Glæden ved at Hygge


1 år, 11 måneder siden 2 kommentarer Essays

2Glæden ved at Hygge
Hygge er et dansk ord, som er svær at oversætte til andre sprog. ... [...]
Essays
1 år, 11 måneder siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Sofie Lyngel (f. 1970)
Hygge er et dansk ord, som er svær at oversætte til andre sprog. Det kan være svært at definere hygge, for det er forskelligt for person til person. Er hygge en følelse der er særlig for dansker, eller ved andre bare ikke, hvad vi mener, når vi beskriver hygge. Måske er det fordi vi beskriver den forskelligt, eller er hygge overhoved en følelse. For mig er hygge en følelse der opstår i specielle øjeblikke.
Chicco løber foran mig, hans poter danser let over skovbunden. Han prøver på at undgå de halv frosne vandpytter, der opstår i december. Her lugter af frost, jord og frisk luft. Selv om vi ikke får sne, så er det alligevel koldt. Vinden trænger gennem træerne, og tager nogle af de få blade der er tilbage med sig. Der er ikke andre end mig og Chicco ingen andre lyde end os og skoven. Om fem minutter vil vi være ude, så jeg prøver på at nyde det, mens jeg kan.
Selv om jeg altid går i skoven med min hund, er der bare noget specielt ved at gøre det om vinteren. En følelse der opstår så snart jeg går i kulden, og varmer mig i mit halstørklæde. Måske er det stemningen. Måske er det, fordi jeg føler mig tryk der med min hund i varmen med kulden omkring mig.
Hygge føles for mig som tryghed, som om jeg er mig selv, ikke spille en rolle. En følelse af ikke at blive dømt, at kunne slappe af.
Vi sidder på MacDonalds Anne, Michelle, Elena og mig. Jeg er lidt nervøse, for det er første gang Oliver og Simon skal være med. Jeg plejer at bestille meget, når vi er her, for hvis man skal være usund, skal man virkelig være usund. Men jeg har ikke rigtig lyst til det nu, for jeg vil ikke have, at drengene skal tro, at jeg spiser så meget. Vi venter med at bestille til Simon kommer, han skal først cykle herud, så det vil tage lidt tid. Oliver kommer først senere. Vi begynder at snakke om, at vi ikke er tabere mere, for nu har vi drenge i vores vennegruppe, og humøret stiger. Vi begynder at grine og fjolle som vi plejer. Elena og jeg beslutter os for at gå op og bestille, for Simon må være lige på trapperne. Igen bliver jeg lidt nervøs, for hvad jeg skal bestille. Til sidste beslutter jeg mig for, at de må tro om mig, hvad de vil, for jeg er sammen med mine venner for at hygge mig, så det har jeg tænkt mig at gøre. Selv om jeg spiste alt for meget, var det stædig sjovt efter Simon kom. Vi grinede så meget, at jeg fik helt ondt i maven.
Måske opstår hygge kun i det øjeblik, vi stopper med at tvivle på os selv, og føler os tilpas i os selv. Når vi smider alle fordomme, og glemmer at se fejlene ved den man er. Når vi føler os så meget tilpasse i vores egen krop, at vi ikke kan se noget i vejen med den. Når vi er ligeglade med, hvad folk tænker om os, og når vi er ligeglade om de syntes, at man er klam, for vi har accepteret det og smidt alle vores usikkerheder væk.
Kan man hygge for at få følelsen af at være fri? Følelsen af at kunne klare alt lige i det øjeblik. Hygger vi for at glemme, det der sker omkring os? For at få et stille øjeblik i tryghed, i en verden der ikke er stille eller tryg.

