Bevidne


1 år, 3 dage siden 2 kommentarer Noveller journalist

0Hvem overlever middagen? - Kapitel 3
Inde i Den Blå Salon, som ironisk nok ikke er blå men cremefarvet... [...]
Romaner · familie, diktatur, magtesløshed
11 måneder siden
0Hvem overlever middagen? - Kapitel 2
Marete træder ud på gruset efter at have parkeret bilen ved siden... [...]
Romaner · familie, diktatur
1 år, 2 dage siden
0Hvem overlever middagen? - Kapitel 1
"Var du ikke stoppet?" · Tuva tager et langt drag af cigaretten og ... [...]
Romaner · diktatur, familie
1 år, 3 dage siden
2Bevidne
En skarp lyd. Høj. Gennemtrænger hele værelset. Fra væg til væg e... [...]
Noveller · journalist
1 år, 3 dage siden
1Appetit
Sommerfugle · i maven · rucolasalat i køkkenhaven · et sug af sult · Kami... [...]
Digte · lidenskab, sult
1 år, 7 måneder siden
1Elektricitet
Mine læber mod dine, en vekselstrøm mellem os, · evig flammende gni... [...]
Digte · lidenskab, vanvid, forelskelse
1 år, 7 måneder siden
4Den modvillige helt
Modvillig · Offervillig · Kløgtig · Skyldig · Jeg ser dig, en offervillig... [...]
Digte · heltemod, benægtelse, roller
1 år, 9 måneder siden
1Rejse
Kvalmende fugtig hede rammer mig og ødelægger fuldstændig den beh... [...]
Noveller · krise, kærlighed, ægteskab
1 år, 9 måneder siden
3En dans
Lucy og jeg ankom først til en af hovedstadens mest velbesøgte na... [...]
Noveller · forelskelse, flirt, kærlighed
1 år, 10 måneder siden
1Forglemmigej
Tågen forsvinder ikke som dug for solen. · Solen stiger ikke op i ø... [...]
Digte · demens, afsked, livet
1 år, 10 måneder siden
2Udyret
I en halv knust verden · overvokset af bittersøde natteskygger · neds... [...]
Digte · samfund, konflikt
1 år, 11 måneder siden
1Snehvide
Der var engang et kongerige · Der var engang en dronning · En dronnin... [...]
Digte · eventyr
1 år, 11 måneder siden
1Hævn
Mine støvler knasede den tørre rødbrune jord under sig for hvert ... [...]
Noveller · selvtægt, western, retfærdighed
1 år, 11 måneder siden
4En aften i december
Hvide fnug daler gennem luften. Langsomt faldende ned på de aller... [...]
Kortprosa · sorg, søskende, vinter
2 år siden
1En kvinde må gøre hvad, der er nødvendigt
Efter treogtredve år har jeg lært en ting eller to om at overleve... [...]
Noveller · gangster, 1920erne, lgbt
2 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Gitte Lindorff Hansen (f. 1986)
En skarp lyd. Høj. Gennemtrænger hele værelset. Fra væg til væg ekkoer tilbage. Rikochetterer gennem dine ører. Smadrer dine tanker. Sådan en lyd der straks bemægtiger sig din opmærksomhed. Du kigger op fra den bærbare og glemmer alt om artikelskrivning og deadline.

Lyden er øredøvende, og det tager et sekund eller fem før du opsnapper, at der er flere ensartede lyde. Aggressive og pågående. Umulige at undgå. Lydene minder om nytårsfyrværkeri, men som journalist har du for længst lært at skelne.

Du sidder ubevægelig i den ene af enkeltmandssengene, det ene ben bøjet indad mod kroppen, mens det andet ben hænger ud over sengekanten. På det lysegrå gulvtæppe ligger laderen skødesløs strukket ud stadig indsat i stikket ved skrivebordet. På den gulgrønne stol hænger et par af dine bluser, sortblå ankelbukser samt bh og trusser. Til højre for skrivebordet flyder tøjet ud af din trolley kuffert, en sort Michael Kors buksedragt er smidt i lædersleeven sammen med den sorte hijab.

Du sidder tilbagelænet med ryggen støttet af begge puder, din og den ubrugte. Dine øjne er fæstet på billederne fra fladskærms-tv'et, der hænger lige ved siden af sølvspejlet i retrostil over skrivebordet.

Et pustende åndedræt. Løbende fødder hen over blodrøde fliser. Sprøjtet rammer kameralinsen og driver stille ned over det rød-hvide CNN-logo. Til siden, på vejen, på fortovet, i indgangene til butikker og lejlighedskomplekser ligger stivnet menneskekroppe i voksende mørkerøde svømmepøle. Mænd, kvinder og børn. Civile og soldater blandet sammen. Revolutionære og loyalister i en pærevælling af kaos, blod og tilintetgørelse. Og reklame.

Pepsi Max med sommer, strand, sparsomme bikiniklædte kvinder og mænd med overdimensionerede overarme. Reklamens irriterende upbeat jingle får dig til at nappe zapperen fra natbordet mellem de to enkeltmandssenge. Du er lige ved at få skubbet til iPhonen, som er til opladning. Et ekstra blik og du opfanger både push-beskederne fra BBC og Al Jazeera samt Marks Messenger besked, der plaprer løs om en opgave vedrørende nogle helt fantastiske seværdigheder i Sulaymaniyah for Life Magazine. Imellem ævlet er der en opfordring om at tage med.

