Kaliffen


3 år siden 3 kommentarer Eventyr og fabler livssyn følelser religion

2Beretning om hvordan en fattig Synagogeform...
I den by, hvor vor Kalif Omar den lykkelige herskede, fandtes en ... [...]
Eventyr og fabler · historie, fort￿ing eventyr
6 måneder, 23 dage siden
3Ord
Ord er sindets værktøj.
Blandede tekster · sprog
1 år, 5 måneder siden
4Liv i lungerne
Vi som lever under isen · vil op og ånde i vinden.
Digte · følelser, reflektion, tanke
1 år, 5 måneder siden
5Mødet
Græd ikke · over det andre har gjort · heller ikke · over det du ikke f... [...]
Digte · komme hinanden ved
1 år, 6 måneder siden
3Osten
Der var Fransk ost til salg på Odense julemarked. Én ost vækkede ... [...]
Blandede tekster · livets gang, noget om
1 år, 6 måneder siden
9Dominans
Det er sandhed · at der er noget · der sidder på min viljes trone · og ... [...]
Digte · satire, sindet, humor
1 år, 6 måneder siden
4Har man den, så har man den...
Ingen kan kneble sin samvittighed - hvis man har den.
Filosofihulen · følelser, reflektion
1 år, 10 måneder siden
6Tittelløs
Ingen kan se sine skygge · i sjælens mørke nat.
Aforismer og gruk · tanke, livsanskuelse
1 år, 11 måneder siden

Puls: 13,7

Publiceret: 0
Afgivet: 5
Modtaget: 1
Nahkuri Markku (f. 1942)
Del 2

Hesten
   For længe, længe siden, et eller andet sted på Arabiens østkyst var der en by, hvis navn er gået i glemsel.
   Paladset med sine hvide minareter ligger dybt begravet under sandet, men historien om Kaliffen, der opnåede fuldkommen lykke, har levet gennem fortællernes mund i århundreder.

Der boede en mand, som blev kaldt Omar den lykkelige. Alle roste ham: "Oh vor Herre og hersker, Kaliffen Omar den lykkelige, Allahs velsignende hånd ligger over dig, velsignet vare Hans navn, thi Han har gjort dig til den lykkeligste mand i verden, for ved hans nåde har du det smukkeste palads i hele Arabiens land."

Eller: "Oh vor Herre og hersker, Kaliffen Omar den lykkelige, Allahs velsignende hånd ligger over dig, velsignet vare Hans navn, thi Han har gjort dig til den lykkeligste mand i verden, for ved hans nåde har du det største harem og de smukkeste kvinder på jorden til at glæde dig."

Guvernørerne priste hans lykke: "Oh vor Herre og hersker, Kaliffen Omar den lykkelige, Allahs velsignende hånd ligger over dig, velsignet vare Hans navn, thi Han har gjort dig til den lykkeligste mand i verden, Du har de smukkeste haver og de reneste kilder i hele dit rige."

Krigs herrerne priste hans lykke og sagde: "Oh vor Herre og hersker, Kaliffen Omar den lykkelige, Allahs velsignende hånd ligger over dig, velsignet vare Hans navn, thi Han har gjort dig til den lykkeligste mand i verden, for du har de bedste og ædleste heste i hele det arabiske land."

Han var især glad for at høre om heste og at ride på dem var hans store lidenskab. Allerede før han havde lærte at gå, tog hans far ham med på en ridetur på sit skød. Således lærte han at kende den svingende bevægelse, der vugger hele legemet, under hestens galop. Det fyldte hans hjerte og hele legemet med ubeskrivelig glæde. Hestene var hans største begejstring, og hver gang, når han var ude og ride, huskede han den svingende bevægelse i sin fars skød.

Alle besøgende forsøgte at overgå hinanden i at lovprise hans lykke med alt det han ejede.

Drømmen

En morgen vågnede Kaliffen før solen stod op. Der var ingen tjenere hos ham og han besluttede at gå rundt i sit palads helt alene.
   Det var som at gå på opdagelsesrejse. På et tidspunkt kom han til et stort spejl. Der stoppede han for at betragte sig selv i spejlet.
   Da han så sit spejlbillede, begyndte has mund at gentage det, han havde hørt så mange gange fra andres mund: " Lovet være Allah, thi han har gjort mig til den lykkeligste mand, thi jeg har. . ."
   Længere kom han ikke, fordi han ikke vidste, hvad han skulle vælge at være lykkelig for. Han stod der og betragtede sit spejlbillede og forsøgte at gentage for sig selv: "Lykkelig, fordi jeg har, hmm æhhhm, fordi..."
   Til sidst blev han stum og gik sin vej.

Hele dagen sat han stille på sin trone. Ingen fik lov, at besøge ham. Han ville ikke spise og haremskvinderne, dem sendte han også tilbage.
   Endnu, da han gik i seng, gentog han for sig selv det samme ord igen og igen: "Lykkelig, lykkelig. . ." Og så spurgte han sig selv: "Hvad er lykke? Hvad er det, at være lykkelig?" Til sidst faldt han i søvn mens han gentog disse ulykkelige ord gang på gang.

Fortsætter

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 26/06-2017 10:17 af Nahkuri Markku (Dyppepennen) og er kategoriseret under Eventyr og fabler.
Teksten er på 560 ord og lix-tallet er 30.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.