4Klarhed
Eftermiddagens tordenkaffe · ledsages af gin og tonic. · Til aftenens... [...]
Digte
10 dage siden
5Svømmer ud i skybruddet
Regnen styrer overfyldte busser · igennem byens mange gader. · Hosten... [...]
Digte
2 måneder, 12 dage siden
1Et år med pandemi
Vi har lært at en sommerfugls vingeslag · Kan forårsage en storm fj... [...]
Digte
2 måneder, 22 dage siden
3Lad ukrudtet blomstre i haven
I private haver er det haveejeren, som bestemmer. I haven gror ma... [...]
Essays
3 måneder, 3 dage siden
2De forventningsfulde børn
Det er en kølig og regnfuld covid-19 sommer. · Insekterne er væk, m... [...]
Digte
3 måneder, 29 dage siden
4Når kroppen bliver sommer
Marts lukker vinteren som november åbner den. · Det skiftende vejr ... [...]
Digte
4 måneder, 3 dage siden
2Marsvinene i Lillebælt
En dag for et par år siden var jeg ude at sejle på Lillebælt med ... [...]
Essays
4 måneder, 4 dage siden

Puls: 38,9

Publiceret: 4
Afgivet: 14
Modtaget: 15
Poul Erik Pedersen (f. 1957)
En tidlig forårsdag i 1990 stod jeg og lavede mad i mit lille køkken ved Enghave Plads på Vesterbro. Den lifligste musik strømmede pludselig ud af radioens højtalere. Det var musik og tekst, som straks lejrede sig i min bevidsthed og har været der siden.

Sangen var et stykke smukt og underspillet poesi. Noget helt specielt var skabt, jeg var ikke i tvivl. Det vi her taler om, er den måske bedste debutsingle nogensinde i Danmark. "En Nat Bliver Det Sommer" var førstesinglen fra debutalbummet "1990", som er en milepæl i dansk rock og pop.

The milk train doesn't stop here anymore synges der på "En nat bliver det sommer". Hvad i alverden mener de med det? Er det Ole Lukøje der kigger forbi når drømmene indfanger en? Ikke ret meget dansk rock- eller popmusik stiller den slags spørgsmål.

Det er måske en af grundene til, at det brede publikum har det med Love Shop, som mange har det med den lyse danske sommernat. Vi tør ikke helt tro på den, når den er her, smukkere, blidere og større end alt andet og derfor fravælger vi den! I 2005 svarer Jens Unmack selv herpå i sangen "Skovens dybe stille" med ordene "Når sommer kommer rejser jeg igen / Når sommer rejser længes jeg / Op til skoven højt mod nord / Hvor de lyse nætter bor."

Men har man den først fået "En nat bliver det sommer" ind under huden er den der for altid. Det er lidt ligesom Love Shop, der med deres melodier, stemninger og tekster trænger ind i bevidstheden og beskriver livets mange sider.

På "I nat bliver det sommer" stemmer el-guitaren anelses- og længselsfyldt i. Sangen løfter sig med det samme og bringer mindelser om lykkelige og ulykkelige år, danseskole og dansevise. Bringer mindelser om alt det, jeg så gerne vil huske. Det er med en tone, der høfligt banker på og med en tone der minder mig om den tysthed jeg kan finde ved en bøgelys strand i den lyse sommernat. Jens Unmack synger om højsommernat og de første linjer, "Nu tændes himlens dybe glød, og natten kommer fløjlsblød, de drømmende går snart til ro på mælkevejens stjernebro..." åbner butikken med drømme.

Sangen "En Nat Bliver Det Sommer" blev en overraskende radiolandeplage sommeren 1990, og nummeret blev kåret til årets popsang. De debuterende Love Shop satte "Viborgvej" i alle provinsbyer på rocklandkortet, "Radio Kalundborg" strømmede ud ad alle transistorradioer og jeg fløj med dem til "Stjernerne".

Siden er der fulgt mange evergreens fra Love Shop. Jeg elsker denne særlige kombination af fnuglet skønhed, drøm og melankoli samt intelligente og poetiske tekster, hvor der står noget på spil.

"En Nat Bliver Det Sommer" er en ode til de lyse nordiske nætter, en besyngelse af mørket som den renselses­proces, der skal få os igennem til den anden side og en beskrivelse af længslen efter den sidste sommer, hvor man troede på alt og kærligheden stadig var ren og hvid som en søtunges sarte og faste kød. "En fjern og fin musik giver dig alt, du aldrig fik..."
Forfatterbemærkninger
Da det er midsommer og Sct. hans aften vil jeg bringe denne tekst om en dansk sang. Artiklen har været trykt i Kristeligt Dagblad for 4 år siden også til midsommer.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 23/06-2019 10:45 af Poul Erik Pedersen (Poulerik) og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 512 ord og lix-tallet er 34.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.