Kommentarer til Nicolai Brix


9 år siden
Kåemer Asmussen (Kåemer)
Hertil, her, her og her
Jeg ser at jeg har kommenteret historien tidligere. Jeg syntes nok den virkede bekendt. Nu synes jeg altså at digtet passer udmærket, selvom det jo ikke er frygt for livet der driver den gamle, men at han ikke har mulighed for at leve et værdigt liv. Nå, men får du får hvad jeg har skrevet nu.

Besynderlig historie, men meget fin. Det skal vel være en slags gyser, men i stedet er den stemningsfuld, ja, ligefrem hyggelig. Jeg kan sagtens forstå, at livet kan miste sin mening, så man vil gøre en ende på det, men hvis det var mig, ville jeg nok finde en anden måde, end at hoppe ud fra et fly i tusind og femoghalvtreds meters højde. Uha!

Fejl: Du har noget med pronominer: Den gamle mand "lænede sig tilbage med al hans vægt." Det skal jo nok være "sin vægt".

Han stopper piben med "stor omhug". Lad det være omhu.

Kåemer
9 år siden
9 år siden
Kåemer Asmussen (Kåemer)
Sidste dag i september første dag i oktober
Ja sådan er det. Man tager på en kort togrejse, og straks bliver man blandet ind i andre menneskers livsdramaer. Ind i det, og straks ud igen.

Du er en god fortæller. Fin stemningsmættet historie.

Fejl? Nåja, bagateller. Det indledes med "Han sad i togkupéen ..." Så tror man selvfølgelig det er hans historie, at vi skal være fortrolige med ham, men et par sætninger efter bliver han til "manden". Så bliver det pludselig tredjepersonshistorie og alvidende fortæller. Hvorfor ikke indlede med "Manden"?

Senere står der at, "den ældre dame begyndte at rode i hendes taske." Det lyder som om det er pigens taske hun roder i. Mon ikke der skal stå "sin"?

Kåemer
9 år siden
10 år siden
Mia Groot
Kvinden på 4. sal
Ha ha ha - fantastisk. Jeg er solgt!

/Mia
10 år siden
10 år siden
Morten Skipper Thysen (flabel)
Kvinden på 4. sal
Hej Nicolai

Fedt at du kan sætte nogle humoristiske ord på noget der må være så irriterende. Kender det alt for godt fra min nabo der insisterer på at holde kor dag sammen med sine venner, hvor de synger sange fra Løvernes Konge som opvarmning.

Venlig hilsen
Morten
10 år siden
10 år siden
Yvonne Skyttegaard Hansen (anoa)
Kvinden på 4. sal
Hej Nicolai
Nu bor kvinden, på fjerde sal, så jeg overvejer om hovedpinen skyldes et fald her fra. Jeg tror du må vise lidt kløer og sætte hende på plads. Det er ikke pænt af hende at gøre dig så rundtosset at du ikke ved op eller ned.
Mvh. Yvonne
10 år siden
10 år siden
Hanna Fink (Fink)
Kvinden på 4. sal
En rigtig kattepine. Fink
10 år siden
10 år siden
Schane Alexander Blicher
Kvinden på 4. sal
hej nicolai.
ville det ikke være bedre hvis du skrev:
som flyver rundt, rundt, rundt.
i stedet for at ejeren svinger den rundt, for så er der lidt dyremishandling over det. ikk.
tak for rund turen. smiler.
vh. schane.
10 år siden
10 år siden
himmelblå
Kvinden på 4. sal
ja det er ikke nemt at være kat!
mange tanker fra pia
10 år siden
10 år siden
Oscar Vela
Kvinden på 4. sal
det må være en mis-forståelse. Vh. Oscar
10 år siden
10 år siden
Scott Rasmussen
Sidste dag i september første dag i oktober
Hejsa Nicolai.

Der er ikke noget bedre end en tur med toget, om det så blot er en kortere tur i form af din novelle :-) Jeg kan godt lide, at det støvregner, det gør bare det hele endnu mere hyggeligt.

Du får ikke så meget brok fra mig, ud over, at jeg godt kunne tænke mig at vide lidt mere om mandens strabadser fra dagen før. Jeg gætter, at det er noget almindeligt som f.eks. tømmermænd, når vi ikke hører mere om det, men det er måske op til læserens fantasi. I øvrigt staves 'der ud ad' i ét ord: derudad.

Man føler med den stakkels pige, der jo tydeligvis har sine problemer at slås med, specielt når hun skærer i sig selv.

Et enkelt sted i dialogen, der ikke ser pænt ud:

Kontrolløren kiggede træt på pigen - og så på manden.
- Hvad mener du? spurgte kontrolløren.


