Det italienske arkiv

Kapitel 30 – En lille landsby i Appeniner bjergene


1 år, 11 måneder siden 0 kommentarer 34 kapitler Uafsluttet Romaner ragu alla bolognese

2De kæmper også for os
For helvede da · Håbefulde og lidt naive demokrater, · der lever dere... [...]
Digte · frihedskamp
3 dage siden
6Genstart
Det er når vi når hen til enden, · at vi står ved en ny begyndelse.
Aforismer og gruk · en slutning
17 dage siden
3Drømme
Drømmene er de tråde, · som lyksalighedens net · er spundet af · :-)
Aforismer og gruk · lyksalighed
3 måneder, 29 dage siden
2Krydderi
Undtagelserne er krydderiet på livets kedsommelighed
Aforismer og gruk · tanke
4 måneder, 8 dage siden
4Alle snakker om det!
Alverdens forskere ved det alle. · Regeringerne ved det alle. · Medie... [...]
Digte · klimabevidsthed
6 måneder, 25 dage siden
5Stille stunder
Det er i de stille tænksomme stunder, · at tankerne kommer og pirre... [...]
Digte · fortid, nutid, fremtid
7 måneder, 9 dage siden
5Crossroad
Jeg er ikke ung, · har ingen sixpack, · mit hår blevet hvidt, · ryggen ... [...]
Rim og vers · alder, eftertanke
7 måneder, 12 dage siden
5Tågen
Jeg kommer i den kolde nat, · stiger som damp op fra enge og moser.... [...]
Digte · udenfor, i naturen
9 måneder, 26 dage siden
2Bundfald
Med usikre ben rejser han sig, · forlader de u opfyldte ønsker, · bli... [...]
Digte · vagabond
10 måneder, 8 dage siden
7Nej hatten
Nej! · Jeg vil ikke! · Jeg kan ikke! · Jeg gider ikke! · Jeg orker det ik... [...]
Aforismer og gruk · hverdagslivet, grafisk digt
10 måneder, 10 dage siden
3Hvor blev du af?
Du kom til mig og mit liv · på en trist septemberdag. · Du jog de mør... [...]
Digte · hundeliv
10 måneder, 21 dage siden
3Rejsen
En · himmel · malet i trist grå · fodrede vilde vindstød · og varslede vi... [...]
Digte · efterår
11 måneder, 1 dag siden
4Digterens stemme
Hvis ikke digtet bliver hørt, · så har verden mistet en stemme. · Hvi... [...]
Aforismer og gruk · en stemme
11 måneder, 5 dage siden
7Pløret
Det er slet ikke godt, · næsen fyldt med snot. · Nu har ørerne proppe... [...]
Rim og vers · forkølet
11 måneder, 8 dage siden
2Mødet
Robert havde aldrig mødt ham, men gennem mange år havde han lytte... [...]
Blandede tekster · mennesketyper
11 måneder, 8 dage siden
1Øhhhh
Kan du huske Manden med de bare fødder? · Et Plastik Væsen Ad libit... [...]
Digte · blandet
11 måneder, 13 dage siden
1Floden
For hver meter, · færgen tøvende gynger · ud på rejsen, · ud på vandet,... [...]
Digte · usikkerhed
11 måneder, 13 dage siden
1Ord
når du en skrevet strofe fortryder · fordi den ikke som din tanke l... [...]
Digte · ordkamp
11 måneder, 15 dage siden
3Vi er os
Jeg er mig, og du er dig. · Men sammen bliver vi til os.
Aforismer og gruk · os
11 måneder, 16 dage siden
2Hjerte
-- -- · ---at mødes --- . --- at finde os--- · ---at føle kærligheden... [...]
Digte · livledsagelse
11 måneder, 16 dage siden

Puls: 37,7

Publiceret: 2
Afgivet: 10
Modtaget: 9
Nils Højsager-Jessen (f. 1956)
Inden han gik ind til mødet med topfolkene i "La Famiglia", havde han siddet og lyttet eftertænksomt til "La Volpe" i mere end 20 minutter, for det meste havde han bare siddet og lyttet, mens hans krogede og rynkede hånd holdt sig omkring hagen. Ind imellem havde han stillet nogle enkelte spørgsmål, nogle gange for at få noget uddybet, andre gange var han selv kommet med kommentarer og ønsker.

