Hvid jul

Opgavebeskrivelse

Skriv et kort juleeventyr som tager udgangspunkt i en hvid jul. Tilføj gerne gaver, risengrød og nisser, dog skal sne indgå som element - og sørg eventuelt for at eventyret bygger på en spændende oplevelse. Et eventyr er en fiktiv tekst, og eventyret har eksisteret i mange, mange år. Der kan findes eventyr så langt tilbage, som der kan findes skrevne kilder. Eventyret ender næsten altid lykkeligt, og er oftest også temmelig forudsigeligt.

Sneen daler langsomt og roligt ned udenfor, men inde er der stor postyr. Mor råber til min søster, Caroline fra køkkenet. Hun skal hjælpe hende med maden. Far er lige kommet ind fra stalden, og han står og tramper sneen af sig. Min bror dækker bordet i spisestuen, hvor jeg også sidder ved vinduet.
Jeg er temmelig forkølet, så jeg må ikke egentlig lave noget, men det irriterer mig, at jeg ikke kan springe ud i den nyfaldne sne.
Mørket er ved at falde på, da vi sætter os til at spise. Vi takker for maden, og jeg har lynhurtigt spist i håb om at nå ud i driverne inden mørket helt har overtaget bakkerne omkring gården. Jeg får dog ikke lov og må gå slukøret i seng.
Jeg kan bare ikke sove. Det hvide skær fra vinduets tynde gardiner holder mig vågen, og jeg lister ud af min seng, da hele huset er blevet stille. Jeg ser igen ud af vinduet, og jeg beslutter, at jeg vil tage min kælk over på den store bakke og køre ned af den bare en enkelt gang. Ingen behøver at vide det.
Udenfor overraskes jeg af kulden og blæsten, og det er ret hårdt at komme over til bakken. Sneen fyger rundt om mig, og da jeg næsten ikke kan se, og min kælk føles alt for tung, beslutter jeg mig for at vende om.
Der opstår bare et problem, fordi jeg ikke længere kan se gården for snestormen, der raser rundt om mig. Jeg forsøger at kalde på hjælp, men min stemme virker så dæmpet, selvom jeg skriger. Jeg sætter mig ned og græder. Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skal gøre.
"Kom med mig, du lille menneskebarn," siger en venlig stemme, og jeg ser op mod sneen. En meget lille mand i rødt tøj og en stor brun spids hue rækker en hånd hen imod mig. Jeg griber den, og den lille mand leder mig tilbage til gården.
Jeg spørger ham ved hoveddøren, hvad han vil have for sin hjælp.
Han forklarer, at han er en nisse og bor på høloftet. Det eneste han vil have er risengrød med kanel og smør, og jeg snøfter og smiler. Det kan jeg godt give ham. Jeg vil sige ham tak igen, men han er pludselig væk, og jeg går ind i varmen.
Næste dag, hvor mor laver risengrød, stjæler jeg en stor potion og sniger ud med den til nisse i laden. Jeg ser ham ikke, men næste morgen er grøden væk, og jeg fortsætter med at give ham grød hver jul, hvis nu jeg eller andre skulle blive fanget i en snestorm og have brug for en nisses hjælp.

Skriv kommentar

Besvarelsen Hvert et Fnug er publiceret 13/12-2010 19:24 af Charlotte Hansen (Gry Marie) under skriveøvelsen Hvid jul.
Version 1 - 13/12-2010 19:24
Besvarelsen er på 448 ord og lix-tallet er 25.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Pia Hansen
Hej Gry.

