4Det hele bør være hot
Om noget er hot eller not, er ofte bestemt af tilfældigheder. F.e... [...]
Essays
10 år siden
1Venskabsbrud
Det er sjovt som man kan snyde hjernen. Hvis man siger til den, a... [...]
Blandede tekster
10 år siden
8Forladt
Blæsten rev i deres hår. Der lugtede af salt. Af hav. Stranden va... [...]
Noveller
11 år siden
9Prøvelserne
Hr. og Fru Vanes var ganske normale mennesker, der boede i et gan... [...]
Fantasy
11 år siden
4Henvisning
Jeg kiggede på henvisningen igen og igen. Den var efterhånden så ... [...]
Kortprosa
11 år siden
0Kroatien
Den varme sommersol skinnede fra en skyfri himmel. Ferien i Kroat... [...]
Kortprosa
11 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Pernille Wilhjelm (f. 1994)
Om noget er hot eller not, er ofte bestemt af tilfældigheder. F.eks. kan der være en trendsætter i klassen, som alle ser op til, og gør det samme som. Det kan derfor være tilfældigt, hvad der er in og hvad der er out. Men det er ikke kun i folkeskolen at vi ser det. Vi ser det alle steder. I børnehaver, gymnasier og arbejdspladser. Alle disse steder, er der normer, for hvordan man skal være og se ud, ja endda også for hvad man må gå til, i sin fritid, og hvor dygtig man må være i skolen. Og hvis man ikke overholder disse normer, jamen... så er det bare ærgerligt, for da er man ikke en del af fællesskabet.

I skolen i dag er der en slags 'fødekæde', hvor dem der går i smart tøj ligger øverst, og dem som spiller klassisk musik, og går op i skolen, ligger nederst.
Pop drengene og -pigerne ligger øverst som de populære og 'nørderne' ligger nederst som de upopulære, fordi de ikke hører rapmusik eller dyrker sport som de populære.  Så pga. af den forskel der er, vil de børn og unge der spiller klassisk musik i stedet for at dyrke sport eller tage i byen med vennerne, blive 'kastet' ud af fællesskabet, fordi de har andre interesser.

Det er oftest, at man i 7. Klasse får øjnene op for det jeg vil kalde "sminkedukke moden." Moden består af gamacher, D&G toppe, og lys hair extension. Der er de fleste i det stadie, hvor de ikke har nogen stil selv, og alle skal ligne hinanden. Jeg tror at når man går i 7., så handler det med at være inden - og uden for gruppen om, hvor vidt man nu har det samme tøj, og make-up på, som alle andre. Det er selvfølgelig sagt i meget grove træk, men overdrivelse fremmer forståelse.

Når man så kommer op i 8. Klasse, begynder de fleste at finde ud af hvad deres egen stil er, og nu er det lidt mere udseendet og popularitet det går ud på. Hvis man er lækker, og er kendt af alle i sin by, så har man automatisk status i sin klasse, og folk ser op til en. Er man derimod grim, og er heldig hvis ens mor kan huske ens navn, så er der ikke særlig mange der gider være sammen med en, og undgår at bare så meget som at komme i dialog med personen, for ikke at skade sin egen status.
Dette synes jeg er virkelig synd, og det burde kunne undgås på en eller anden måde, men jeg tror desværre, ligegyldig hvor meget alle ønsker det ændret, at der vil være en form for hierarki i en klasse.

I 9. klasse, begynder folk at være endnu mere ligeglade med tøjsmag, udseende og musiksmag. Der er det mere personligheden, der gælder. Man holder vel aldrig helt op med, at have en holdning til andre mennesker, og forholde sig kritisk overfor dem, men man bliver bedre og bedre til at acceptere forskellighederne med tiden.

Men alt det med hvad der er hot og not, kommer jo ikke af ingenting. En stor del af det der styrer, om man er inde eller ude, er medierne. Det kan være magasiner som: Costume, Vi unge, Kig ind og mange andre ungdomsblade, som kan styre teenageres syn på, hvad der er in. Det kan også være ungdoms tv som boogielisten, hjerteflimmer, og andre modeprogrammer. Men det der styrer hvad en teenager tænker, allermest, er stjernerne. Hvis en superstjerne, som Rihanna siger noget, er det hot, hvis man synes det samme som hende, har det samme tøj på som hende, og hører det samme musik som hende.

Man ser samme problematik, inden for andre områder, der ligger langt fra modeverdenen, f.eks. politik. I Danmark er der nogle partier, der ligefrem er blevet mode. Det er f.eks. blevet mode, at stemme på SF, rundt omkring på gymnasierne, da de unge godt kan lide Villy Søvndal. De har ikke nødvendigvis studeret politikken nøje, det at det er blevet hot, er nok. Derimod, taler dem der stemmer på Dansk folkeparti, ikke særlig højt om, hvem de stemmer på, da det er alt andet end in, at stemme på dem. Derfor undgår de hviskende stemmer, og himmelvendte øjne, hvis de bare tier stille.

Det med at skulle passe ind i et fællesskab, behøver slet ikke at være så snævert, som tøj - og musikmode. Det kan sagtens også være inden for begrebet tro. Specielt indenfor Jehovas vidne og islam. Hvis man er muslim, og ikke følger koranen, er man uden for et fællesskab. Det behøver man næsten ikke engang at være muslim for at være. I deres øjne er man også uden for fællesskabet, hvis man er kristen, og ikke følger koranen, hvilket er farligt, da det kan føre til splid. Hvis man kigger på Jehovas vidner, er der meget på spil, hvis man ikke følger reglerne, der er i fællesskabet. Hvis et Jehovas vidne bare bryder én regel, bliver vedkommende udstødt, og må aldrig se sin familie og resten af fællesskabet igen.

Om man er inde eller uden for fællesskabet, er altså noget der bliver påvirket af utallige faktorer, og det er forskelligt fra tid og sted.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 19/01-2010 14:17 af Pernille Wilhjelm og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 876 ord og lix-tallet er 30.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.