Etiopien - Kejserens officielle fester


7 måneder, 29 dage siden 2 kommentarer Livshistorier

1Singapore 1975
Rejsen til Singapore varede 16 timer. Heldigvis sov børnene i fly... [...]
Livshistorier
8 dage siden
1Født til at leve og regere
Vi skal leve og regere med Kristus selv, · på en ny jord hvor det g... [...]
Rim og vers
16 dage siden
1Hvis vi havde få år tilbage
Hvis vi havde få år tilbage til at leve i, ville vi bruge dem til... [...]
Blandede tekster
27 dage siden
2En Mafiose fra Italien
Vores kirke med plads til omkring 400 mennesker var næsten fuld s... [...]
Livshistorier
1 måned, 5 dage siden
4En ny og bedre verden
En Generation af overkommer er på vej, · en arveret for alle og for... [...]
Digte
1 måned, 14 dage siden
1Ensomhed
Så en fjernsynsendelse om ensomhed og begyndte at tænke efter, hv... [...]
Blandede tekster
1 måned, 20 dage siden
1Pinse Underet
Det skal ske i de sidste dage, siger Gud, jeg vil udgyde min Ånd ... [...]
Blandede tekster
2 måneder, 6 dage siden
1Himmels fart
Klokken er slået og tiden er gået. · De som gik hjem kommer igen . · ... [...]
Livshistorier
2 måneder, 16 dage siden
2Helbredelse gudstjeneste i Pittsburg
Vi fik arrangeret billetter med en Grey bus til Pittsburg og anko... [...]
Livshistorier
2 måneder, 19 dage siden
1Israel i dag som i går
Jeremiah 31 - 31: Der kommer de dage, siger Herren, da jeg vil sl... [...]
Blandede tekster
3 måneder, 16 dage siden
0Indien - ture ud i landet, afskedens time
Nu vidste vi med sikkerhed, at vores dage i Indien var talt. Vi o... [...]
Livshistorier
3 måneder, 18 dage siden
1Indien - planer om fremtiden og et overfald
Planer om fremtiden · Efter jul og nytåret var over for anden gang,... [...]
Livshistorier
3 måneder, 24 dage siden
2Påske og faste
Vi var kommet hen i april måned, luften flimrede for varme. Den s... [...]
Blandede tekster
4 måneder, 3 dage siden
1Indien Kashmir og Butan
Børnene og jeg rejste til Kashmir i to måneder i den varme tid, d... [...]
Livshistorier
4 måneder, 12 dage siden
1Indien. 45 grader i skyggen og 41,2 i feber
Varmebølgen fortsatte ind i juli og august. Om morgenen kan man n... [...]
Livshistorier
4 måneder, 21 dage siden
1Om at give af sine reserver
Vores gode venner familie Røsli, fra vores tid i Etiopien, har op... [...]
Blandede tekster
4 måneder, 28 dage siden
2Indien liv og glade dage
Silvia var begyndt i en lokal børnehave et par timer om formiddag... [...]
Livshistorier
5 måneder, 2 dage siden
1Israel Gaza konflikten
Hvis man vil forstå Israels konflikt med Gaza i dag, skal man ogs... [...]
Blandede tekster
5 måneder, 7 dage siden
1Indien Fritz arbejde
Hotellet havde forskellige restaurationer en snakbar, kaffeshop e... [...]
Blandede tekster
5 måneder, 18 dage siden
3Et tandlægebesøg i Old Delhi og en behandli...
Fritz fik tandpine og spurgte chefen for den kinesiske restaurati... [...]
Livshistorier
5 måneder, 24 dage siden
2Indien - Tyve, tiggere og et uventet besøg
De som boede oven på havde en også en sweeper som kom og vaskede ... [...]
Livshistorier
6 måneder, 3 dage siden
1Biblens numre
Åbenbaringen Kapitel 1 vers 8. Jeg er Alfa og Omega, siger Herren... [...]
Blandede tekster
6 måneder, 10 dage siden
3Indien
Vi kom til at bo i et hus i Nizamudin New Delhi, et kvarter som h... [...]
Livshistorier
6 måneder, 16 dage siden
2Politikken i dag
Kan vi forstå politiken i dag, · enhver gør sig tanker i denne sag.... [...]
Digte
6 måneder, 24 dage siden