Fint plot og sød historie.
Sproget er lige-ud-af-landevejen. Stramt, ind i mellem med lange sætninger. Let at læse.
Formen er observerende og køligt beskrivende. Det falder især i øjnene, fordi du har valgt en jeg-fortæller. "Jeg" må da føle noget. f.eks først fryd, så angst, der næst undren over mødet med nissen.
Jeg får desværre heller ikke nogen videre fornemmelse af hvor gammel pigen er. Det er en pige, ikke?
Du har grund -. ingredienserne til en underholdende julehistorie, men der skal lidt mere mel og krydderier til. Synes jeg.
Men historien er jo din og måske synes andre noget helt andet :-)

vh. Pia
11 år siden
11 år siden
#2 Line Knudsen
Hej Gry. Dejligt juleeventyr. Den der fornemmelse af at ville ud af den hyggelige stue og prøve kræfter med den farlige natur er genkendelig og eventyrlig. Jeg synes dog også godt, den kunne være lidt mere krydret. Måske med noget mere ondt derude, som nissen kunne redde jeget fra? Jeg vil læse historien for min lille datter. Hun tror stadig på nisser.Tak for læseoplevelsen. VH Line Knudsen.
11 år siden
11 år siden
#3 WilliamThomas
I grunden et udmærket 'skelet' (hovedperson roder sig ud i noget, vedkommende ikke kan overskue og får hjælp fra uventet kant), som jeg imidlertid synes, du får for lidt ud af.
Råd:
- Skip det, der ikke er historiens kerne; begynd fx med en hovedperson, der med næsen trykt flad mod sit værelsesvindue ser drømmende ud på den dalende sne og bakkerne, utålmodigt venter på at resten af familien går til ro, så vedkommende kan snige sig ud i sukkerlandskabet, eller tag fat der hvor hovedpersonen lister døren i bag sig og lister afsted over gårdspladsen med kælken i snor; på den måde når du ind til kernen med ganske få ord, og skal så ’bare’ holde fast i princippet gennem resten af teksten
- Overvej dine sprogbilleder; du skriver fx han står og tramper sneen af sig (han tramper vel sneen af sine støvler…).
- Show don´t tell; du skriver fx ...det er ret hårdt at komme over bakkerne... og Der opstår bare et problem.... Vis det med handling i stedet.
Vh. W
11 år siden
11 år siden
#4 Graziellen
Det var et sødt juleeventyr, endda med lidt spænding for de mindre børn. Prøv at finde nogle børn i din omgangskreds og læs den op for dem.

Du gør samme "fejl" som jeg ofte har gjort i disse korte fortællinger. Du vil have en rigtig start en god midte og en lang slutning, også er 400 ord ikke meget. William Thomas kommer med et godt foreslag, som jeg selv vil følge noget mere. (Godt at man kan få noget ud af at læse andre anmeldelser af andres historier).

Nu har du fået så mange gode råd at jeg vil nøjes med et eneste. Vi behøver ikke at viden hvad alle personerne hedder i sådan en lille fortælling, især ikke hvis de kun bliver nævnt som en slags kulisse.

God vind med de fremtidige med dine fremtidige fortællinger
Grazi-Ellen
11 år siden
11 år siden
#5 Charlotte Hansen (Gry Marie)
Tak for de mange kommentarer - synes heller ikke 450 tegn er særligt mange, så måske historien kunne uddybes som en rigtig novelle;)
God jul
11 år siden
11 år siden
#6 Rosa Kristensen
Hej Gry
Det er netop et kort eventyr, så jeg syndes ikke det er relevant at vide hvorgammel jeg-personen er, eller om det er en pige for den sags skyld. Det er et barn, og det uden køn.
Men det er rigtig hvis det var en novelle du skrev ville jeg nok spekulere lidt på detaljerne.
Jeg fik den helt rigtige jule følelse i mig da jeg læste din tekst.
god jul.
Rosa
11 år siden
11 år siden
#7 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Øvelsen kræver udgangspunkt i en hvid jul samt sne. Udgangspunktet hvid jul er ikke særlig markant. Sne har du derimod masser af. De andre juleting er også med. Jeg savner lidt mere uforudsigelig eventyrmagi, som sagtens kan puttes ind i dit tema - altså spænding plus lidt mere show fremfor tell.
Lidt slåfejl undervejs (af/ad endelser osv.
11 år siden
11 år siden
#8 Lisa_F
Grundplottet er fint. Sproget kunne være mere varieret og fantasifuldt, men endnu vigtigere er grammatikfejlene. Jeg foreslaar, at du faar styr paa dem først og arbejder dig videre derfra.
11 år siden