IKKE NOGET SÆRLIGT

Talentet

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie som omhandler en hovedperson der besidder et bestemt talent. Bestem selv hvor og hvornår talentet kommer til udtryk, og om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Som forfatter skal du ikke afsløre hvad talentet går ud på, lad det være op til læseren selv at fortolke. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det".

I frikvarteret sidder pigerne og tegner. De elsker at tegne. Imens drøner drengene omkring i klasseværelset, råber, griner, larmer, slås. Marie er den, der tegner bedst. Det ved alle. Hun har tit tegnet til de andre piger, så lægger de selv farve på. Hun er lige blevet færdig med en tegning. Papiret er en midterside fra det store, linjerede hæfte, og hullerne fra klammerne er omhyggeligt glattet ud. Det har taget lang tid at fylde det ud med afrikanske dyr, de er blevet flotte, hun er meget tilfreds. Hun folder papiret med tegningen indvendig og lægger det op til bordkantens hjørne. Så går hun i gang med en ny tegning.

"Haps!" Det går hurtigt. En af drengene har med en enkelt håndbevægelse hapset papiret og står nu og blafrer med det i luften med et smørret grin. "Krøllerølle!" Det går lige så hurtigt. Mellem hans hænder bliver papiret til en stor, krøllet kugle. Så er han væk, på vej op til skraldespanden med kuglen i hånden.

Marie er paf. Sådan er drenge. Sideveninden er optaget af sin egen tegning og har ikke bemærket, at det var tegningen, han tog. Drengene larmer videre. Marie lader som ingenting. Det var ærgerligt, meget ærgerligt. Hun var stolt af tegningen, et stort arbejde, men nu er den væk. Skal hun starte forfra med de samme dyr på den nye tegning? Hun går i gang.

I næste frikvarter står drengen pludselig ved hendes bord. I hånden har han det krøllede stykke papir, det er foldet lidt ud, og man kan se nogle af dyrene. Han kigger ned. Ser trist ud, han har det skidt. "... øhh, jeg vidste ikke ... jeg vidste ikke, at det var ... øhhh ..."

Marie får ondt af ham. Hvad skal han sige? Gøre hvad? Det er synd for ham. Hun smiler. "Jamen det var ikke noget særligt. Jeg laver bare en ny. Det er jo nemt nok, når jeg allerede har lavet det èn gang." Hun smiler endnu mere, sådan er det selvfølgelig. "Så det gør ikke noget!"

Skriv kommentar

Besvarelsen IKKE NOGET SÆRLIGT er publiceret 08/04-2019 13:32 af Gitte Gøje (Filia) under skriveøvelsen Talentet.
Version 1 - 08/04-2019 13:32
Besvarelsen er på 335 ord og lix-tallet er 21.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

1 år, 11 måneder siden
#1 Gitte Gøje (Filia)
æhh ... tak, fordi I ikke har kommenteret! :-) :-)
Det fortæller mig nemlig, at pointen ikke er gået igennem (tror jeg da).

Maries talent er ikke, at hun kan tegne. Det skulle jo i så fald ikke fortælles direkte, i hvert fald i denne øvelse.
Hendes 'talent' er hendes reaktion på det, der sker.
Er det godt, er det skidt?

Er 'talentet' rummelighed og forståelse, eller er det konfliktskyhed og altså en mangel på evne til at sige fra/markere, når ens grænser bliver overskredet?

- - -

Mht. øvelsen er det måske spørgsmålet, om man overhovedet kan kalde et karaktertræk for et talent. Ordet stammer fra møntenheden af samme navn og repræsenterer derfor en (positiv) værdi. Hvis karaktertrækket ligefrem er negativt, kan det vel næppe kaldes et talent.
Medmindre da, at det er på den omvendte/sarkastiske måde. Det synes jeg fx, at Naja Zascha Nørgaard gør rigtig godt i 'For sent' her i den samme skriveøvelse.

:-)
1 år, 11 måneder siden
1 måned, 14 dage siden
#2 Maria Louise S. Jensen (mlsj)
God skrevet.
Jeg kan godt lide den, hvem siger at tegn ikke er et talent.
Men jeg syndes din hovedpersons talent er at tilgivnes, evne til at ikke opgive selv om drengen måske har gjord det for at få en eller andens opmærksomhed. bagefter fik dårlig samvittighed og aflivet. Jeg syndes giver godt indblik hvordan børn kan være overfor hinanden.
1 måned, 14 dage siden
29 dage siden
#3 Ingrid Gram Andersen (Gladingrid)
Fin historie, hvor jeg ser det for mig. Ærgerligt at historien stopper så hurtigt. Der kunne godt have været en mere uddybet slutning. Men tak for historien.
Mvh Ingrid
29 dage siden