Hyggekrogen · Belphegor, Louvre og Canterville.

0 svar
Senest opdateret 1 år, 1 måned siden · 1 bruger(e) deltager
1 år, 1 måned siden

Der er nok nogle af jer der kan huske TV serien "Belphegor."
En fransk serie i 4(?) afsnit, som i 1965 lagde gaderne øde. Selv var jeg knapt 10 år gammel, og jeg plæderede stærkt for at få lov at se med lørdag aften. Og fik lov, selvom uhyggen var stor. Det var ikke alt i filmen jeg forstod dengang, men jeg var stærkt optaget af den. Ikke mindst fordi spøgelset så anderledes ud end jeg var vant til. Fra tegneserier kendte jeg jo de hvide "burkaer" med de store sorte øjenhuller.
Den sorthvide film, med natlige scener fra Louvre, hvor skyggerne, lyset påstatuerne også bidrog til uhyggen og fascinationen. Særlig pikant var det også at spøgelset viste sig at være en kvinde under noget der må kaldes hypnose.

Spøgelseshistorien er sin egen særlige genre i litteratur og film. Den teologiske forestilling om livet efter døden har vanskelige kår, men spøgelsets liv på jorden i en overgangsfase imellem døden og frelsen har man kunnet beskrive med en blanding af det naturlige liv og en tilsætning af visse elementer, der ikke kendes fra virkeligheden.
Den slags giver spænding, men også problemer. Vi husker Patrick Swayze som genganger. Han optræder som usynlig ånd der kan gå igennem vægge, men alligevel ser man ham gå op ad en trappe??? Det hænger ikke sammen. Men her deler denne film skæbne med principielt alle andre fortællinger der vil forene det timelige og jordiske med det evige. Det kan ikke lade sig gøre uden fejl og modsigelser.

Men spøgelsesgenren er spændende, selvom mange har excelleret udi splatterdramaer der ikke har nok i det hyggelige gamle familiespøgelse som ham fra Canterville. (Vi erinder os naturligvis at Cantervillespøgelset også har en allegorisk side, men fortællingen kan sagtens læses som en "direkte" spøgelseshistorie også.)

Jeg har selv længe bagt på en spøgelseshistorie, men har ikke kunnet koncentrere mig nok til at få sammenhængen på plads i en grad der gør det forsvarligt at skrive den. Èt er at det man skriver ikke er mesterværker, men hvis man fra starten ved at det er "noget lort" - så er det bedre at lade være.

1 år, 1 måned siden

Besvar debattråd

Debatten Belphegor, Louvre og Canterville. er startet 26/08-2017 23:02 af Flemming Dalsgaard (dino) og er placeret under Hyggekrogen.

Log på for at skrive et indlæg i denne debat. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

Seneste debatter

2165Dagens ord
1 time, 32 minutter siden · Engbo
2Redigering - og ikke mindst slutnin...
3 timer, 45 minutter siden · NAHansen
2Hvad er nemt/svært.
5 timer, 47 minutter siden · dino
65Hvad er du taknemmelig for i dag?
15 timer siden · Savanti
12Hvad skete der med dige.dk ?
15 timer siden · knudkp
26Hvad er meningen med livet?
1 dag, 7 timer siden · BimmerenTheBims...
9Sandhed
1 dag, 9 timer siden · Inghard
9debat af moderæset, versus lykken.
1 dag, 15 timer siden · Pia Hansen

Hyggekrogen

1Et værs/rim gives bort.../en tjener...
11 dage siden · dino
1En pause af den sødere slags.
22 dage siden · Kåemer
22Mænds skønhed
1 måned, 24 dage siden · Kåemer
3Ørehængere
7 måneder, 2 dage siden · Engbo
2Musik og maleri
8 måneder, 19 dage siden · dino
8Glædeligt jul og godt nytår!
8 måneder, 27 dage siden · Engbo
17Musik man kan lide, men ikke ved hv...
9 måneder siden · Kåemer
8Filmen over alle
10 måneder, 12 dage siden · dino