Øglerne flyver lavt i dag


3 år siden 2 kommentarer Klummen livshistorie livsrefleksion

9Gamle værdige træer
I 1847 skrev Steen Stensen Blicher: · "Men af dig, Du Skovens Konge... [...]
Digte
15 dage siden
7Hold fast I farverne
Engang gik jeg rundt med så meget mørke, at alle de indtryk, som ... [...]
Blandede tekster
1 måned, 13 dage siden
3Melancholier
Melancholierne blomstrer og lyser op · Jeg plukker en og himlen bli... [...]
Digte
1 måned, 16 dage siden
6Vi kan ikke være det bekendt
Det er ikke til at vide, · om krige slides og til sidst svinder ind... [...]
Digte · flygtninge, krig
2 måneder, 1 dag siden
3Padehat-poesi
Der midt i naturen står et digt · Lige nu er det skjult mellem lame... [...]
Digte
10 måneder, 13 dage siden
5Herlufholm
Selverklæret korpsånd · støbt i Gud, Konge og Fædreland. · Forsvar er... [...]
Digte
10 måneder, 19 dage siden
2Ulven forsvinder
Han kom fra syd til hovedlandet · på sit livs store eventyr · Men han... [...]
Digte
10 måneder, 22 dage siden
6Dissonans
Der er kvinder, som er poesi over det hele · Men som slet ikke fors... [...]
Aforismer og gruk
11 måneder, 24 dage siden

Puls: 40,1

Publiceret: 4
Afgivet: 14
Modtaget: 18
Poul Erik Pedersen (f. 1957)
Jeg flakkede hvileløst omkring i et hærget og koldt land. En dag fandt jeg landsbyen, hvor jeg boede engang, der hvor livet begyndte i et levende bondeland. Der hvor den enkelte med sine friheder og krav underordnede sig helhedens tarv. Den nye etik er at forfølge egen lykke uden helhedens tarv.Velfriserede haver og effektive marker kompenserer for livets afmægtighed. Velholdte huse med skjulte øjne bag gardiner. Murene og stokroserne skjuler rummene på den anden side, hvor klogeligt undgåede oprør giver sjælelig forsømmelighed.

 Derfor græder jeg, i de lyse og dunkle haver, hvor de vilde blomster fjernes eller forgiftes. Bedrevidende og effektive ansigter. Stedet jeg ikke kan blande mig med.Et materielt lykkeræs i landsbyidyl og karrieredrømme som indbildte genveje til paradis, hvor andre mennesker er angst og konkurrence.

 Fortrængning af egen lidelse og iskold tolerance over for andres. 

Ligegyldighed mennesker imellem skaber afstand, avler ensomhed og kulden strenges. Vi har så travlt, vores evindelige omkvæd.Glæden og magien må fly i en tid, hvor egoismen hersker og solidariteten vises ud. Ligesom et stjerneskud uden for rækkevidde, for i virkeligheden tør vi ikke række ud så langt. Bange for at miste, for at falde dybt, så hellere forblive følelsesmæssige uigennemtrængelige med tomme blikke i det trøstesløse selskab.

 Men landsbytossen, den gode individualist, halter rundt og ser, med et sjældent klarsyn, hvad det er, der sker. Hvis mit hoved går gakgak, findes der rundt om i det smukke land afdelinger til den slags. Og hvis ikke må jeg bo på gaden eller i det åbne land. Dyrke erindringer og udfordringer i indviklede rejser i det indre og ydre univers, steder jeg ikke kender, men som føles velkendte. 


Fortrængte hændelser vokser i mørket, hvor de i anmassende tilstand af tilbagetrukkethed blander sig i synet på verden. Jeg leder efter mørkets mareridt, som i nattens hede og kulde frarøver mig min søvn. 

Indviklede tråde fører mig som marionetten i ubevidste sammenhænge, hvor pligt og vane er forudsætning, for at livet kan holdes højt. Traver rundt i ufrivillige cirkler, som danner skæbnesvangre mønstre. Følelsen af at livets mulighed går tabt. Drømmene som fortrænges af løgne, smålighed og had.

 Endnu engang bliver de spæde spirer trampet ned, og der bliver peget fingre af mine drømme. Må gå nu, for hvis jeg venter, vil det ikke kunne bære. Må genvinde kraften, udøve kreativ aktivitet, i en ørken, hvor regnen giver grøde og solen folder blomsten ud.I morgen forlader jeg byen, hvor jeg boede engang, halvkvalt i dyndet langs det sorte mudrede vand. Kæk på engen langs det blå rislende vand. Kæmpemaller og enorme stør i det skizofrene vand.Ser lidt lyst på de kommende år. Jeg håber en gang at ku' udtrykke mig selv, uden anspændelse, med ynde og værdighed, i en verden, som ser bedre ud, hvor hvert menneske har en værdi i sig selv.Øglerne flyver lavt i dag, over en hærget jord. Tunge og mørke skyer truer, samler sig som før et uvejr for at afreagere, dernæst er intet mere fredfyldt som solopgangen, dagen derpå.

 Solen varmer atter den våde jord, og en mangfoldighed af spæde spirer pibler frem fra den stadig livgivende jord.Skriv kommentar

Teksten er publiceret 26/04-2019 19:44 af Poul Erik Pedersen (Poulerik) og er kategoriseret under Klummen.
Teksten er på 549 ord og lix-tallet er 37.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.