5Bag det pæne ydre - del 2
Stemningen mellem os da vi sidder i toget, er tæt på at føles... ... [...]
Noveller for børn/unge
11 år siden
8Bag det pæne ydre - del 1
Jeg nyder at hun ikke ved noget. Hun ved ikke hvor forfærdeligt e... [...]
Noveller for børn/unge
11 år siden

Puls: 0,0

Publiceret: 0
Afgivet: 0
Modtaget: 0
Julie Krøll (f. 1997)
Jeg nyder at hun ikke ved noget. Hun ved ikke hvor forfærdeligt et menneske jeg er. Hun kender intet til den grufulde ting jeg har gjort.
   Jeg tager mig selv i at smile. Et fuldkommet ægte smil. Ikke som dem jeg tvinger frem, for at skjule hvor oprevet jeg er - hvor slidt jeg føler mig. Ikke et af dem, som dækker over det monster jeg er. Nej. Dette er et ægte smil. Et let et, som lige når at vise at jeg faktisk har smilehuller. Det er et stort, bredt, smilehulssmil. Et smil som jeg kun brugte før i tiden.
   Jeg hader når hun holder ham i hånden. Jeg tåler ikke at se på dem, når de kysser. Og deres sukkersøde snak giver mig kvalme. Hvorfor skal hun være så pisse heldig? Så smuk at man ville give sin højre arm får at få en lille bid af det, så enormt dygtig til alting, hjælpsom... Hvorfor skal hun være så forbandet perfekt!
   Jeg opdager at jeg knytter mine hænder, så knoerne får hvide skygger og at mine tænder er så sammenbidt, at det gør ondt i hovedet. Jeg kigger væk, hører ikke efter hvad de pludre forelsket om. Jeg lukker af. Ganske enkelt. Men... Det er ikke enkelt. Det er hårdere end som så. Og det bliver sværere og sværere at fortrænge det.

   "Hvorfor gør du egentlig det der?" Elina smiler bredt til mig, et helt lige, og meget smukt smil. Og hun lægger hovedet let på skrå.
   "Gør hvad?" siger jeg lidt forvirret.
   "Det der. Det med lyset. Du har tændt et lys begge de aftner jeg har været her," hun kigger på mig, så på det lille fyrfadslys, og så tilbage på mig, stadig smilende.
   "Det skaber en hyggelig stemning," lyver jeg og trækker kort på skuldrene.
   "Jamen.. hvorfor kun ét lys?" good point, tænker jeg. Hendes blik er mildt, men hendes smukke, bundløse, grålige øjne kigger dybt ind i mine. Jeg overgiver mig, synker ind i dem.
   "Da Matilde... du ved... Jeg var så ensom. Og så da jeg tændte et lys, jeg ved det lyder ondsvagt, men... Så var det som om hun var der igen," jeg kigger ned på mine hænder, som ligger foldet i skødet. Et øjeblik ser jeg Mathildes smukke, fejlfrie ansigt. Lige der. I mine hænder. Men så tvinger jeg mit blik op og jeg møder Elinas øjne som overraskende nok, ikke er forbløffede, men medfølende og milde.
   "Undskyld.. jeg ville ikke snage. Men jeg forstår dig godt," hun tager min hånd og giver den et blidt klem. "Nå, nu ikke så trist. Skal vi ikke drikke noget kakao?"

"Du er fandeme blevet så sær, søster!" siger hun og puffer til min skulder.
   "Nårh ja... Det er mig der er blevet sær," mumler jeg. Jeg kan mærke vreden boble i mig. Jeg ser direkte på hende med smalle øjne.
   "Hvad er der galt med dig! Hvorfor nyder du ikke den gratis tur i Tivoli? Kasper var så sød at give turen, og så er du bare sur? Det bestemmer du selv. Jeg vil i hvert fald nyde aftenen!" lige i dét hun har sagt 'aftenen' fnyser hun og går forbi mig, så tæt at hendes skulder slår mod min. Jeg bliver stående og ser hendes slanke silhuet forsvinde i menneskemængden og de blinkene lys fra de store forlystelser smelter sammen om hende.
   Hvad der er galt med mig?! Hvorfor jeg er sur?! Tænker jeg. Du har jo alt! Og du har ham...