Puls: 65,4

Publiceret: 9
Afgivet: 39
Modtaget: 14
Inge Erhard (f. 1941)
Fritz havde et godt navn i byen som en dygtig chef. Siden vores ankomst var flere restaurationer i hotellet blevet renoveret, og man havde bygget en række af etiopiske tukuls nær hotellet som blev brugt som restaurationer. Hotellet var under Haile Selajses Fonden og det var derfor naturligt at alle statsbesøge og gallamiddage hovedsageligt fandt sted i Ghion Hotel.
   I den tid Fritz stod for køkkenet besøgte kejseren fra Persien flere gange Kejser Haile Selajse. Ligeledes havde Præsident De Gaulle, Præsident Keniata, og Kongen fra Norge og Dronningen fra Holland gallamiddage i Fritz' tid. Præsident Tito fra Jugoslavien kom ligeledes på besøg. Der blev sendt bud efter Fritz så snart delegationen ankom. Menuen til en gallamiddag, som præsident Tito ville give til ære for kejseren, skulle planlægges. Kort tid efter forlangte man fra paladset at se Titos menu, fordi først ville kejseren selv give en velkomstmiddag i paladset. Uden tøven overrakte Fritz dem en kopi af menuen. Dagen efter at velkomstmiddagen til Tito havde fundet sted, blev Fritz igen kaldt ud til den Jugoslaviske ambassade. Man havde serveret Titos menu i paladset og Fritz måtte med kort varsel ændre kejserens menu. Hvordan forvekslingen var sket, blev der aldrig fundet ud af
   Det danske kongepar kom også på besøg. De indlogerede sig på Hilton Hotel, hvor de gav et cocktailparty for den danske koloni. De fleste danske damer fik syet nye lange kjoler til anledningen. Jeg havde ligeledes fået syet en flot lang kjole. Stoffet var naturligvis etiopisk og håndvævet. Hvem havde forestillet sig at Inge og Fritz skulle præsenteres for kongeparret. Dronning Ingrid imponerede mig meget - tilsyneladende talte hun mange sprog flydende og underholdt sig livligt og interesseret med mange. Vi blev alle ført frem, par efter par, og præsenteret. Fritz bukkede og jeg nejede dybt ligesom alle de andre. Kong Frederik så ikke alt for rask ud. Vi havde hørt rygte om at han fejlede et eller andet, han levede heller ikke længe efter besøget i Etiopien.
   Det hændte at hotellet måtte catere langt væk ude på landet. En bro i nærheden af Kenya skulle indvies. Alle retter til buffeten blev tilberedt i hotellet dagen før. Derefter blev de færdige dekorerede plader sat på hylder i dertil lavet trækister. Tidligt om morgenen, ved fire tiden, den dag åbningen fandt sted, blev Fritz og hans medhjælper fløjet til den nærmeste militærplads fra bestemmelsesstedet. Derefter fortsatte de med jeep, to timers kørsel gennem i junglen. Så snart de ankom fik Fritz besked om, at en minister fra Kenya og militæroverhoveder fra landet meget snart ville indfinde sig, og at man ville begynde med buffeten, så snart de var landet. I hastigt tempo blev buffeten sat op. Man var næsten færdig da en helikopter viste sig i horisonten. Til sin store skræk ser Fritz at helikopteren lander ved siden af buffeten. Der var absolut ikke noget han kunne gøre for at forhindre det der nu skete. Store støvskyer lagde et pænt lag støv på de fint dekorerede plader. Hurtigt måtte man gøre det bedst mulige ud af situationen. Hvor man kunne blev støvet rystet og børstet af. Jordbærrene blev vasket i vand, fra en brunlig flod i nærheden og skyllet efter med medbragt mineralvand. De værste forurenede plader forsvandt under buffeten. De kunne altid tages dem frem igen, hvis der var tid til det, man er nødt til at være fleksibel i sådan en situation. Fritz ønskede kun at de ville skynde dem at spise og fortsætte deres program med indvielsen af broen. Hans vision af en flot buffet havde han givet afkald på. Efter ceremonien var overstået, blev de spurgt, om de havde lyst til at flyve med tilbage til basen. De indvilligede uden tøven for at undgå den lange tur med landroveren. Vel anbragt i maskinen løftede den sig elegant i luften. Det var Fritz' første tur i en helikopter. Til sin store skræk ser han pludselig store sorte skyer foran dem. Han lukker øjnene og håber at piloten vil flyve udenom, men ve og skræk piloten styrer lige ind i skyerne og maskinen bliver slynget op og ned. Stiv af skræk klamrer Fritz sig til sædet og beder kraftigt til ham som sidder i det højeste. De landede i god behold på militærflyvepladsen efter en god rystetur. Hans første assistent, Abebe, og et par andre var blevet fløjet dertil et par dage før for at se på forholdene og diskutere med militæret, hvordan det hele skulle arrangeres. Nu fik Fritz at vide at de næsten ikke havde sovet siden ankomsten, og de havde undgået at vaske dem i den nærliggende flod, fordi to soldater fuldstændig var forsvundet. Man gættede på, at de var gået ned til floden for at blive vasket. På vejen havde de højst sandsynlig mødt nogen med to eller fire ben, og var af mindre gode grunde, ikke dukket op igen. Selv de nødvendigste ærinder blev gjort lige ved siden af teltet af sikkerhedsgrunde. Alle var mere end glade ved at kunne stige ind i flyvemaskinen som bragte dem velbeholdent tilbage til Addis Abeba.
