De 4 årstider

Opgavebeskrivelse

Skriv en lille fiktiv tekst som foregår på en ganske bestemt årstid - forår, sommer, efterår eller vinter. Du vælger selv hvilken, men du må ikke afsløre årstiden i historien. Vis det i stedet, gerne ved brug af "show, don't tell". Historien skal skrives i nutid og gerne have et strejf af mystik.

Det er altid det samme her. Her ved min lille hytte. Det skifter aldrig. Her er hyggeligt. Jeg kan lide at være her. Det er trygt. Og min lille gule hund er trofast ved min side.
Forventningerne er lave her og jeg ved hvordan, jeg skal indfri dem. Hvis jeg bare er bliver på min plads, og står klar den ene gang om året, hvor de hiver mig frem, jamen så har jeg sikret mig et langt og lykkeligt, om end lidt ensformigt, liv. Men stabilitet frem for kaos. Det har jeg altid sagt.
I år er familiens unger dog blevet tilpas store, så der er nok en del mere kaos i vente. Deres små, fedtede pølsefingre kan de ikke styre. De griber fat og ryster det hele op og ned, og så ændres universet fuldstændig. Alting hvirvler omkring mig og hytten og min lille gule hund og de grantræer der står nær ved. Men kun for en kort stund. Når ungerne igen slipper deres tag, daler alting altid stille og roligt ned. Det hele lægger sig som en hvid dyne, der hvisker tavlen ren. Og ungernes hvin ekkoer længe i mit sind og bringer mig glæde, hvis jeg nu skal være helt ærlig.

Jeg aser og maser hele måneden, med at få træet over min skulder ind igennem døren. Men det er som om at jeg sidder fast. Rutinen holder jeg jo af. Men det kunne være rart, bare én gang at lykkedes med at bringe det forbandede træ indenfor. Så ser jeg, hvor meget de holder af at beskue mig. Betragte hvordan jeg aser og maser med netop mit træ. Og så giver jeg den én for galleriet. Jeg kigger på min lille gule hund, der står bomstille, blinker til den og knokler løs med træet. Deres store smil forstørres i glasset og det luner helt ind i min sjæl. Jeg æder deres glæde grådigt, og ved at de smil skal holde i de næste elleve måneder, hvor jeg ligger pakket ned sammen med guirlander, hjerter og kræmmerhuse. Så ligger jeg der i mørket, og jeg tænker at igen i år bragte snekuglen glæde.

Skriv kommentar

Besvarelsen Et evigt univers er publiceret 29/09-2020 19:47 af Kryster Lübeck (John Blicher Madsen) under skriveøvelsen De 4 årstider.
Version 1 - 29/09-2020 19:47
Besvarelsen er på 356 ord og lix-tallet er 24.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

3 år siden
#1 Marianne Maria Marie Toft
Jeg synes det er en meget fin historie. Jeg har en anelse svært ved at finde hovedet og hale i det. For på en side, siger du at det altid er det samme. Du fortæller om familiens børn og hvordan naboerne (måske) belurer, hvordan du bærer træet ind til jul. Men så siger du, at du bliver pakket ned og jeg tænker; er det en personificering af et stykke julepynt, men det kan jeg alligevel ikke få til at passe. Jeg mangler noget helt konkret klargøring. Og måske er jeg dum og ikke forstår, måske har jeg misforstået et eller andet.
Der er mange gode sætninger og ord i teksten omend nogle bliver en smule kringlede. Der er også noget med helt almen grammatik og her tænker jeg ikke komma og punktum, men måske mere kongruens og hvad der helt korrekt passer sammen - og jo, man må gerne smide grammatikken ud, hvis der er en rød tråd og en mening, hvilken jeg ikke har fundet her.

Eks.
Alting hvirvler omkring mig og hytten og min lille gule hund og de grantræer der står nær ved. --> Ville i min verden lyde bedst således = Alting hvirvler omkring mig, om min lille gule hund og om min hytte. Det hvirvler om de nærtstående grantræer i skoven.
På den måde kommer der flow i din sætningsopbyggelse og vi får smidt et komma ind, der gør sætningen nemmere at læse. Der kommer også et punktum, for ikke at gøre sætningen til en opremsning, men en fortælling.

OBS! Intet ovenstående er sagt med had. Kun med ønsket om, at du vil tage det til dig, ikke nødvendigvis være enig, men tage det til efteretning og måske kan du bruge noget af det og måske ikke. Vi er her jo, trods alt ikke kun for ros, men vel også for konstruktiv kritik. (-:
3 år siden
3 år siden
#2 Kryster Lübeck (John Blicher Madsen)
Tak for kommentaren. Jeg kan seriøst ikke finde ud af at add'e dig. Men din kritik er modtaget og bliver taget til efterretning. Jeg var godt klar over, at den ikke var helt i skabet, da jeg sendte denne skriveøvelse.
Vildt fedt at du har taget dig tid! Tak
3 år siden
3 år siden
#3 Marianne Maria Marie Toft
Jeg har set det. Jeg giver gerne en fyldig kommentar, hvis jeg personligt mener, at materialet har potentiale. Ellers gider jeg ikke spild min tid - groft sagt. (-:
3 år siden
3 år siden
#4 Kryster Lübeck (John Blicher Madsen)
Fedt. Tak fordi du kan se noget i det jeg har skrevet.
Idéen var at løse skriveøvelsen "De 4 årstider" set fra en snow globes synspunkt. I opgaven stod der at det skulle foregå på en bestemt årstid. Og så synes jeg det var en skæg vinkel, at ligesom fastlåse den udfra et stykke julepynts perspektiv.

Giver det lidt mere mening?
3 år siden
3 år siden
#5 Silje Aleb (Paletten)
Sikke en fed fortælling. Et moderne tingseventyr. Smukt - og personificeringen af julepynten er genial, og det kunne sagtens være en mand, der er tilbageholdende og lidt af en enspænder, men alligevel nyder familiens besøg. Smukt skrevet :-)
3 år siden
3 år siden
#6 Silje Aleb (Paletten)
Eller måske en kvinde :-).
3 år siden
3 år siden
#7 Kryster Lübeck (John Blicher Madsen)
Tusind tak Silje!
3 år siden