Jeg læner mig godt tilbage i den bløde, slidte lædersofa, og klasker benene op på det aflange mahogni sofabord. Jeg varmer mine hænder på kaffekoppen, og lader mine næsebor fryde sig over den søde kakaoduft.
   "Hvad tager du på i aften?" spøger Elina med et intenst og meget nysgerrigt blik.
   "Jeg tror ikke jeg tager med. Fester er ikke lige mig," svarer jeg - håber hun vil lade det ligge. Men nej...
   "Selvfølgelig skal du med!" hun ler højt og lader sin krop dumpe ned ved siden af min i sofaen.
   "Jamen, hvordan skal jeg komme hjem ig..."
   "Hold nu op med at bekymre dig så meget! Du skal med Marie!" afbryder hun mig og kigger bedene på mig, mens hun forgæves forsøger at gemme hendes skinnende smil.
   "Ihh, ikke de hundeøjne Elina! Okay så. Jeg tager med! Men kun for din skyld!" siger jeg og det store triumferende smil breder sig over hendes læber. Hun er så vidunderligt smuk ... Ser hun det slet ikke selv? tænker jeg. Før i tiden ville Elina være en af dem jeg kiggede hånligt på, og fnøs af, med næsen i sky, når jeg passerede dem, fordi hun klæder sig i det samme grimme tøj, som jeg gør nu. Men vi deler tavsheden. Den store, modbydelige tavshed. Elinas forældre er skilt og hendes mors måde for "terapi" er alkohol. Og det taler Elina aldrig om, ligesom jeg aldrig taler om Mathilde. Hvis nogen nævner noget om Elinas mor, bare én dum kommentar, så flipper hun helt ud. Det skete engang i skolen. Mads og Elina diskuterede noget om en svær ligning og pludselig sagde Mads: "Hold nu din kæft! Du er ikke en skid klogere end din fordrukne mor!" Elinas ansigt blev hurtigt ildrødt og hun trak vejret i hurtige, anstrængte stød, og som en bombe eksploderede hun! Hun farede i hovedet på ham og han fik en ordentlig gang bank, før læreren som Alberte havde hentet, kom farende og fik revet Elina væk fra Mads. Det endte med at han forstuvede armen og brækkede næsen, og hans krop var spættet af blå mærker. Elina var nær røget ud af skolen, men slap med en måneds bortvisning.
   Men trods alt det med hendes mor, er hun stærk. Psykisk og fysisk. Som et skjold. Det har jeg også lært at gennem mig bag. Men det er kun fordi det er nødvendigt.

De slidte, lidt for store, koksgrå jeans og den forvaskede, lyseblå sweatshirt bliver byttet ud med en af Elinas kjoler, en sort blondekjole, som har en ekstra dyb udskæring i ryggen. Den følger min slanke talje og stopper lige over knæet. Det lange røde hår, som er trukket tilbage i en hestehale, slår jeg ud, og det føjer sig om min nakke og skuldre og jeg lader en hånd glide langsomt igennem det. Jeg studerer mig selv i spejlet, drejer lidt frem og tilbage. Jeg må bide mig i læben for ikke at smile.
   "Er det ikke lidt for meget?" siger jeg, men kan godt selv hører at det ikke er særlig overbevisende.
   "Hold nu op! Du er jo vild med den!" siger Elina grinende og hun kaster legende med sit gyldne hår.
   "Nejmen... Jo jeg er så!" Jeg ler sammen med hende og omfavner hende. Det her troede jeg aldrig ville komme til at ske. Jeg troede aldrig jeg skulle føle mig normal igen og et øjeblik føler jeg at det er helt okay - at jeg har lov til at nyde det. Og jeg nyder at hun ikke ved noget. Hun ved ikke hvor forfærdeligt et menneske jeg er. Hun kender intet til den grufulde ting jeg har gjort.
   Jeg tager mig selv i at smile. Et fuldkommet ægte smil. Ikke som dem jeg tvinger frem, for at skjule hvor oprevet jeg er - hvor slidt jeg føler mig. Ikke et af dem, som dækker over det monster jeg er. Nej. Dette er et ægte smil. Et let et, som lige når at vise at jeg faktisk har smilehuller. Det er et stort, bredt, smilehulssmil. Et smil som jeg kun brugte før i tiden.

Jeg fortryder at jeg sagde ja, lige i det øjeblik vi står udenfor Johans dør og Elina ringer på. Jeg føler mig skidt tilpas, mine håndflader begynder at blive fugtige og min mave er urolig. Jeg skulle ikke have sagt ja, jeg passer jo ikke ind her! Jeg kigger på det overdådige, hvide hus og ryster på hovedet. Og jeg har ikke lov til at nyde det. Når Matilde ikke kan, så har jeg i hvert fald ikke lov.

