Savasana og andre positurer som jeg ikke har villet fastholde


4 år siden 0 kommentarer Noveller

1Godmorgen - Kapitel 1 (sjette del)
Søen, væk fra søen. Tryk. Der skal tisses. Vågen. Værelset møder ... [...]
Romaner
3 år siden
0Godmorgen - Kapitel 3 (ottende del)
Far. · Vi havde sendt os selv i skoven. Kommunearbejderne havde all... [...]
Romaner
4 år siden
0Savasana og andre positurer som jeg ikke ha...
Over the last 60 years, the position of a ballet dancer's has bec... [...]
Noveller
4 år siden
0Godmorgen - Kapitel 2 (syvende del)
En latterlig uro i en fugleflok vækker mig. Jeg suger lidt savl t... [...]
Romaner
4 år siden
1Godmorgen - Mellemspil (femte del)
Velkommen. Tag plads. Jakken hængt, skoene presset ind under radi... [...]
Romaner
4 år siden
1Godmorgen - Kapitel 1 (fjerde del)
Overskrævs på sengen. Det kunne have været så godt, vinter. Jeg p... [...]
Romaner
4 år siden
1Godmorgen - Kapitel 1 (tredje del)
Det er forventeligt og helt i sin ret, at det er en gammel dame d... [...]
Romaner
4 år siden
1Teenage-leksikon
Efter festen: · Jeg er stukket helt af efter at den sidste kønne pi... [...]
Noveller
4 år siden
2Godmorgen - Kapitel 1 (anden del)
Del 1: En sentimental rejse igennem Jylland · Perlestenene har knit... [...]
Romaner
4 år siden
2Godmorgen - Prolog og mellemspil (første de...
"During and after the second world war, he devoted his whole self... [...]
Romaner
4 år siden
3Stjernevallis vuliseres
I det legendariske kryds mellem Hjortensvej og O3. Nogle vil nok ... [...]
Noveller
4 år siden
2Èn mindre bro
Og hvad så · kunne du sige · hen over Storebæltsforbindelsens bro, · ku... [...]
Digte
6 år siden
2Barndomsleksikon
Tandlægen (Boret) · Når jeg siger til tandlægen, at mine tænder er ... [...]
Noveller
6 år siden
1Fraugdefolket med onsdagsvinger
Spøgelsers U har lydt i en uge. Slangens S siver fra kloakkerne. ... [...]
Blandede tekster
7 år siden
1Et ganske sandsynligt forår
Med skillevæggenes nuværende længde · vil jeg foreslå · en nedjusteri... [...]
Digte
7 år siden
2Et møde ved Netto med en pige jeg kender pe...
Hoster et for tidligt godmorgen til mig selv. Sulten. Indsnuser l... [...]
Noveller
7 år siden
5Kvalme
"Neeeeeej!". Jeg sætter mig ned i en stor affaldscontainer, og la... [...]
Noveller
7 år siden
4Den Ghanesiske kur mod ensomhed
Jeg fik diagnosen på nettet "kronisk og uhelbredelig ensomhed." N... [...]
Kortprosa
9 år siden

Puls: 3,3

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Martin Kongshave (f. 1986)
Over the last 60 years, the position of a ballet dancer's has become increasingly vertical, with the moving leg in particular being lifted ever higher. In the 1940s, dancers held their moving leg just above the 90 degree level, but today's dancers effectively extend it straight up with an incredible 180 degree gap between their two legs. They have simply been lifting their legs higher and higher without compensating by lowering their bodies.
   Ved indgangen til Tøndeskovrækken er der ikke noget blind-vej-skilt. Den ligger 18 km fra Odense i skyggen af Rynkeby, her strækker den sig længere end de sædvanlige cykelture. Det er ingen omvej, ingen genvej. Den første del af vejen er kendt, men uudtalt. Uden striber med mere end et par huse i varierende stenkast. Delvis talt. Stadig naboer. Prøv at hils. Et lille cementstøberi destabilisere normaliteten en smule voldsommere end et knips. Postkassen klarer sit. Bildørene smækker til standardtid, her er der sundt. Prøv at duft. Lakmusprøven er bestået med de velvoksne mælkebøtter i vejkanten. Her er de. Der og der. Pælerod, endestillet kurve, bladene rosetstillet. Stadig gule. Se. Der er ikke noget at stille op imod et sådant forår.
   Den kendte og nu udtalte vej og den måde her ser ud på, ganske som det plejede, fortsætter til skellet. Det er klart. Her bliver den til en grusvej, der fortsætter ind i skoven, som rejser sig med bakkerne. Herfra bliver det heldigvis ganske uklart. Til skræk og advarsel flyver hvepsene frit. Du kan ikke masse dig frem til noget i en Toyota. Hverdagens kispus og gøremål er den største omvender. Du når aldrig det du skal, vel! Hertil og ikke længere.
   Bag ved gardinet sidder Emil og søger billeder fra den nye Frappening. Der er blevet taget fint fat om Sverige. Det er ikke andet end træstubbe og betonstubbe. Øjet kan se hen over det i et snuptag. De originale billeder er ikke til at opsnuse, men lugten fra firmamentet har nået vores solsystem og når stratosfærevinden er rigtig, blæser den hen over Tøndeskovrækken. Det sker netop nu. Emil har fundet billederne i art-version. Helsinki triller. Linsen er på doggy, men den åbne røv er dækket af slanger. Rundt om tegningerne er hun, lidt ryg, en hånd, baghovedet. Der er en kilopris på kødet, som er sat efter fedtprocenten. Vil du have det mellem 14-18 procent, kan det gøres temmelig billigt. Du kan tilmed smøre det ind i olie og lægge det på en af de få hvide strande i Norge. Her kan det rådne. Har du et plaster?


