Engang trapez altid trapez


1 år, 1 måned siden 5 kommentarer Noveller

2Decemberblues
Hvad ser du · mens du går · skyggerne falder tungt · ind · som små grå pl... [...]
Digte
5 dage siden
2Stilet
Stiletter, høje som huse, røde, læder tror jeg. · Hun stiller dem p... [...]
Kortprosa
16 dage siden
1Bare en and 2
Hans øjne var dybt mørkegrønne, hun stirrede ind i dem betaget af... [...]
Kortprosa
1 måned, 1 dag siden
4Bare en and
Jeg vandt den på Bakken. Den står på mit badeværelse, stor og gul... [...]
Kortprosa
1 måned, 10 dage siden
5Hertil
Hvorfra kommer · ægget · jordens salt · verdens alt. · Et under · en undren... [...]
Digte
1 måned, 16 dage siden
5Forfra
Anspore skridt · afvikle alt. · Vende tilbage · returnere · gå. · Afkorte k... [...]
Digte
1 måned, 21 dage siden
6Pletten
Han stirrede ned på sine hænder. Ru som sandpapir, stærke. Fingre... [...]
Kortprosa
2 måneder, 16 dage siden
1Røde kaffekander
Så langt øjet rakte og så vidt hun vidste, fandtes ingen andre rø... [...]
Eventyr og fabler
2 måneder, 25 dage siden
4Tankeide
En fnuglet ide · båret af vind · som kysser · din kind. · Skævt drejet un... [...]
Digte
3 måneder, 7 dage siden
5Sparke røv
Det er mærkeligt, underligt. Jeg siger ikke meget, og gør det jeg... [...]
Kortprosa
5 måneder, 22 dage siden
3Vokseværk
jeg forsøgte at stemme · overens. · At danse rumba midt i · en vals · all... [...]
Digte
5 måneder, 26 dage siden
5Et lille pip i en stor gryde
Han stod der, med armene løst hængende langs siden · Skuttede sig o... [...]
Kortprosa
6 måneder, 13 dage siden
6Ordvæver
Ord · brækker stykker af chokolade · smager · det bitre · og søde. · Kalder... [...]
Digte
7 måneder, 7 dage siden
6Mors nye adresse 3
I en fjern galakse langt herfra svæver han i løse dele, skyggerne... [...]
Kortprosa
7 måneder, 22 dage siden

Puls: 49,3

Publiceret: 9
Afgivet: 28
Modtaget: 32
Ulla Hexibru (f. 1956)
Eva:

Første gang jeg kommer forbi, ser jeg ingenting. Anden gang bliver jeg fanget af døren. Den er postkasse rød, og øverst er der en smuk facetsleben rude i hjerteform. Selve huset er nærmest usynligt, omkranset af tæt buskads og træer. Men min nysgerrighed er vakt.

Dagen efter kører jeg næsten i grøften, da en hund af ubestemt race pludselig springer ud foran mig. Den kommer inde fra huset med den røde dør. Selvfølgelig griber jeg da chancen, for at få mere at vide. Jeg tager hunden i favnen, spadserer gennem den tilgroede havegang, og slår hårdt med dørhammeren.

Jeg ved ikke hvad jeg forventer. Sandsynligvis en ældre enlig mand eller kvinde. Så jeg bliver helt paf, da en kvinde på min egen alder åbner. Hun holder et barn på ca. 1 år i hånden, oveni er hun gravid.

"Øh", siger jeg.

"Ja", svarer hun.

"Jeres hund var ved at blive kørt ned. Den løb lige ud på vejen".

"Åh", udbryder hun: "Nu igen. Vi har ellers repareret hullet i hegnet: "Sæt ham her". Hun peger ned. Jeg sætter hunden fra mig, og vi smiler sødt til hinanden. Hendes gyldenbrune ansigt lyser. Der er noget eksotisk over hende. Den lille slipper morens hånd, og sætter sig på gulvet med hunden. Han pludrer, og den slikker ham i hele ansigtet. Noget i luften får mig til at blive stående. Ned gennem den rodede entre er der et sandt virvar af legetøj, sko og overtøj. Det vidner enten om en travl ung familie eller et par uden styr på oprydning.

"Jamen, så vil jeg da gå igen".

Hun nikker, jeg nikker. Voldsomt nikkende passerer jeg døren, og lukker den stille efter mig. Jeg føler mig snydt, men hvorfor det? Jeg har jo ikke været i supermarkedet, eller til speeddating i håb om at møde en partner. Jeg sidder et øjeblik i bilen og sunder mig, så kører jeg på arbejde.