Jeg bliver revet ud af mine tanker, da døren går op. Det er Johan der åbner. Jeg kan se at han prøver ikke at vise hvor overrasket han er for at se mig, og hans øjne løber hurtigt hen over kjolen, ned langs min krop. Elina har ikke lagt mærke til hans forundring, så hun råber "heeeeej," krammer ham hurtigt og forsvinder så ind i huset. Tavsheden ligger sig tungt mellem os. Det eneste der bryder stilheden er den høje musik indefra huset. Jeg har ingen idé om hvad jeg skal sige, og min hals er så tør at det nok slet ikke er muligt, hvis jeg ville. Men endelig rømmer Johan sig.
   "Øhm... jeg er glad for at du kom" siger han og smiler et lille, skævt og fortryllende smukt smil. Og han tilføjer: "Du ser godt ud."
   Med ét strømmer blodet op i mine kinder. Men jeg møder hans glødende, smaragd grønne øjne og jeg kan ikke lade værd med at smile. Jeg får fremstammet et "Tak". Pludselig tager han min hånd og siger med et bredt smil: "Kom! Jeg viser dig rundt!" og inden jeg når at svarer trækker han mig med ind i gangen. Jeg hænger hurtigt den røde frakke op på knagerækken, smider skoene og tager ham igen i hånden. Han smiler til mig og trækker mig videre rundt i huset. Jeg betragter han kulsorte hår, som pjusket stritter lidt ud til alle sider. Og en varme fra hans hånd som holder fat i min, breder sig ud i min krop, og forvandler sig til et smil.
   Vi går fra gangen og ind i stuen, hvor en gruppe sidder og griner i sofaen. To af dem er Silke og Natali fra klassen, som, som sædvanlig udveksler noget af det nyeste sladder. De andre i sofaen genkender jeg ikke. Foran de store højtalere, står en masse og danser vildt, og jeg kan se at der allerede er nogle af dem der er blevet fulde.
   Johan viser mig hvor toilettet er, og vi går gennem køkkenet, og op ad trappen. For enden ad trappen er der en smal gang med 2 døre på venstre side og 3 på højre. Jeg følger Johan hen til den bagerste dør. Han åbner døren og siger: "Damerne først," og et genert smil breder sig over mine læber. Værelset er stort og hvis jeg skal beskrive det med ét ord, må det være 'overdådigt'. En stor dobbeltseng, en mørkeblå fatboy, et langt, stilfuldt skrivebord med mørk glasplade... Intet mangler, rummet udstråler "Jaja, vi har så mange penge, at vi bare fylder vores rum op med megadyre ting!".
   Det eneste jeg kan sige er: "Wauw.." og jeg kan fornemme at min mund står let åben.
   "Jeg ved det. Det er lidt for meget... men det er min mor der har bestemt hvilke møbler jeg skulle have. Jeg ville allerhelst have et lille, hyggeligt, rodet værelse," hans fortryllende latter fylder det store rum og han kigger på mig, dybt i øjnene.
   "Du er virkelig smuk i dag, Marie." igen skyller farven op i mine kinder, men jeg smiler til ham og han tilføjer: "også i dag," han ser helt afslappet ud, og det smitter af på mig. Trods den flirtende kommentar, er jeg afslappet. Og et kort øjeblik er jeg så rolig og føler mig så normal, at jeg er lige ved at kysse ham.
   "Hvis du får brug for en pause for larmen, må du gerne være heroppe," siger han og vi går nedenunder, ned til festen.
   Elina fester allerede godt igennem da jeg kommer ned for enden af trappen. Hun står omkring en masse drenge og da hun får øje på mig, vinker hun ivrigt og zig-zagger sig hurtigt forbi menneskemængden og kommer hen til mig, tager min hånd og slæber mig med tilbage til dér hvor hun stod før. Hun præsenterer mig for alle drengene, men jeg når kun at fange navnene Mathias og Jakob. Jakob tilbyder mig en øl og jeg takker ja.

