengrød, der bevidst er levnet fra lille juleaften, vanilje, sukker, hakkede mandler, flødeskum og så den hele mandel der udløser mandelgaven.

Om eftermiddagen, da hele familien skulle ud at gå, undskyldte jeg mig med, at en af mine kammarater ville komme over og ønske mig god jul. Da alle var gået, skyndte jeg mig at skolde hele den pose mandler jeg havde købt dagen inden. Mandlerne bliv smuttet og alle 200 gram mandler blev forsigtigt vendt ned i risalamanden. Efterfølgende var jeg uskyldigheden selv. Julemiddagen startede og jeg sad på nåle under hele hovedretten. Endelig begyndte vi på desserten, og mine forventninger til denne del af måltidet gjorde, at jeg var ved at briste af spænding.

Som altid spiste vi af de fine krystal asietter, og det var mor, der øsede op og rakte asietterne rundt til os alle. Traditionen tro var der ingen der begyndte, før alle havde fået deres portion. I min familie har det altid været sådan, at alle sidder og ser ud som om, at man har en mandel gemt mellem tænderne og kinden. Dette år ville det gå helt anderledes!

Lidt inde i desserten kigger min lillebror triumferende rundt med en tydelig bule i kinden. Min storebror følger hurtigt trop og snart sidde alle med tykke kinder. Jo mere risalamande vi spiser, jo tykkere bliver alles kinder. Min far kigger over på mig og i hans øjne kan jeg se et smil, mine øjne smiler tilbage og det varer ikke længe, inden vi alle sidder med lukket mund, en kindpose større end en hamsters, og øjne der ikke kan skjule adskillige smilerynker.

Min lillebror skal lige til at sige noget, da min mor pludselig begynder at grine, mens mandlerne falder ud af munden på hende. Vi andre følger hurtigt trop og hele mandler vælter ud af os og ligger nu ud over hele bordet, mens vi alle griner højlydt. Min mor ser lidt strengt over på mig, men det er jo juleaften, så jeg er hurtigt tilgivet. Det blev en dejlig juleaften og vi grinede meget.

Nu er historien efterhånden blevet en familie krønike og bliver i en eller anden form genfortalt hvert eneste år.

Skriv kommentar

Besvarelsen Når smilende øjne kommer ud af munden er publiceret 22/10-2017 20:07 af Nils Højsager-Jessen (storyteller) under skriveøvelsen Mandelgaven.
Version 4 - 22/10-2017 21:28
Besvarelsen er på 487 ord og lix-tallet er 39.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

6 år siden
#1 Levi Pedersen (leviP)
Gnæk og fnis
Det hører ind under "praktial jokes"
Herlig beretning, men et par linieskift undervejs ville ha forøget læsevenlighed

Hilsen levi
6 år siden
6 år siden
#2 Gaia Liv
Dejlig historie. Levende og troværdigt fortalt. Jeg ser det for mig og glæder mig også over billedet af en kærlig familie med plads til dit velrettede oprør.
Vh
Gaia
6 år siden
6 år siden
#3 Ulla Hexibru (heksemutter)
Hej Niels
En rigtig fin fortælling drilsk og morsom velfortalt. Dejligt med en familie med humoristisk sans. Tak for smilet fra Ulla
6 år siden
6 år siden
#4 Zakarias Suviér (Zakarias)
Hahaha! Hej Nils,

Fantastisk sjov historie! Dejlig beskrivelse, sproget er fint - men historien er i centrum, og det fortjener den! Hah, hvor er det sjovt! Tak for læseoplevelsen
mvh Zakarias
6 år siden
6 år siden
#5 Simone Kristine Sørensen (Simonekristine)
Super sjov historie! Jeg kan godt lide at der på et eller andet punkt kommer lidt spænding når jeg læser, fordi hvad sker der dog med alle de mandler.
Kunne vildt godt tænke mig at vide mere!
6 år siden
6 år siden
#6 Silje Aleb (Paletten)
Det er dejligt at have sjove minder. Tak for et godt grin. :-)
6 år siden