1Viljens Magt
Hvad er jeg? · Andet end en stærk vilje - · En voldsom vilje · Hvor er ... [...]
Digte
6 måneder siden
2Min Blå Melankoli
Du kom som den blødeste forårsblæst over de spirende marker · Marts... [...]
Digte
6 måneder, 1 dag siden
4Nattens sidste stjerner
Nattens sidste stjerner vinker · Farvel · Dagens bløde brise favner · S... [...]
Digte
6 måneder, 3 dage siden
2At gå fra nat til dag
Natten breder sig over marker og enge · Månen står skarp og kold i ... [...]
Digte
6 måneder, 7 dage siden

Puls: 2,4

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Stig Colbjørn Nielsen (f. 1950)
Du er, du er kvinde. Jeg er, jeg er mand. Vi er. Selvfølgelig er vi det. Vi to er i fornuftens Verden. Du og jeg er i præcis den Verden, hvor forståelse og tænkning konstituerer vor viden. Det er vi, fordi vi har besluttet, at netop viden og videnskab er den erfaring, der har samme forhold til mening; altså også din og min mening i det, der udgør relationen, der er vort forhold til hinanden, og som vor fælles forståelse har i relation til vore tanker og tænkning i almindelighed. Den er vor fælles og individuelle overbevisning af relation til indbildning og det, vi tror, de andre tror og ved.

Hvilken viden? - Viden om tilblivelsen af det, der er, hvilket er den synlige Verden, vi omgiver os med og lader os favne af. Det er den overbevisning, vi har. Når vi yderligere inddrager alt det, vi kan indbilde os selv og hinanden og i relation til hinanden som man og som kvinde og som mennesker, så står vore meninger lysende klart foran os. Det ved vi, fordi konventionerne har fastlagt for dig og mig og alle andre, at viden har netop den samme relation til meningerne, som forståelsen har i relation til overbevisningerne, og som tanker og tænkning har i forholdet til indbildning. Din indbildning, min indbildning og det, vi tror, de andre bilder sig selv ind.

Dybest set er det netop disse relationer, der udgør selve kontrapunktet mellem viden og mening, mellem mand og kvinde, hvilket er dialektiken mellem mands og kvindes Verden i det fælles forhold, der er en relation mellem virkelighed og indbildning. Det, vi kalder følelser, fordi det falder udenfor rationaliteten i viden.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 23/03-2015 15:37 af Stig Colbjørn Nielsen (Colbjørn) og er kategoriseret under Filosofihulen.
Teksten er på 278 ord og lix-tallet er 37.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.