Vi har kun været til festen i et par timer, men mange er allerede plørefulde. De råber højt og danser vildt. Larmen overvælder mig, slynger sig om mig og mit hoved dunker. Jeg har ikke drukket så meget, men jeg er ikke vandt til så mange mennesker omkring mig, så jeg vælger at søger tilflugt på Johans værelse. Jeg går fra stuen, forbi gangen hvor jeg ser ud af den åbne hoveddør, at en pige med en lidt for kort pink kjole, brækker sig i hækken og jamre højlydt. Jeg skynder mig forbi menneskerne og løber op af trappen, hen ad gangen og ind på Johans værelse og lukker døren bag mig. Jeg hiver efter vejret, efter den pludselige løbetur op af trappen. Jeg går hen til hans seng og smider mig ned i de bløde dyner og ser op i loftet. Hvad er det? Det ligner at der står noget oppe i loftet, men jeg kan ikke se hvad det er. Pludselig går døren ud til gangen, stille op. Lyset ude fra gangen skinner ind i det store, halvmørke værelse. Skikkelsen lukker døren bag sig, og går næsten lydløst hen til sengen.
   "Hej..." hvisker han da han når hen til sengen.
   "Hej," hvisker jeg tilbage. Jeg kan hører at det er Johan.
   "Jeg håbede jeg kunne finde dig her. Jeg var bange for at du allerede var taget hjem," han ligger sig i sengen, ved siden af mig, så vores hoveder er i samme ende. Han tilføjer: "Hvad kigger du på?" han kigger op i loftet, og drejer så hovedet og kigger afventende på mig.
   "Står der noget i loftet?" Jeg kigger godt efter det mørke, som ligner bogstaver og vender så hovedet mod Johan. Selvom værelset er halvmørkt, kan jeg se ham. Hans grønne øjne skinner, lyser nærmest, og hans skæve smil smitter af på mig.
   "Ja det gør der." siger han og fortsætter:
   "Håb er ikke optimisme, det er heller ikke en overbevisning om, at alt nok skal gå godt. Det er derimod visheden om, at der er en mening med tingene - uanset hvordan det går." Han kan citatet uden ad og kigger ikke op i loftet en eneste gang, kun dybt ind i mine øjne. Og pludselig er de fyldt med tårer. Mit blik bliver sløret.
   Den nat alt det forfærdelige, modbydelige og utilgivelige skete... det står lysklart i mine tanker. ".. der er en mening med tingene - uanset hvordan det går " tænker jeg. Hvert et ord - nærmere råb - fra den nat, fylder mit hoved. Og tårerene vælter frem. Jeg ligger mig om på siden, hen mod Johan, og græder lydløst. Jeg har aldrig vist min sorg, til andre end mine forældre. Johan tager min ene hånd. Med den frie hånd, fejer han blidt tåre efter tårer væk fra min kind. Jeg skubber mig helt ind til ham og han vugger mig forsigtigt. Hans varme, slanke, men muskuløse krop får mig langsomt til at slappe af. Jeg mumler et stille "Tak," og han fortsætter med at vugger mig blidt, og stryger forsigtig sin hånd over min kind. Til sidst bliver natten langsomt sort og stilheden ligger sig over det overdådige, hvide hus.
Forfatterbemærkninger
Dette er første del af min første tekst, som jeg har skrevet helt færdig. Det ville være super at få noget respons til mit sprog og skrivemåden i det hele taget. I denne tekst var det ikke så meget handlingen jeg tog højde for, det har mere været at få et sprog der flyder, og sådan set bare at øve mig i at skrive! Jeg håber at den har vækket din nysgerrighed - og jeg håber at du vil følge de næste dele af teksten om Marie, og vil nyde dem lige så meget som jeg har gjort med at skrive dem. Tak!

Skriv kommentar

Teksten er publiceret 14/08-2012 08:50 af Julie Krøll (Krøll) og er kategoriseret under Noveller for børn/unge.
Teksten er på 2537 ord og lix-tallet er 19.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Log på for at læse kommentarer til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.



E-bogen kan læses på iPad, iPhone, iPod Touch og Mac, samt andre e-bogslæsere som understøtter EPUB-format.

EPUB (kort for electronic publication; alternativt ePub, EPub eller epub, hvor "EPUB" er foretrukket af formatejeren) er en fri og åben e-bogsstandard af International Digital Publishing Forum (IDPF). Filen har filendelsen .epub. EPUB er designet til ikke at være formateret til et bestemt papirformat, hvilket betyder at e-bogen dynamisk kan formateres til den enkelte e-bogslæsers orientering, skærmstørrelse og skærmopløsning.