Her i januar 2023 er inflationen stadig høj, og billig sund mad kan være svært at finde - en undtagelse er produktet Veggie Fars fra f. eks. "Den Grønne Slagter", som minder om hakket okse-, kyllinge- eller svinekød: i de fleste forretninger er det endnu billigt, til ca. 20-25 kr. for 350 gram, altså langt, langt billigere end alt kød og langt billigere end færdiglavede retter - samt sundt og fedtfattigt. Og mega lækkert, hvis man tilbereder det korrekt :-)
Men mange ved ikke hvordan at tilberede det, og dropper det igen.
Modsat hakket kød er det svært at se hvornår det har fået nok, og konsistensen kan nemt smage gummi/læder-agtig hvis der ikke tilføjes væske fra grønsager, pga den lave fedtprocent modsat kød. Løg, hvidløg, ingefær, porrer og/eller sovsen fra dåse-bønner er et par eksempler at tilsætte stegningen - generelt er det godt at tilføje sprøde væskeholdige grønsager da farsen altid vil være ret blød, uanset hvor meget det steges.
Ift. stegning - jeg steger det i ca. 12-20 minutter ved svag-middel varme, afhængigt af sovs og grønsager tilføjet. Og vender og mixer det ca. hvert 3-5 minut. Desuden skærer jeg ikke farsen ud inden men under stegningen, hvor det først steges helt, på én side, vendes, og endelig skæres ud med i først store strimler der steges på alle sider, inden det skæres til småstykker og grønsager tilføjes, hvorefter det står og simrer, evt. tilføjet pesto - men det feder jo forfærdeligt.
Desuden går især karry (!) og cayennepeber godt sammen med veggie fars, i selve stegningen ca. midtvejs og ikke tilføjet efterfølgende, ligesom kikærter og gulerødder der jo dog er væskefattige og ikke komplimenterer fars-tilberedningen.
Hvadend man foretrækker ris, pasta, spaghetti, kartofler eller andet, så går veggie fars godt til det meste, er blidt ved tarmsystemet modsat alt kød, mætter fyldigt og holder sig fint i køleskabet i op til 3-4 dage når tildækket eller i tupperware :-)
Har du selv en billig og lækker opskrift du har lyst til at dele?