Første linje er rigtig god, jeg kan se hans sure fjæs for mig, men du behøver ikke at udpensle at det er ham der taler, for det er helt åbenlyst. Desuden bruger du ordet 'kontrolløren' to gange i to sætninger, og det ser ikke kønt ud. Mit forslag:

Kontrolløren kiggede træt på pigen - og så på manden.
- Hvad mener du?


Ikke den store ændring, men det giver samme mening, og jeg synes det er lidt pænere på denne måde. Bare et forslag.

Tak for en hyggelig tur med futten.

Scott.
10 år siden
10 år siden
Karina Thygesen (kast)
Sidste dag i september første dag i oktober
Hej Nicolaj.

Så var jeg lige på togtur gennem alle mine nabobyer, og sporarbejdet kender jeg så ganske godt :-) Nå, det var bare lidt sjovt.

Ud over det, så synes jeg også, at din tekst er meget velskrevet og fin. Måske kunne du have gjort mere ud af mandens følelser omkring den foregående aften lidt mere tydelige uden at røbe, hvad det drejer sig om? Jeg tror, at det ville give din slutning lidt mere kraft.

Det er rigtigt, at du skal passe på stavefejl, fx der ud af, som skal trækkes sammen, men der er ikke så mange, og kan dreje sig om slåfejl, du kan tage på et tidspunkt :-).

Jeg kan dog ikke ret godt lide formuleringen med at rende ned ad gangen. De ordet virker stilmæssigt forkert. Jeg ved ikke, om det er et særligt jysk udtryk, men har hørt det brugt flere gange på vestjysk. Men nu foregår togturen jo på sjælland, og der er ikke noget, der ellers indikerer, at manden skulle være jyde ( hvis det altså er et jysk udtryk).

Ellers var det dejligt med en lille togtur gennem det vestsjællandske :-)

Vh kast
10 år siden
10 år siden
Vagn Grønkilde (Lbn55)
Sidste dag i september første dag i oktober
Din historie er særdeles velskrevet, og jeg har ikke rigtig noget at byde ind med. Hvis jeg tager det store forstørrelsesglas frem, så generer det mig dog lidt, at du kalder manden for manden. Jeg ville foretrække et navn. Når du bruger ordet manden, er det som om du laver afstand til historien, men det er måske netop din hensigt.

Jeg fandt nogle stavefejl, og dem får du her

Kan du komme og hente(r) mig på stationen? Tak... Tak far. Ja, vi ses.

Den ældre dame på den anden side af gangen, lagde garnnøglen(t) fra sig og skævede forsigtigt til pigen, og så til manden.

Menneske(r)ne på perronen stimlede utålmodigt sammen omkring døråbningerne, steg på toget og fandt deres pladser. Så

Det passede ham ud(e)mærket, da han var afkræftet efter en episode den foregående nat.

Alt i alt en godt ramt hverdags historie. Jeg fik den tanke, at det var noget, du havde oplevet.

Knus

Vagn Grønkilde
10 år siden
10 år siden
Martin Clausen (Fennesz)
Så længe det er nyttigt
Sig lige til når du er færdig med novellesamlingen. Jeg køber den gerne. Dit sprog er gennemført, og du har god struktur og fede ideer. Du skriver ligesom jeg ville ønske jeg selv kunne skrive. Jeg får lyst til at tilføje lidt her, og ændre lidt der, for lige at give det den sidste afpudsning.
10 år siden
10 år siden
Martin Clausen (Fennesz)
Hertil, her, her og her
Du har et enormt talent, når det kommer til at skabe billeder og stemning. Man bliver revet ind i det fra første sætning. Det er sjovt, for de meget stærke og gribende billeder, står i stærk kontrast til dialogen, der er enormt absurd (På den fede måde!). Der er et par ting i novellen her, som bare skal fungere rigtigt, og det gør de også. Du skal have læseren til at være hooked så han når ned til afsløringen, du skal lægge brødkrummer ud som læseren først gennemskuer når han har tygget sig helt igennem den, og så skal du have en god afsløring. Jeg synes du formår det hele: Men jeg tror simpelthen at novellen er for kort. Der mangler mere opbygning, mere karakterudvikling (Som ikke nødvendigvis bør have med handlingen at gøre), og så ved jeg godt, at paragraffen her er en vigtig rød tråd for plottet (Som fungerer fremragende):

