Med graffiti og spritdispenser


3 måneder, 4 dage siden 2 kommentarer Essays

2Buræg, bajere og bov fra Jaka
Der er nok af store kunstnere. · Nok af let brandbart materiale til... [...]
Blandede tekster · knækprosa, kunst, personligheden
6 dage siden
2Livet ad vejen
Hvad jeg en gang skal blive til · er mig en blind og lukket vej. · Je... [...]
Digte · livets gang, døden
12 dage siden
4Melodi Grand Prix
lys · én dag · mærkedag · fest og farver · vi ser ikke grand prix · vi er g... [...]
Digte
15 dage siden
3Gadeorden
På en søndag efter trinitatis. Jeg går ad gaden og ser mig omkrin... [...]
Digte · hverdagen
27 dage siden
4Alle gode gaver
Alle gode gaver de kommer ovenned. Vi løfter i flok, men falder s... [...]
Digte · eliten, samfund
1 måned, 4 dage siden
4Frihed på papir
Jeg er fri på papir. På papiret er jeg fri - · for jeg går hverken ... [...]
Digte · frihed, samfud, ideologi
1 måned, 6 dage siden
7Ingen spildtid
Da jeg var lille legede jeg i stedet for at læse · Senere hen læste... [...]
Digte · tid, livets gang
1 måned, 18 dage siden
4#MeToo
Det lette stof i blafrende vind · hvor den varme hånd kryber sig op... [...]
Digte · krænkelse, ansvar, lyst
1 måned, 24 dage siden

Puls: 60,4

Publiceret: 15
Afgivet: 40
Modtaget: 68
Nicolas Birch-Jessen (f. 1997)
Det forunderlige ved os mennesker er, at vi er så forskellige. Nogen fortrækker en blød sofa og fryselasagne, mens andre hellere nipper til et glas kølig hvidvin på terrassen. Nogen nyder Chopin, mens andre er til pop, og atter andre ønsker kun fred og ro. Vi er alle så forunderlige og samtidig gennemskuelige. For ved terrassebordet med den kølige hvidvin vil der som oftest i al sin glans side en kvinde. Denne kvinde har, efter en lang og øm dag på jobbet, stillede sine stiletter og ønsker nu ikke andet end denne lette mondæne nydelse.

Mere blødt og komfortabelt går det for sig henne ved sofaen med den glohede lasagne stående på sofabordet. Denne kvinde har også haft en hård dag på arbejdet og orker nu ikke den iscenesatte kvindelighed, hun må indordne sig til daglig. Nu er hun den nøgne kvinde i joggingsættet i gang med at gense et afsnit af 'Huset på Christianshavn' og som, trods gode intentioner, aldrig fik aflyst den tøseaften, hun ikke magtede at deltage i.

Trods dette kun er en snæver fortælling om to kvinder, der næppe har gang på jord, syntes deres virkelighedstræk genkendelige for selv den bedste - måske bedst kendt fra sig selv.

Men hvorfor fortrækker nogen hvidvin frem for cola og andre alenetid på sofaen frem for fest med veninderne? Er det rene tilfældigheder, eller ligger det i generne? Måske er det socialt bestemt? Spørgsmålet slog mig en søndag formiddag på et offentligt toilet ved en busterminal.

Nogen ville have fremhævet den dominerende toiletgraffiti, der prægede rummet i alskens farver og udformninger. Andre ville fremhæve duften af rengøringsmiddel og den lille beholder med håndsprit.
For nogen ville et besøg på dette toilet være et angstprovokerende traume, mens det for andre ville være en tiltrængt fornøjelse. Jeg selv var nok kritisk moderat - det var mig ikke en udsøgt fornøjelse, men håndspritten gjorde det tåleligt.

Jeg tænkte tanken videre: for hvordan kan jeg der vasker mine hænder tre gange efter et toiletbesøg og helst undgår den røde stopknap i bussen benytte et sådanne kummerligt toilet uden at få nervøse trækninger i panden? Hvori ligger forskellen på et toiletbesøg og et busstop? Min barndom, måske.

Jeg er født og opvokset i en jysk midtby, og jeg husker tydeligt, hvordan jeg med min mor, hver dag efter børnehave, gik gennem byen og osede. Vi gik i tøjbutikker, boligforretninger og legetøjsbutikker. Et barn fra landet ville nok syntes det en smule støjende og beklemt og vil længes efter bare tæer og åben himmel, men min mor og jeg nød sammenværet omkring byens liv og sad gerne på en bænk med en is eller en pølse og iagttog menneskene omkring os.

Jeg tror min tidlige opvækst i byen er en del af forklaringen på min subjektive holdning, hvad angår tålelige og utålelige væmmeligheder.

Børn er børn, en opvækst på landet eller ej, og sans for situation eller forebyggelse af akut tissetrang kendes ikke i et barns sind. Derfor skete det af og til også, at jeg fik brug for et toiletbesøg. Et barn af landet ville finde sig en busk eller en mark at besørge, men barnet af byen må benytte et af de mange dertil
indrettede offentlige toiletter. Med andre ord: et by-barn lære om boksen til kanyler og kender lugten af toilet. En barsk virkelighed vil vente land-barnet, men så sandelig også by-barnet.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 16/08-2018 20:49 af Nicolas Birch-Jessen og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 560 ord og lix-tallet er 39.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.