Det hænder at folk skyller deres sentimentale brækmiddel ud. Her har det dannet et væsen i kloakken under Tøndeskovrækken, som jeg benævner maskinen. Den bliver ofte nok badet i rent vand, men skæbnen er barsk. Her følger beskrivelsen som er en sammentrækning fra flere news feeds på Facebook. Seen by 721 people. Kortprosastykket er trykt i Bladet for munden hadet i skorstenen, med en entydig opfordring - stop med at del.
   Den har stemme af 14 ringeklokker, samt de alarmer der har vækket et travlt menneske igennem et liv. Dens øjne er følgende lyssværd; neon-moteller, den nordlige spids af en gammastråle og lygtepælene langs en landevej på vej ud af byen. I den rækkefølge. Dens ører suger lyden fra et ekko og et vandfald bliver blikstille, når den drikker af det. I den rækkefølge. Dens snøft er mine yndlings dyr. Til og fra kort drysser fra dens hullede lommer. Og det må gerne svie en smule og løbe rundt i en kop, for når den går kan den ikke dreje, og må derfor hele jorden rundt for at komme tilbage og finde at langt det meste var som før. Når den er alene kan den finde på at trille med en blå bold, og det er sandt at den har studset ved synet af en tabt lakrids.
   En dag spyttede erindringerne ud af maskinen på løbesedler. De greb til en ildebrand. Flammerne tog om maskinen og smeltede den til en blød klump, der fulgte en strøm af vand fra toilettet til kloakken. Her fandt den ro ved en rist under landsbyen. Blev til to dryp, så et et blop, blev til det sidste stop i den syvende bølgering. Saturns syvende ring.

Maskine 25 foretager en beregning af afstanden mellem hammeren og sømmet. Dette vil tage 5 slag x 1350 søm. Estimeret tid. Putta-puh putta-puh putta-puh putta-puh. Tyt. Tyyyyt. Puh, puh, puuuuuuh. 16 år, 357 dage, 23 timer, 4 sekunder. Toget sliber skinnerne, krydstogtskibet sejler spejlblankt på Atlanterhavet. Hammeren rammer rent på sømmet, ifølge beregningen. Vinden bekræfter, prognosen holder indtil videre. Meldingen transmitteres, blinker grønt, en politisk ja-siger. Kan vi gøre det? Ja vi kan. Uden forstuvninger eller overophedning. Hvis Gud vil det. Hvis EU vil det, kan vi komme i mål med dette projekt. Treogtyvveti, treogtyveti, treogtyveti.

Nu skal der bages en kage. Lillemor, bag da en kage til vores snarlige hjemkomst. Vi skal blot lige i bad, så er vi klar.
   Tak for kage, den smagte godt. Hvem er den bedste kagebager mor? Det er mor. Lillesøster skal videre til rytmisk musik. Lillebror bygger ting i legoklodser. Han kan sagtens stå af sig selv. Se. Pah. pah, put. Nu kigger han på sine hænder.
   Det var indtil ulykken

De var optimistiske. Lægen talte på vegne af alle dem, der havde haft med hende at gøre. Det var som om der var en ukuelige vilje, der havde grebet om sig. Animeret alle til at gøre deres bedste og en smule mere, så vi kunne få et funktionsdygtigt menneske tilbage. Jeres mor.
   Der var ikke meget kød tilbage. De to stykker hang på hver sin krog. "Hun hvisker", sygeplejersken har hørt hende om natten. Først var det bare som en hvislen af blade fra under døren, men de følgende dage bevægede de sig omkring i hjørnerne, hvirvlede op i luften i korte hidsige bølger. I dag har der været en messende tisken.
   Der vil igen komme øjne at kigge i, hun kommer til at høre, hun kommer til at gå omkring. Han var sikker. Der er ikke meget, men det er nok til at dække skelettet. Der vil komme en lang hvilefase, hvor vi ikke kan se hende. Alle de steder, hvor hun skal syes sammen, skal have tid. Det er klart. Men stille og roligt, sikkert og langsomt vil hun vende tilbage. Det var en garanti.