Du slipper iPhonen og med zapperen i hånden dæmper du fuldstændig lyden, inden du smider den fra dig hen over den bærbare ned i fodenden, hvor den rammer for hårdt og ryger med et knald på gulvet. Du skær en grimasse ved lyden af splintrende stykker og puster tungt ud.

Din udånding er overhed som resten af dig. Den bagende varme trykker uophørligt ned over dig. Dag og nat flyder sammen i stegende hede. Ingen befriende brise for airconditionen gik i stykker for syv dage siden, og hvem skal reparere, når de lokale ansatte enten er på flugt eller har tilsluttet sig revolutionen, og den hollandske direktion pakkede kufferterne og fløj hjem til Maastricht flere uger tidligere.

Du løber fingrene gennem dit sveddryppende hår. Våde perler klistrer til dine fingerspidser. Du mærker alt for tydelig sveddråbernes fugtige løbebane hen over panden og ned ad ryggen. På trods at du har taget mindst muligt tøj på - løs top og trusser - er du gennemvædet af sved. Lugten fra dine armhuler er ildelugtende. Et uhumsk miks af snavs og sved har overtaget din krop efter den østlige del af byens vandforsyning blev bombet. Fra de billigste værelser til Penthouse suiterne er vandhaner og brusere uforløste. Og gæster som dig er gået fra velduftende og velplejet til den totale opløsning.

Du står ud af sengen og træder hen over den lange ledning uden om din eneste stadig velpakket skuldertaske. Heri befinder sig dine absolutte nødvendigheder såsom det rødbede farvede pas, dit pressekort og en fuldopladt iPad. Du fortsætter hen til skrivebordet, hvor skabsdøren er åbnet, så du bare skal åbne døren til minikøleskabet og tage endnu en Evian vandflaske ud. Inden du skruer kapslen af, tæller du de tilbageværende flasker. Der er tretten endnu. Mens du lukker køleskabet, overvejer du, om du senere i eftermiddag skal gå ned i foyeren og se, om soldaterne igen har bragt mad og vand ind til jer.

Den kølige væske flyder befriende mod din tunge ned gennem halsen. En kort tids lindring. Du tager begærligt endnu en stor slurk og føler dig for en stund som dig selv igen. Flasken er kold mellem dine hænder, og du løfter den op til panden. Du kører den langsomt hen over din feberhede pande. Et nedkølende omslag der giver nyt liv til din tankegang. Mulige rejseformer til Sulaymaniyah farer gennem dit hoved, mens du holder flasken mod din puls ved håndleddene.

Efter at have sat flasken tilbage i køleskabet bevæger du dig mod sengen igen. Nogle dyttende lyde fra gaden får dig til at standse op ved det store glasvindue, der ellers har en fantastisk udsigt over byen. Den menneskeskabte frodige grønne kongelige park med oceanblå søer, eksotiske planter og importerede træer. Mod syd hovedstadens største offentlige madmarked. Kilometervis af gader og smalle gyder hvor små og store overdækkede boder sælger lamme- og oksekød, pitabrød dryppet i tyk yoghurt drysset med olivenolie, mens en stærk duft af krydderier spreder sig i luften, og støjen af råbende og talende sælgere og købere lyder. Alt sammen en udsigt som du har taget for givet indtil nu, hvor de nedrullede persienner ikke lader dig få et glimt af noget.

For jeres egen sikkerhed lød det fra de våbenbærende uniformeret oprørere, der bevogter hotellet med dig og de andre vestlige gæster. Du lader hånden løbe ned over de glatte persiennesider, dine fingerspidser kommer støvet tilbage. Mørklægning døgnet rundt. Beskyttelse. Du ryster hånden og tørrer den af i toppen. Rundt om hotellet ved hver en udgang står bevæbnede soldater, der skal informeres, når I gæster ønsker at forlade hotellet, hvor I skal hen, og hvornår I vil være tilbage. Og de er så hjælpsomme overfor jer journalister kører jer til jeres bestemmelsessteder, så I kan få de helt rigtige billeder. Billeder der sjovt nok altid er til det nye regimes fordel.

Du slår dig ned i sengen foran den barbære igen. Du fokuserer på det åbne Word dokument. På overskriften, underrubrikken samt manchetten. Og intet giver dig den store motivation til at fortsætte. Det sædvanlige gøgl med Vestens fordømmelse gennem et par bloddryppende uger for at ende i anerkendelse af det nye regime og genindføring af diplomatiske forbindelser. For olie og mellemøstlig stabilitet overtrumfer folkedrab til hver en tid.

Du frakobler IPhonen fra opladningen og starter en Messenger besked til Mark. Et sted mellem 750 og 1000 ord vedrørende nogle faldefærdige oldtidsminder, og hvorfor vestlige turister absolut må se disse vidundere, inden de stiller træskoene i en overflod af hamburgere, Coca-Cola og alt for lidt motion, lyder bedre og bedre.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 18/10-2020 13:05 af Gitte Lindorff Hansen (Gilda) og er kategoriseret under Noveller.
Teksten er på 1095 ord og lix-tallet er 40.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.