   Kejser Haile Selajses stilling i Afrika var ikke let. Han støttede sig til sine afrikanske arabiske venner og samtidig forsøgte han at stå på god fod med Israel. Den Afrikanske kongresbygning befandt sig i Addis Abeba. Når de havde kongres, blev hotellet lukket for gæster. Alt var reserveret til de forskellige statsoverhoveder som blev bragt fra og til hotellet i flotte biler. Hotellet og selvfølgelig også køkkenet var stærkt bevogt og soldaterne gik og kiggede i gryderne. Der var en meget speciel atmosfære i og omkring hotellet i den uge mødet fandt sted.
   Fritz nåede at være med til at arrangere kejserens 75 års fødselsdag. 2500 gæster var inviteret til festen som blev afholdt i Municipality. Man stegte og bagte i dagevis - der var meget som skulle tilberedes. Den som havde mest travlt var slagteren Bekele. Han arbejdede tre dage og nætter uden at lukke et øje, påstod Fritz. Dagen før fødselsdagen så han også ud derefter. Bekeles hvide jakke var ligeså mørk som hans hud. Fritz spurgte om jeg kunne tage mig af ham. I receptionen fik jeg en nøgle til et værelse. Stolt viste jeg det pæne værelse til Bekele. Jeg undlod heller ikke at vise ham badeværelset, ja, jeg åbnede for en af vandhanerne for at vise ham at vandet løb ind i badekarret af sig selv. Tilfreds med mit arrangement ønskede jeg Bekele en god nats søvn og forlod værelset. Når jeg tilfældigt mødte Bekele de næste par dage, undgik han at hilse på mig. Fritz lovede at finde ud af hvad der var i vejen. Først ville han ikke ud med sproget, men til sidst kom sandheden frem. Jeg havde åbnet for det kolde vand i badeværelset og forlangt at han skulle bade derinde. Vandet havde været meget koldt, og han frøs stadigvæk ved tanken om det kolde bad, han havde haft. Venligt forklarede Fritz, at hvis han havde åbnet for den anden hane, havde han fundet ud af, at varmt vand også løb ind i badekarret. Det havde bestemt ikke været min menig, at han skulle bade koldt.
   Jeg kunne ikke lade være med at tænke på, hvor mange sådanne fødselsdage kejseren ville komme til at opleve. Muligvis havde det været bedre for alle partier, hvis han på dette tidspunkt havde overgivet tronen til den tiltænkte, datterens søn. Alle vidste at kejserens sønner var blevet ombragt og at den nu eneste levende søn ikke var hans, men hans første dronnings søn og derfor ikke i familie med ham. Han var begyndt at blive gammel og alle velmente advarsler om, at folket kunne sætte sig op imod ham, ignorerede han. Den tilspidsede situation fik lov til at holde sig varm. Vi havde det sidste halve år bemærket at alle større byer var omringet af militæret. Kejseren benyttede sig af den taktik, at forskellige militæriske afdelinger holdt øje med hverandre. Den politiske situation havde længe været usikker. Hvor meget forstod kejseren ? Fik vi en chance til at forlade landet, hvis de pludselig begyndte at kæmpe imod hinanden?
   Uden søvn forsatte man med tilberedningerne til den næste buffet for 1500 personer. En ølfabrik i nærheden af byen skulle indvies den næste dag. Fritz nåede at få tre timers søvn, men mange af kokkene arbejdede igennem. Ankommet til stedet med alle de fine anretninger mærkede Fritz, at ingen havde tænkt på borde til buffeten. Igen havde man ikke for meget tid før gæsterne ville indfinde sig. Ølkasser blev stablet oven på hinanden, Fritz løb rundt i bygningen og forlangte at døre skulle tages af hængslerne - de blev brugt som erstatning for borde. I løbet af kort tid var bordene færdige til at blive dekoreret med fine duge og madvarer. Da gæsterne var ankommet og livligt konverserede rundt om buffeten, fik Fritz den gode idé at give fire øl til hver kok for alt det de havde været igennem de sidste 24 timer. De var også meget beskidte og kunne umuligt vise sig ved buffeten. Alle var meget trætte, og med øllene i hænderne forsvandt de ind i det høje græs ved siden af fabrikken. Sammen med tjenerne ryddede Fritz resterne af buffeten væk da festen var forbi. Ikke en kok viste sig ved bilen da chaufføren tudede højt med hornet. Sammen gik de over til græsset. Alle var faldet i dyb søvn med flaskerne ved siden af sig. Ingen havde drukket mere end en eller to øl før søvnen havde overmandet dem. De andre øller lå uberørt ved siden af. Den ene efter den anden måtte bæres hen til bilen, så udkørte var de. Jeg befandt mig tilfældigt i haven da hotelbilen ankom. Igen blev den ene efter den anden trukket ud af bilen og lagt ned i græsset hvor de fortsatte deres velfortjente søvn nogle timer, før de begav sig på hjemvejen.
Forfatterbemærkninger
Vi levede i Etiopien fra året 1967 - 1970.

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 27/11-2023 18:15 af Inge Erhard (Inghard) og er kategoriseret under Livshistorier.
Teksten er på 1637 ord og lix-tallet er 35.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.