en gamle mand lod overtøjet blive på og tog plads for enden af bordet. Han satte sig tungt i stolen, lænede sig tilbage med alt hans vægt og sukkede. Derpå lynede han halvt ned i lynlåsen og tog en Peterson Pibe og en dåse Dunhill Tobak frem fra inderlommen. Han lage det stilfærdigt på bordet foran sig. I sidelommen fandt han en Zippo Lighter og en pibestopper. Så skruede han låget af dåsen, og de enogfirs årige fingre befølte tobakken. Han fiskede lidt op og stoppede pibebunden med en let hånd. Den søde aromatiske duft begyndte at brede sig, og mens han stoppede anden lag, en anelse hårdere, sagde han: - Hmm, hmm!
Derefter kiggede han på det glatslebne pibehoved og nød skønheden i materialet, de fremtrædende åreringe og den mørkbrune farve, der mindede om en flaske cognac.
- Hmm!
Det sidste lag i toppen blev stoppet hårdt. Derefter tændte han piben med stor omhug. Tobaksoverfladen begyndte at gløde, og han ventede til det havde udvidet sig. Så trykkede han for sidste gang med pibestopperen og tændte igen. Da der var ild i hele brandoverfladen, satte han sig godt til rette og begyndte at ryge langsomt.


.... Men pas på med at du ikke får alt for mange ligegyldige detaljer med. Kan vi nøjes med at høre, hvordan tobak gnistrer, når man fører lighteren henover den? Jeg ville finde en måde, at skære det halve af ovenstående citat bort. Du maler nogle flotte billeder, men jeg er stadig bange for, at læseren risikerer at komme til at kede sig.

Jeg har lyst til at være rigtigt hård ved dig, netop fordi du skriver så fængende som du gør. Det er mærkeligt at jeg har det sådan, for jeg sidder stadig med den varme følelse af solen på min hud, og med vinden i halstørklædet. For jeg kunne mærke varmen på min ryg, da solen lyste teltet op, og pga. dig har jeg pludselig lyst til musli med nødder, havregryn og frugt. Og jeg kan ikke engang lide musli! Super velskrevet.
10 år siden
10 år siden
JeppeBisbjerg
Hertil, her, her og her
Hej Nicolai,

Skæv, enkel historie lige efter mit hoved. Der er en ro og uhøjtidelighed i hele seancen, hvilket jeg synes tilføjer din novelle troværdighed. Beskrivelserne er gode og dele af dialogen er spot on. Føles som om den lige mangler en sidste gennemretning for at få det hele til at passe sammen og fjerne nogle enkelte overflødige ting, men som det er nu, spankulerer den herligt på grænsen til det absurde og samtidig uhyggeligt relevante.

Godt arbejde!

/Jeppe
10 år siden
10 år siden
Martin K. Hansen (Dusty)
Hertil, her, her og her
Er lige vendt tilbage til din novelle. Den har altså et eller andet ekstra, jeg tror det er på grund af alle de ufortalte ting, der efterlades hos læseren.
10 år siden
10 år siden
bøllebob
Hertil, her, her og her
Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal synes om din tekst.
Den er både smuk og frastødende på een gang, synes jeg.
Det smukke er den gamle mands skæbne og den måde, du hurtigt får ridset den op, så jeg forstår ham.
Det frastødende er selvmordet, den slags kan jeg ikke lide, uanset hvor velbegrundet det beskrives.
Men det er trods alt en interessant tekst.
10 år siden
10 år siden
Pia Hansen
Hertil, her, her og her
Hej Nicolai

Velskrevet og meget fint komponeret historie.
Dine beskrivelser virker ægte.
Jeg havde ikke set slutningen komme, før de talte om faldskærm eller ej.
Det er noget barskt at yde aktiv dødshjælp, synes jeg. Og så på DEN måde. Ved dog ikke rigtigt om jeg gerne vil have lidt mere baggrundsviden, for egentlig står historien ret skarpt, som den er.
Jeg gætter på, at fortælleren tager penge for flyveturen og ikke direkte for den ekstra "service."
Fortælleteknisk synes jeg, det er lidt underligt, at jegfortælleren ved at håret er kæmmet før daggry og hvad den gamle mand fik til morgenmad. Har han luret? ;->
Startcitat passer fint. Måske man der skulle have gættet sig til drejningen ;-)
Dårlig løsning, den gamle vælger, synes jeg - men der argumenter både for og imod.
Fin læseoplevelse.

Vh. Pia H
10 år siden
10 år siden
Scott Rasmussen
Hertil, her, her og her
Hej Nicolai.

Sjov og pudsig novelle. Jeg havde ikke lige regnet med den slutning.

