1 år, 11 måneder siden

Kriminel cafegæst

MacGuffin

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie som tager udgangspunkt i en ting eller et plotelement som har betydning for personen/personerne i historien. Som forfatter skal du ikke afsløre det præcise indhold, som fx kunne være indholdet i en kuffert eller en speciel æske. Denne ting eller element har kun til formål at binde historien sammen, men må samtidig gerne gøre læseren nysgerrig efter at vide mere. I mange tilfælde er elementet udefineret og helt åbent for fortolkning for læseren - det kan så at sige være alt muligt, brug fantasien. Det skal dog være en fysisk ting, og hverken en følelse eller oplevelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Begrebet MacGuffin stammer helt tilbage fra Hitchcocks tid, og er blevet benyttet i et utal af spillefilm gennem tiderne, specielt spændingsfilm og gysere.

Jeg skulle møde min barndomsven, Mogens. Det var efterhånden lang tid siden, vi sidst havde snakket sammen. Faktisk for hele fem år siden, da vi begge gik ud af 9. klasse. Efter det havde hver vores liv ligesom fået hver deres drejning. Det var gået godt for mig, mens det var gået mindre godt for ham.

Men nu skulle vi så mødes igen for at se, hvordan tingene stod til. Vi skulle mødes ved Hard Rock Cafe. Jeg vidste ikke, hvorfor vi lige skulle mødes ved den, i forhold til hvor mange cafeer der lå landet over. Måske havde hans musiksmag ændret sig siden dengang. Vi var de sygeste Jazznørder, vi havde hver vores lp og cd-samling kun fuld af Jazz. Dengang var det meget det, der hittede. I forhold til nu hvor folk bare...

"Hey, Leo. Godt at se dig!" Jeg blev pludselig afbrudt i mine tanker, da Mogens skyndte sig ind og gav hånd tegn til mig.

"Hey, Mogens. I lige måde. Jeg sad lige og tænkte tilbage op vores tid for nogle år tilbage... "

Mens jeg snakkede, satte Mogens sig ned (han virkede foruroligende). Smækkede en mappe op på bordet, og tændte en cigaret. Han var rød i ansigtet og sugede kraftigt på smøgen.

Jeg var noget chokeret over hans væremåde i dagens anledning. Det lignede slet ikke ham. Hvorfor røg han? Hvorfor var han stresset? Var han på flugt eller noget?

Han talte, nærmest stammede: "Ok, Leo boy. Ja jeg ved godt du er forundret over situationen her, og at jeg ryger og sådan. Men jeg er seriøst ude i problemer." Han tog nogle hvæs på cigaretten igen. "Ser du, det er lige lykkedes mig at flygte. Og før jeg flygtede, så stjal jeg lige det her fra min boss..."

Han åbnede mappen foran mig, og jeg vidste ikke, hvad jeg skulle sige. Det var et smukt, nærmest vidunderligt syn. Jeg havde aldrig i mit liv set noget så elegant før. Det var helt uvirkeligt. Utroligt. Hvordan havde han mon fået fingre i det?

"Hvad tænker du?" spurgte han.

"Det er vildt." sagde jeg. "Men hvordan gjorde du?"

"Ser du, jeg flygtede mens det var de sov. Fordi de behandlede mig dårligt, og jeg var deres slave og alt muligt. Så åbnede jeg bossens skuffe, ikke også? Og så fandt jeg..."

Han blev afbrudt af tjeneren der råbte at rygning var forbudt, og at han skulle gå lige nu.

Skriv kommentar

Besvarelsen Kriminel cafegæst er publiceret 07/02-2019 16:43 af Alf Fills under skriveøvelsen MacGuffin.
Version 1 - 07/02-2019 16:43
Besvarelsen er på 403 ord og lix-tallet er 22.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

1 år, 11 måneder siden
#1 Niels F. Juul (Niels Juul)
aajj, ville gerne have hørt lidt mere til de to. Hvad var det, han havde? Kom nu, det er en forttælling, der første er ved at begynde.
1 år, 11 måneder siden
1 år, 8 måneder siden
#2 Lisbeth Angelbo (Lang)
Hej Alf
Du løser opgaven fint med den udefinerede ting i kufferten. Man får lyst til at vide, hvad det er, og hvad det er, han er flygtet fra.

Der er nogle sproglige og skrivetekniske ting i historien, som kan blive bedre.
Nogle eksempler:

"Faktisk for hele fem år siden"... Ord som faktisk er måske ikke så gode at bruge. Sætningen forklarer den forudgående sætning. Jeg ville i stedet lade den første sætning udtrykke det hele. For eksempel: "Sidst vi mødtes var for fem år siden, da vi begge gik ud af niende klasse"...

"Mens jeg snakkede, satte Mogens sig ned (han virkede foruroligende)." ..
Foruroligende er nok den forkerte bøjning af ordet... Jeg ville bruge "foruroliget", men lad hellere helt være med at bruge parantesen. Skriv i stedet for, hvad han gjorde, der fik ham til at virke foruroliget... Det bliver mere spændende, når man kan se ham for sig... Han kan for eksempel se sig omkring i rummet og virke forfulgt... eller noget andet, der viser, hvordan han har det.

"Jeg sad lige og tænkte tilbage op vores tid"... Det hedder tænke på... ikke tænke op..

Jeg håber ikke, at du tager min kritik negativt op. Du har skrevet en fin øvelse, og man kan mærke, at du kan lide at skrive. Arbejd lidt med sproget, og så bare klø på. Det skal nok blive rigtig godt.
1 år, 8 måneder siden