Life could be simple...
Michala Esch...
6 år siden
Taber-tangoen
Ansu Orheim ...
22 dage siden
Markedspladsen.
Ruth Christe...
7 år siden
Uhm ... Efterårets kryb o...
Mikala Rosen...
11 år siden
Dobbeltmoralsk miljøforkæ...
Merida Dunbr...
5 år siden
Fifty shades of fuck-up
Tine Sønder ...
11 år siden
Åh den vrede, den vrede!
Bastian
11 år siden
Søster Jenna var i fjerns...
Poul Brasch ...
11 år siden
dag nr. 4 på Fyldepennen....
Gaffa Brandt
11 år siden
Hund - hvad sker der...?
Michala Esch...
16 år siden
køb Bananer
Ruth Christe...
7 år siden
Det aktive...
Poul Brasch ...
11 år siden
Hej med jer!
vintergækken
11 år siden
Det behøver altså ikke at være kedeligt at læse om gamle dage. Det følgende er fra "Dagligliv i Danmark", 2. udg. bd. 1, s. 13-14.
>>> En ærlig rus hørte til, hvor to eller tre mænd kom sammen. Det gjaldt lige fra kongen selv og hertugen på Gottorp til den simpleste indsidder i landsbyen. Adelsmanden Sivert Grubbe optegnede i sit levnedsløb med stolthed, hvorledes han og Eske Brock den 11. juni 1616 havde været til frokost hos Christian 4. i Rosenborg have, hvor de udmærkede sig ved drik. Eske Brock markerede størrelsen af den rus, han fik, ved et kors med fra en til fire arme i sin dagbog. Og kongen var i sine velmagtsdage jævnlig drukken. En engelsk gesandt udtrykte i 1632 sin ængstelse for at blive beværtet af ham. Thi var han drukken både lørdag og søndag, vedblev han dermed også om mandagen, "eftersom man siger, at det her er skik og brug at være fuld tre dage i rad." Og hver gang gesandten var på Gottorp hos kongens fætter, blev denne ligeledes drukken.

Hertugens hofråd, dr. Hestermann, var kendt for sin evne til at få sine fæller til at drikke. Engang var han sammen med amtmand W. von Buchwald fra Haderslev og hertugen. De blev alle tre overmåde drukne i "pryssing", øl der var importeret over Danzig. Det var dagen efter hertugens kammersekretærs bryllup. Amtmanden var helt fra sans og samling. Og hertugen lod til sidst et horn sætte for dr. Hestermanns øre og trutte stærkt deri for at se, om han reagerede. Det gjorde han ikke, så fuld var han. Han måtte bæres hjem af seks karle. Når Hestermann havde drukket vin den ene dag, drak han morgenen derpå akvavit og forledte amtmanden til at gøre det samme. Det var for øvrigt ganske almindeligt, at man begyndte med brændevin om morgenen og for resten af dagen fyldte sig med øl. <<<

Jeg har lige fået Dagligliv i DK i 8 bind til låns fra min gode vend Per F, som for tiden ikke har plads til dem. Hvis resten er lige så morsomt og interessant, ved jeg godt, hvordan jeg skal tilbringe mine efterårsaftener her i 2005.

Skriv kommentar

Dagbogsindlægget På druk i året 1616 er publiceret 27/08-2005 02:45 af Bjarne Hosbo (hosbo).

Log på for at skrive en kommentar til denne dagbog. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.