Lysne i stuen er næsten brændt helt ned. Jeg må have læst længe, for jeg tændte dem, før jeg begyndte. Jeg kan ikke stoppe, det er som om, jeg er med i bogen. Som om jeg er oppe mellem skyerne, og rider på drager. Hvis jeg lukker øjnene, kan jeg føle vinden, der river i mit tøj, høre vingerne baske i vinden og mærke den kolde luft i mine lunger. Følelsen af at være i en anden verden, hvor jeg kan ride hele dagen, være den helt, jeg ikke er i virkeligheden. En verden, hvor jeg er fri og jeg kan tænke mig til, lige det der sker. En verden, hvor det kun er fantasien, der sætter grænser. Det er så befriende, som om den virkelige verdens grænser ikke kan nå mig.
Hygger man kun med en bog, fordi man føler, at verdens grænser ikke kan nå en. At man er helt og aldeles fri. Fri fra ansvaret der følger med alderen. Fri og tryg fordi, hvis der sker noget dårligt i bogen, er man jo alligevel glad for, at man ligger varmt og trykt i sin stue. Hygger man med en bog for at få et stille øjeblik, hvor der ikke er nogen, der forstyrrer en? Et øjeblik med ro, for verden bliver helt stille, når man lukker den ude. Et øjeblik hvor man ikke skal tage stilling til andre. Et øjeblik hvor man kan være lige det, man helst vil være.
Kan man være bange, selv om man hygger sig? Måske går frygt og hygge ikke lige hånd i hånd, men kan man syntes, at det er hyggeligt at være bange? Kan man syntes, at noget er hyggeligt, når man er bange, bare man er sammen med nogen, man stoler på og holder af?
Mine ben ryster, og jeg vil virkelig ikke. Michelle har sagt, at det er virkelig sjovt og selv om det ser skræmmende ud, så er det, det overhovedet ikke. Vi sætter os ved siden af Oliver på første række, selvfølgelig skulle vi lige side på første række. Sikkerhedsbaren går ned over mit bryst. Jeg fortryder virkelig, at jeg sagde ja og skal lige til at sige jeg vil af, da vognen begynder at køre. Jeg bliver stille, tør ikke at sige et ord, for jeg ved godt, hvad der skal til at ske. Vi begynder at køre lodret op, men på midten stopper vognen, og en video begynder at spille i loftet. Det virker som om den tager en evighed, filmen stopper og der bliver mørkt i rummet. Nu kommer det, vi sider sådan i et halvt minut, vognen falder pludselig tilbage mod bunden. Mit hjerte ryger op i halsen, og jeg kan høre skrig bagfra. Vi stopper på vejen og kører virkelig hurtigt op ned og ud i den frie luft. Jeg er bange, som i virkelig bange, men det er okay for Michelle er der. Jeg begynder pludselig at grine.
Hvorfor er det så hyggeligt at tage et bad? Er det på grund af stedet, eller er det hele stemningen? Et badeværelse er ikke så hyggeligt, når man ikke har vandet løbende og musik spillende i baggrunden. Hvad er det ved et bad, der gør det hyggeligt? Er det forventningen om, at nu skal man slappe af og nyde duften af sæbe og følelsen af varmt vand, der overstrømmer en? Eller er det, fordi man føler, at alle ens bekymringer forsvinder i de ti minutter, man er derinde? At man lukker verden og ens problemer ude, for dem er der ikke plads til derinde.
Jeg starter vandet, og skruer det op på 42 grader. Musikken er som altid den samme playliste, præcise de perfekte sange at synge med på. Jeg tager mine smykker af og går ind under vandet. Det begynder at prikke ubehageligt på huden, men det vil gå væk efter et par sekunder. Jeg kan mærke dampen i mine lunger, når jeg trækker vejret. Det kan ikke være sundt, men det er lige meget, for en af mine yndlingssange er lige kommet på. Jeg begynder at synge med. mit hår er blevet våd nok, til at sæben vil skumme virkelig meget. Da jeg åbner flasken, kommer der en dejlig duft af æble. Jeg elsker duften af æble, elsker at mit hår i morgen vil dufte af æble, når jeg vågner. Når der ikke længere er hår på mit hoved men en stor skumklup, starter jeg vandet igen, og begynder at danse mens jeg maser shampooen ud. Sangen skifter og jeg skifter takt i min dans. Mit hår skal nu have en god massage med conditioner, inden jeg skyller det ud, bliver min krop også sæbet ind. Jeg nyder det varme vand så længe det varer, men til sidst bliver jeg nød til at slukke. Jeg skal jo også i seng. Det har ikke taget mere end 15 minutter, men det føles som længere.
For mig er hygge en følelse af at være fri. En følelse af at være mig selv, uden at tvivle på, hvem jeg er. En følelse af tryghed selv om jeg måske ikke altid er i trykke rammer, men finder tryghed i en person. En følelse af at verden bliver stille omkring mig. En følelse af ro, denne ro kan opstå selv om der er larm omkring mig.
Forfatterbemærkninger
Det var en skole opgave, som jeg skulle skrive i emnet Glæden ved.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 23/10-2020 21:05 af Sofie Lyngel (Sofie L) og er kategoriseret under Essays.
Teksten er på 1477 ord og lix-tallet er 26.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.