To maskiner på en strand er langt bedre end et hjerte. To hjerter der kan slå om kap er bedre end hvilket som helst ulige tal. Det er ingen skam at blive glemt, en højere sandsynlighed findes ikke. Og hvorfor skulle de to maskiner på stranden ikke blive glemt, når en større og højere svævende flymaskine dropper dens last af propellarm og vingeslag over byen. Hvem ved, om den sølvede farver der drysser over en kops krop ikke kan flække en revne. Jeg var, jeg var, jeg var. En ganske nysgerrig krop med kroge på fingrene, som greb fast i hvad som helst. Ja-nu-ar eller iskolde uhhh frys, frys, frysere, sne, metalselestykket i passaten parkeret i skyggen. Dyr, sig mig nu noget, når jeg spørger jer. Hvordan det står til? Med sansen af en krop i omgang. I drejninger, i hop, hop, hoooooooooooooooppp
   Fem flade flødeboller kunne rime mine ord sønder og sammen til tungen faldt ud og lavede guldplankerne om til en muskelmusvit, der fløj ud igennem vinduet. Mus hvidt, mus hvidt, du sluger mit h. I et nyt kalenderår taler vi resten af h'erne væk og klarer os med tynd saftevand. Og på h's plads indsætter vi et nyt land, som vi kalder Kalvis. Det skal stå nedad og danne en lavning på globussens landkort, så vi kan få syn for sagen; at jorden er kantede og at cirkler kun findes i vores abstraktioner.
   Jeg sover på min tunges tørreste sted. Jeg sover på det tørreste sted på tungen. Jeg siger ikke noget.
   Og jeg siger, det gør ikke det store ved noget småt, at du er så, you know, abstrakt. At dine bryster er firkanter fra firsernes arkadespil. Se det gør det svært for mig min kæreste robot. Men vi forsøger mere og mere. Og mere er godt, det er oppe i skyerne med det der oppe. Så jeg løfter dig op i strakte arme. Jeg taber aldrig noget som er oppe, mens jeg vipper tilbage på stolen, og tager et styrt. Nu. Nu, styrter jeg til hvem ved hvad der er oppe. Når jeg spørger i pæn påklædning, svarer alle mig: at jeg kunne være oppe. I en anden mands erindringer, ville jeg gøre opmærksom på mig selv. Først og færrest og fremmest ville jeg hilse en fælles metafor velkommen med et ønske om en hurtigere popmelodi. Godmorgen Lasse. Ganske godmorgen. Det er et nedadgående drys vi har kørende for os. Med den kuldsejlede robåd vi har gjort os i kan det kun være jernkæmpen, som har sat sig på vores relation. Jeg kan godt lide røde kinder, kan du ikke det? Røde kinder på en pige som fryser. En ung frysende pige. Hvis jeg må have lov at sige det, så finder jeg det ganske bedårende helt ud i det patetiske, når pigen fryser og kinderne bliver blodrøde. Så kommer jeg løbende og varmer pigen med et tagfat, helt ind til knoglerne krammer jeg pigen, så knoglerne skærer hinanden over. Og så samler jeg dem i en bunke og kalder på noget andet. En hemmelighed. Men jeg kan sagtens lægge alt det i et andet land, et nordligere land. Der kan det ligge. Under en blød hat. Det er blevet sagt før og jeg bliver nok nød til at sige det med navns nævnelse, og alt det andet med at jeg er blevet krænket, men ja. Jeg tror bare ikke disse bogstaver er det rigtige sted, og det er ikke fordi der mangler et sug indad, med spidset tunge mod det bagvendte af undertænderne, med luften trækkende i resterne af spyttet. Jeg tror det er noget andet...

Stilbillede af en teenager som ruller rundt
   I en sommervoksen mark
   Bliver...
   ...Bliver...
   ...Bliver...
   ...Bliver...
   Stilbillede af en teenager
   I en mark
   Bliver...
   ...Bliver...
   ...Bliver...
   ...Bliver...

Jeg så dem igennem vinduet ud til indkørslen. Hun var tynd og hun var rasende. Han dukkede sig.

I trækronens top, hvor skorstenens røg har lagt sig. Her bor der fugle i en rede af grene vendt i spyt. Tyggede rødder viklet sammen om to skrigende pufbolde. Af oneliner musik er i kommet og skal tale og sæbebobler og garn etcetera. Den ene unge er ved at påføre rød læbestift, de lange ben er barberet. Den anden spiller computer. Når de kan flyve, kan de blive en del af Hitchcocks flok. Trække i det polskbyggede hus, indtil det skiller på midten. Forsøge at kigge ind. De lever af støv og regnorme. Saturns syvende ring, tukkatuk, tukkatuk, tuk, tuk, tuk, tuk, tuk tuuuuuuuuuu.