Med en hjælpende hånd fra en af sine personlige livvagter rejste den gamle don sig nu og gik, som den trætte og gamle mand han de sidste par uger var blevet til, ind i det store mødelokale, hvor alle de øvrige "Capo Bastoner" og nogle enkelte "Capo' er" sad og ventede. Bag den gamle don kom "La Volpe" med sit listige blik gennem de tykke brilleglas. Med sin totale dedikation for "La Famiglia" og ikke mindst for at organisationen kom sejrrigt ud af denne krise, havde han med den gamle don i baggrunden taget initiativet. Den gamle don satte sig langsomt i den gamle egetræsstol for bordenden og på den lidt skæve måde han sad, var det tydeligt, at han var træt og havde smerter. La Volpe satte sig i den tomme stol ved den gamle don's højre side og rettede blikket på de andre der sad rundt om bordet. Forstørrelsen i hans tykke brilleglas gjorde, at hver og en af de andre følte sig ilde til mode, når hans blik mødte hver enkelt af dem, der nærmest stod ret rundt om bordet. Med en træt håndbevægelse bød den gamle don de andre til at sætte sig. Dernæst viste han med en træt hånd på "La Volpe's" underarm, at ordet nu var hans.

"Jeg har i dag modtaget de manglende oplysninger fra Giovanni Ferrucci's arkiv. En stor succes, men da disse var deponeret hos en advokat med en følgeskrivelse til Europol, kan vi med sikkerhed gå ud fra, at der også er andre kopier i omløb. Disse andre kopier har vi et team der arbejder med at tilvejebringe. Men vi må gå ud fra, at Lev Mogilevich's organisation også har oplysningerne. Derfor er vores aktion mod denne organisation absolut nødvendig." La Volpe stoppede op i sin talestrøm og så ud over dem alle, inden han fortsatte: "Vi er nu helt klare til at sætte aktionen i gang. Vi venter kun på, at vore observatører i nærheden af Lev Mogilevich bygningskompleks melder tilbage, at Mogilevich med al sandsynlighed er i bygningerne. Straks denne melding kommer, vil aktionen blive sat i værk." La Volpe lod denne besked synke ned i de andres bevidsthed og kunne se, at flere af de tilstedeværende sank et par ekstra gange i lyset af den forestående og meget voldsomme aktion. "Dette er ikke en hævnaktion," fortsatte han, "men en aktion der er absolut nødvendig, hvis La Famiglia skal kunne overleve!" Flere af de tilstedeværende rykkede sig lidt uroligt på stolene og La Volpe så skarpt ud over dem: "Hvis der er nogen af jer, der har spørgsmål eller betænkeligheder er det nu i skal komme frem med dem." Den lidt fedladne Capo Bastone, Vittorio Battaglia rømmede sig et par gange og spurgte så: "Vil en sådan aktion ikke give genlyd langt ind i den russiske regerings gange, måske endog skaffe os GRU på halsen? Vi ved jo med sikkerhed, at Lev Mogilevich har gode forbindelser og sikkert også beskyttelse fra den russiske regering."

La Volpe så skarpt på Vittorio Battalagna og sagde: "Du har sikkert ret Vittorio, og jeg er glad for, at du her bringer emnet frem for os andre. Jo, vi vil med sikkerhed se en reaktion fra de russiske myndigheder og sikkert også fra GRU. I første omgang vil vores angreb sikkert blive spillet ned som værende en eller anden form for uheld, men efterfølgende og i baggrunden vil det blive efterforsket af de russiske myndigheder og af GRU." La Volpes ord fik mange af de tilstedeværende til at sidde lidt uroligt på stolene. La Volpe fortsatte: "Vi har ganske simpelt meget få andre muligheder, hvis vi da i det hele taget har andre muligheder og på vores sidste møde drøftede vi alle de muligheder, der måtte være. Hvis vi ikke nu med sikkerhed dræber Mogilevich og ødelægger hele hans organisations struktur, vil de overtage alle vore mest indbringende aktiviteter og dermed ruinere La Famiglia. Vi har ganske enkelt ikke andre optioner." Den gamle don løftede hånden til stilhed og den summen, der efter La Volpe's ord havde bredt sig forstummede helt. "Lad os nu få noget at spise, og efterfølgende i stedet drøfte, hvad vi skal gøre efter vores absolut nødvendige aktion mod Lev Mogilevich," sagde den gamle don med en træt og meget gammel stemme.