Lad mig starte med dine beskrivelser - de er gode! På et tidspunkt følte jeg, at det blev for meget, specielt den lange sekvens med at stoppe piben, men jeg synes nu det gav mening til sidst, da jeg havde læst færdig. Det var jo hans sidste pibe tobak, så selvfølgelig skal den stoppes ordentligt. Og da situationen opleves fra pilotens synsvinkel, kan jeg godt forstå, at han er så opmærksom på den gamles måde at gøre det på. Jeg ville også sidde med en meget dårlig fornemmelse i maven. Når novellen ikke er længere, er det okay. I en længere novelle, ville sådan nogle lange beskrivelser dræbe min læselyst.

Jeg kan dog ikke helt greje hvorfor piloten går med på den slags? Godt nok får han penge for det - et ukendt beløb, men alligevel. At lade folk springe ud fra ens flyver, for at tage sig af dage må da sætte sig sine spor i den (stakkels) pilot resten af livet. Jeg kunne godt lige bruge en begrundelse for, at han går med på det. Måske har han et familiemedlem, der endte sine dage med langvarig og nedværdigende sygdom, så han havde forståelse for den gamles mands ønske? Bare et par linjer om et eller andet, mere behøver det ikke at være.

Et par betragtninger:

Det tynde grå hår der var blevet kæmmet, inden solen stod op, strittede ud til alle sider

Det virker lidt mærkeligt, at vi skal vide håret er blevet kæmmet inden solen stod op. Jeg synes ikke det har relevans til indholdet, og under mig over det. Kan piloten desuden vide det?

Der var sødmælk, et groft franskbrød, smør, mellemlageret ost, marmelade og et enkelt tebirkes

Det er for meget info for mig, og flytter mit fokus fra det spændende. Jeg behøver i den grad ikke at vide, at osten er mellemlagret ;) At han dækker morgenbord er rigeligt for mig at vide i dette tilfælde.

Da piben var røget helt til bunds, lagde han den på bordet. Senere, da solen stod højt på himlen og lyste teltet op, spurgte han: - Tror du, det kan lade sig gøre nu?

Der er et længere spring i tiden mellem de to sætninger, og jeg tænker hvad de mon har lavet i den tid. Har de bare siddet og stirret på hinanden?

Rigtig god novelle.
Scott.
10 år siden
10 år siden
Martin K. Hansen (Dusty)
Hertil, her, her og her
Jeg kan rigtig godt lide den måde du fortæller historien på. Særligt den første halvdel er rigtig godt og fortættet miljøbeskrivelse. Stedet og den gamle mand står lyslevende og jeg kan høre det gamle hus (forestiller jeg mig) knage og lugte havet. Flot!
10 år siden
10 år siden
Poul Brasch (Blækhuset)
Så længe det er nyttigt
Kære Nicolai
Du har vist en krøllet hjerne.
Men det er vel hvad et geni/videnskabsmand er udstyret med.
Synes moralen er fantastisk. Lad os bare pille ved det hele, så vi ikke kan finde hoved eller hale i noget af det. Og det er jo det vi er i gang med. Det moderne "Babelstårn", Vor Herre og hans "Intelligente Design" slår vel igen på et eller andet tidspunkt.
En krøllet hjerne, en krøllet historie..."I love it!
Vh. Poul Brasch
10 år siden
10 år siden
Poul Brasch (Blækhuset)
Hertil, her, her og her
Kære Nikolai.
Dejlig, klar fortælling...lige til mit litterære univers.
Som gammel piberyger, var det utroligt med så meget plads til en mand og en pibe, men velvalgt, når man skal ryge, så er piberygning, Konge, og især det sidste stop.
Hvis jeg ikke var så bange for flyvning og det og styrte ned, så var det et ypperlig og meget mandligt valg for selvvalgt dødsårsag, Har selv tænkt, at jeg ville leje en superlækker sportsvogn og i fuld far fortsætte ligeud i et bjergsving. Der er bare det, som troende, så må man ikke tage eget liv, men overvejelsen går på skærsilden er værre end tisse i ble?
Grænser pilotens gerning til aktiv dødshjælp? Får endda betaling? Nå....
Dejlige, vigtige, eksistentielle linjer...godt gået.
Vh. Poul Brasch
10 år siden
10 år siden
Vagn Grønkilde (Lbn55)
Hertil, her, her og her
En virkelig velskrevet novelle. Sproget glider, og billederne står krystalklare. I den forbindelse er der dog en enkelt slå fejl. Du skriver lage i stedet for lagde. Nå, men det er så absolut en bagatel.