Der dufter af sure strømper i bryggerset. Det kan ikke rives af en plakat. Lørdagskylling, og så et skænderi. Hverdagslige trusler om at forlade aftensbordet før end der er spist op. Der bliver spist op. Og så blev der skubbet, der blev faldet og et hoved ramte mod krukken til en stuepalme.
   Dette er virkelig ikke hvad vi burde gøre. Det er sandt.

Start den plæneklipper. Smadrehank. Jern, jern, jern. Luk harerne ud, lad dem løbe. Luk hundene ud. Slip dem løs. Lad dem jagte. Kast stearinlyset ud. Tænd ild til gulvet. Sug røgen, alt hvad du kan, sug af dine lungers allerhelvedes kraft. Bildæk mod bildæk. Gas op. Skyl det blegemiddel ud med smagen af en citron. Broen er sprunget. År 2000 på Rådhuspladsen. Klap menneske, du sidder i luftballonen med et klap tilbage. Dont be lonely. Op, op, op og rundt. Interstellar. Du er faldet af. så skrig dog. Grebet af et plask. Badebassinet. Safe at last. En elefant løfter dig op. Spær øjnene op, op. Tandstikker. Tik, tik, tik. En bombe sprænger, birketræer brækker stammerne. Er du klar? En gang til, en gang til! + amfetamin. Op, op, rumraket. Et fly river forbi dine ører. De blafre som et flag. Nyd det! Dine øjne bliver vasket. Du ser. Op, ned, til siden, rundt og rundt. Din næse skyllet med sodavand. Zapp. Reklamer, Zapp, reklamer. Zapp, En abelyd, en orangutang fra en film. Du går efter lyden på et rullebånd. Det er din yndlings abetalefilm, følg nu med. Du finder aben, men den er død. Du falder om. Paralyseret. Ramt af en indianerpil. Han spiller trommer. Han bliver kørt ind på en trailer siddende ved et trommesæt. Stortrommen er dit nye sengegærde. Turn down for what? Et gardin falder. Det dækker dig. Blødt. Om man bare kunne ligge der og drømme hele dagen lang (sunget). Snork. Der er noget der presser på. Gardinet bliver tungere. Du bliver klemt under skroget af et skib der går på grund. Der hvor du ligger er et havnebassin. Idiot. Træk dig i håret til det slipper. Skibet runger. "WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOT."

Du har misforstået hvad Yoga er, lyt nu her. Et. Det er ikke en work-out. To. Du skal ikke strække dig til du bliver blå i ansigtet. Yd dit bedste, selvfølgelig. Udfordre din krop, klart. Men kend din krops kapacitet, dit smidighedsniveau. Din krop er unik og perfekt, sammenlign dig nu ikke med de andre. Stop.
   Jeg kan ikke.
   Kroppen skal udfordres, dine grænser rykkes millimeter for millimeter. Stille og roligt, ingen hast. Find stabiliteten i anstrengelsen, find velvære hvor der er diskomfort, find ro i bevægelsen. Kroppen skal ikke være slap, kroppen skal være stærk og let. Ikke anspændt, ikke stresset. Det er en hårfin balance, lettere sagt end gjort, det ved jeg. Giv slip. Giv slip, men lad samtidig kroppen være helt vågen. Lettere sagt end gjort. Bevares.
   Jeg kan jo ikke.
   Vi afslutter enhver yogaklasse med Savasana, også kaldet Den døde mands stilling. En hvilestilling, der kræver fuldkommen opmærksomhed og tilstedeværelse i kroppen. Det siges af nogle at være den sværeste stilling. Den kræver dit fulde fokus og din fuldkomne koncentration. Krop og sind skal være i ro, uden at døsighed og fravær tager over.
   Jeg. Kan. Ikke.

Hvis vi nu havde taget os tid på Tøndeskovrækken. Ivrigt fortsat ind i skoven og banket på de opdukkende huse. Hvad ville vi have opdaget? Var de fyldt med videnskabelige artikler, kvinder i umulige positurer eller noget direkte vanvittigt. Noget fra en drøm, hvad de færreste gider at høre om. Et almindeligt velopdraget parforhold, der tager pænt mod en gæst. Sandt er det i hvert fald, at det kommer an på at vælge de rette ord i den rette rækkefølge. En, to, tre, fire, fem etcetera. Intet problem. Og nu vil jeg i øvrigt tie. Det er min sag.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 24/04-2016 02:42 af Martin Kongshave (Kongelonge) og er kategoriseret under Noveller.
Teksten er på 2450 ord og lix-tallet er 25.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.