Den gamle don nikkede, efter at have sagt dette, kort over til en af de vagter, der stod ved siden af en af dørene ind til lokalet. Vagten stak sit hoved ud af døren og sagde nogle ord til en person udenfor døren. Dette resulterede i, at dobbeltdøren blev slået op, og en trivelig ældre dame i en sort blank kjole og med et stort spraglet forklæde kom ind i lokalet, skubbende på et stort rullebord. På rullebordet stod der i den ene side en stabel med tallerkrner og skåle med bestik. I midten stod der en stor skål med frugt og i den anden side af rullebordet stod der vinglas og adskillige flasker med den lokale rødvin, der var også en række vandglas og en stor kande med vand afkølet med isterninger, der flød rundt i kanden. Den ældre dame stillede rullebordet over til væggen og gik atter ud. Et øjeblik efter gik døren atter op og den ældre dame kom atter ind, denne gang med et mindre rullebord. På dette bord stod to store porcelæns skåle og en brødkurv.

Den ene af skålene indeholdt frisk dampende chitarra pasta af den type, der er fremstillet med æg og som er så udbredt i hele Abruzzo regionen, men også kendt og anvendt i hele Italien - ja ud over hele verden. Brødkurven var fyldt med det klassiske brød "Pane di spiga" fra Abruzzo regieonen og var brudt i de stykker, der passede til fletningen af brødet. Den sidste skål var fyldt godt op med "Ragu' alla bolognese", den gode og klassiske italienske kødsovs. Både kødsovsens udseende og duft indikerede, at den var lavet på den helt klassiske måde for regionen:

Startet op med en "soffritto" af meget fint snittede løg, hvidløg, gulerødder og selleri. Dette var så brunet godt i en god olivenolie, inden fint håndhakket oksekød med en rimelig høj fedtprocent sammen med meget fint snittet og hakket panchetta var kommet i. Efter kødet og panchetta skinken var brunet næsten helt af, var der kommet tomatkoncentrat, lauerbærblade, timian og rødvin i. Det hele havde så simret ved lav varme i mindst 2 ½ time under ofte omrøring. Slutteligt var Ragu'en smagt til med salt, peber og en fed fløde. Det var ikke ofte man fik denne traditionelt tilberedte "Ragu' alla bolognese." På rullebordet stod også en tallerken med et stort stykke hård gedeost og et rivejern. De spisende kunne så efter egen smag tilføje denne lækre og let bitre ost.

Snart sad alle om bordet og spiste i fællesskab, snakken gik lystigt trods den meget dystre baggrund for, at de alle var samlede her oppe i den gamle don's villa i Appenniner bjergene. Der er ingen andre end italienerne der på den måde, kan bruge mad til at fordrive sorger og skabe samling omkring en fælles sag. Efterhånden som måltidet var ved at være ovre, og de forskellige sad tilbage med lidt frugt og deres vinglas, blev stemningen atter mere alvorlig. Forsamlingen drøftede mange forskellige scenarier, men ingen af de drøftede situationer indebar fiasko. Ordet var ikke i La Famiglia's vokabular.

Lige før de skulle til at bryde op, kom en af vagterne til hen til den gamle don med en mobiltelefon i hænderne. Den gamle don lyttede og bjæffede et par ord ind i telefonen, han rakte så mobiltelefonen videre til La Volpe, der tålmodigt lyttede til det, stemmen i den anden ende fortalte. Bevidst sagde La Volpe tydeligt og højt ind i telefonen: "Sæt aktionen i værk og gør det sådan, at i rammer med det første lys." La Volpe vendte sig mod de andre omkring bordet og sagde: "Nu er der ingen vej tilbage!"
Forfatterbemærkninger
dramaet spidser til

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 08/10-2018 18:58 af Nils Højsager-Jessen (storyteller) og er kategoriseret under Romaner.
Teksten er på 1398 ord og lix-tallet er 41.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.