Senere samme eftermiddag:

"Jeg forstår det ikke", siger manden på skærmen: "Hun var en strålende artist. En flyvende engel. Nu går hun hjemme og fodrer spædbørn". Det sidste spytter han ud i foragt.
   Jeg stirrer forbløffet på billedet, der toner frem. Det forestiller kvinden fra i formiddag, iført lyslilla trikot og balletsko.

Jeg slår hende op. Sascha Zetseva står i Wikipedia. En international stjerne og dygtig trapezkunstner, der var ude for et mindre uheld for 2 år siden. Det giver mening i forhold til barnet og den nuværende graviditet. Selv cirkusfolk kan vel ønske sig familieliv.


Sascha:

"Simon smukke Simon, muskler og sener harmonisk, fordelt. Trofast gennem årene. Vi var så unge. Næsten børn, små mennesker med store drømme. Og vi blev drømmen. Alt flød til os. ALT. Indtil dagen med angstens indtog. Sorg, savn, brudte løfter. Barnet indeni. Mit barn. Vores barn. Du forlod mig. Rejste til Amerika med truppen. Pludselig vred, skuffet, bortvendt og iskold. Din nye partner, var min skarpeste konkurrent Irina.

Du er ikke min længere. Men barnet er. Du gør heldigvis ikke krav på ham. Henrik er blevet hans far. "Det har ingen betydning", siger han. Bare jeg gør som han siger.

Eva:

Vi spiser lasagne. Jeg elsker lasagne. Du stopper gulerodsmosen i Anton, og lidt af det bløde fra lasagnen. Han har hængt på dig siden i kom hjem. Jeg fortæller om hunden, jeg var ved at køre over, og damen i huset med den røde dør. Den berømte artist. Du ler og siger, det er en sød historie.

"Det, vil jeg nu ikke kalde det", jeg ser på dig: "Den lugter snarere af ulykkelig kærlighed og knuste drømme".

"Altid så melodramatisk", ler du tilbage.

Vi taler videre om almindeligheder. Hente og bringe i dagplejen, og indkøb den kommende weekend.

Sascha:

På min fødselsdag vil jeg sove længe. Jeg vil ikke tænke på noget. Men omfavne dagens lys, kysse dugdråber på de røde roser, du har købt. Når jeg griber din hånd, skal vi gå sammen langs åen, med den lille i klapvognen. Sådan en dag i stille undren, over at vi ikke gør det oftere.

Da jeg fortæller Rollo var ved at blive kørt over, griber du min hånd og holder fast.

"Jeg troede, vi havde lukket hegnet", udbryder du.

Vi går tidligt i seng. Inden spiser vi kagen du har købt. Den er lyserød. Henover den står der tillykke med turkise bogstaver.

"Søde drømme", hvisker du, mens du napper mig i øret. Karel sover, mens vi kysser. Alt hvad jeg ønsker får jeg i dag. Også dig.

Eva:

I de følgende uger passerer jeg huset hver dag. Skønt det nager mig at jeg ikke ved mere om den unge artistkvinde, kan jeg ikke helt finde en gyldig grund til at opsøge hende. Men en dag, er der placeret et voluminøst til salg skilt foran lågen. Jeg standser bilen og går igen ned af den tilgroede havegang, drevet af nysgerrighed ser jeg ind af de vinduer jeg kan komme til. Sascha interesserer mig, hvad er der mon sket? Hvor er hun blevet af? Jeg ringer til mægleren, foregiver interesse. Han dukker op et kvarter senere, og laver en fremvisning.

Huset er stort, slidt nærmest vanrøgtet. Men alligevel dyrt pga. sin beliggenhed. Skønt jeg fisker får jeg intet brugbart ud af ham.

Da han er kørt, banker jeg på hos naboen, i forsøget på en opklaring. En ældre nydelig dame åbner. Hun er meddelsom, og interesseret i hvem jeg er. Jeg udgiver mig for mulig køber. Og får sladderen. -skilsmisse, højtråbende skænderier, en irriterende hund, der graver i hendes græsplæne. OG et barn der er blevet fjernet af de sociale myndigheder. NEJ hun ved det ikke, DET er kun gætteri. Hunden VED hun internatet har hentet.

Jeg tøver ikke, på mobilen finder jeg adressen. Jeg når frem lige inden lukketid. Da hunden ser mig, trisser den hen og sætter sig for mine fødder.

Ligesom jeg har valgt den. Vælger den også mig. Jeg kalder den Trapez.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 16/10-2017 08:49 af Ulla Hexibru (heksemutter) og er kategoriseret under Noveller.
Teksten er på 980 ord og lix-tallet er 24.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.