Selve historien er så sandelig også overraskende og samtidig tankevækkende. Jeg havde ikke set den slutning komme, og så er der spørgsmålet: Skal alle mennesker ikke have lov til at dø en værdig død. Det fik mig til at tænke på min mor, der tilsidst fik Alzheimer. Det var forfærdeligt, og det var ... netop ... uværdigt. Jeg havde det ikke godt med det dengang, og det har jeg stadig ikke. Så spørgsmålet er relevant og meget vanskeligt.

Jeg fangede også din beskrivelse af det at stoppe en pibe. Som inkarneret piberyger må jeg sige, at du rammer sømmet lige på hovedet. Har du også røget pibe? Eller gør du det stadigvæk? Der er ingen der får mig til at skrotte min.
10 år siden
10 år siden
Tohpi
Hertil, her, her og her
Hej Nicolai,
Jeg er ret vild med din åbningssætning den sætter den helt rigtige stemning på en simpel måde, og faktisk er hele historien meget velskrevet og du leger med sproget på en fed underspillet måde. Sikke en kontroversel novelle du har skrevet men det er jo god, virkelig god faktisk og rigtig spændende. Det behandler nogle meget tunge emner men på en ret fin og orginal måde selv om den er trist.
Der er måske lige en ting jeg faldt over, Det er nok de færreste 30-årige piloter der allerede har eget fly, men jeg er ikke inde i den verden så det kan sagtens være jeg tager fejl.
men historien er virkelig god!
M.V.H
Tonika
10 år siden
10 år siden
Kåemer Asmussen (Kåemer)
Så længe det er nyttigt
Langt ude! Og sikke noget sludder! Man kan vel ikke genmanipulere et dyr som er født. Hahaha! Men grinagtigt er det. Jeg føler dybt med den arme kat.

Og så noget rent sprogligt: Du skriver om "begyndelsen af genteknologiens spæde barndom". Det er altså tredobbelt konfekt. "Genteknologiens barndom" burde være rigeligt.
Kåemer
10 år siden

Flest afgivne

Seneste 100 dage

144Daniel Stege Lindsjø (Ordspinderen)
45Ansu Orheim (Ansu)
37Camilla Diedrich (PoemsbyC)
37Emma Katrine Sørensen (emmakatrine)
21Signe C. Horsdal (Sis4)
19Niels Cenius (Snowlion)
18Inge Erhard (Inghard)
18Ulla Hexibru (heksemutter)
17Tine Eslander (Tegnerinden)
16Jens Müller Hasle (Bullensohn)
14Martin Hansen (Bipolarmartin)
13Poul Brasch (Blækhuset)
13Rayana Khamzatova (RKhamzatova)
13Kenneth Hvid (DeuceF43)
13Lejsy Storm
12Rud Stenfisker (Stenfisker)
12Görkem Acar (grkemacar)
10Lars Bahlsen (Bahlsen)
10Ann R. Sørensen (Savanti)
10Christina Olsen (Christina1212)
9Sys Høj (Forårsglad)
9Mette Boe Christensen (MollyTrine)
8Pia Hansen
8Poul Erik Pedersen (Poulerik)
7Claus Poulsen (ClPollux)
7Anna Bland (Ingenting)
7Muller83
7Alf Rosenbrink
7Hans Ib Noe Hansen
7Fru Flohr

Flest modtagne

Seneste 100 dage

50Camilla Diedrich (PoemsbyC)
46Claus Poulsen (ClPollux)
44Daniel Stege Lindsjø (Ordspinderen)
42Emma Katrine Sørensen (emmakatrine)
33Ansu Orheim (Ansu)
28Ann R. Sørensen (Savanti)
25Nicolas Jessen
22Görkem Acar (grkemacar)
20Susann Kokansky-Monteløv (Fair)
19Signe C. Horsdal (Sis4)
18Hans Øster (Lillebror)
18Lukas Dalager Spangsberg (Lukke)
18Hans Ib Noe Hansen
17Christina Olsen (Christina1212)
17Kenneth Hvid (DeuceF43)
16Sys Høj (Forårsglad)
16Niels Cenius (Snowlion)
16Ulla Hexibru (heksemutter)
15Per Nordigarden (Nordigarden)
15Inge Erhard (Inghard)
14Finn Prang (Fipra)
12Bo Gjord-Knapså (buske som bryn)
11Christina Harritz (Anniina)
11Mette Boe Christensen (MollyTrine)
10Lejsy Storm
9Henning Nørgård
9Holger Madsen (Zyborg)
9Rud Stenfisker (Stenfisker)
9Poul Brasch (Blækhuset)
7Lars Bahlsen (Bahlsen)