Seneste kommentarer

1 time, 39 minutter siden
Ansu Orheim (Prem)
Danmarks Tårne
PPS: Jeg elsker at skrive, men finder størst forløsning i musik. Følgende link er til danske Svend Spyt's nummer "Smukke Rødder" (melankolsk hiphop), et nummer jeg altid tænker på og spiller, når jeg tænker på følelsen, en af de bedste i verden, af fødderne i den jyske muld. På trods af at jeg ikke kender Svend Spyt's historie, har hørt ham særlig meget eller ved hvilken dialekt der rappes på, følte jeg for at dele det her; Svend Spyt - Smukke Rødder: https://www.youtube.com/watch?v=bGw-WheojRQ
1 time, 39 minutter siden
2 timer, 7 minutter siden
Ansu Orheim (Prem)
Danmarks Tårne
Hej Steffen,

fantastisk digt. Tidsløst og alligevel aktuelt. Stærkt i al sin sensitivitet. Dragende fra første egen definition, til sidste spørgsmål om definition. Nationalt fortalt, men internationalt følt. Jeg har læst det flere gange, men kan ikke forestille mig ikke at ville læse det igen, og er ivrigt i gang med at læse dine andre tekster. Tak for at dele altruistisk her.

Jeg elsker også landet jeg er født i, og særligt landsbyen jeg voksede op i, Træden, Østjylland, og mest af alt elsker jeg de mennesker jeg voksede op sammen med. Mennesker hvoraf nogle ikke længere er her, og andre langt borte. Blandt dem, blandt barndomsvenner, tog flere til Irak og Afghanistan, og havde jeg selv ikke været handikappet og afvist da mit nummer blev trukket til session, kunne jeg muligvis have draget afsted også. Ikke for mit land, men for 'eventyret', for at vise mig selv at jeg kunne, og for at blive 'hård'/disciplineret. De venner der tog afsted var de sejeste, de stærkeste, de klogeste, de mest solidariske.

Vor veje gik i hver sin retning, og jeg har ingen kontakt haft til dem siden de blev udsendt. Ikke på grund af dem, men pga. generel isolation. Af flere forskellige årsager har jeg også fået diagnosen PTSD/PTSI (Post-Traumatic-Stress-Injury), og omend jeg tror alles lidelser er forskellige, læste jeg enorm genkendelse i dit digt "Danmarks Tårne", og blev særligt ramt af kuldegys/rystelser ved sætningen "et land forladt af forårets luner". Med fare for at være uretfærdigt belærende/patroniserende, vil jeg slutte kommentaren her af med at sige, at jeg tror at årstider kommer og går. At kulden ikke er permanent, selv når den varer i årevis. At kulden, som andre ikke ser eller hører, eller læser, VIL komme igen - det eneste vi kan gøre er at træne os selv til at huske, og føle, at den forandrer sig, og ellers gøre hvad vi kan for at acceptere den. I accepten af frosten ligger også en frigørelse, tror jeg. Når man lader rystelserne/kulden/kvælningen/tankestoppet, der kommer ved f. eks minder, komme, kan følelsen af at være død indeni tø bort, midlertidigt.

Mvh Ansu
PS: jeg har selv været igennem medicin, psykologer og så fucking mange velmente, 'gode' råd, og jeg fortryder allerede at jeg kommer med et her, men alligevel: Psykoterapiformen 'Somatic Experiencing' tror jeg har hjulpet mig meget. En nem øvelse, der kan findes på youtube, er at 'tappe'/banke BLIDT med din mest brugte hånd, på den anden hånds side, når de svære følelser kommer. Det er svært at huske, når det sker på et sekund, men øvelsen fik mig overbevidst om at bruge alle penge jeg kunne samle på en S.E-terapeut, hvoraf der er flere i DK, og også PTSD-klinikkerne rundt omkring tilbyder det vist. Først var jeg skuffet over manglende PERMANENTE effekt, men healing tager tid, og terapi kan først vise effekt langt senere, når man mindst venter det. Jeg er ikke i dag 'helbredt', men lever stadig (!).
2 timer, 7 minutter siden
6 timer, 55 minutter siden
Jesper Burgdorff Johansen (Agrippo)
Genie
De første 10-15 linjer er formidable. Udelt bejstring at læse! Fedt. - J
6 timer, 55 minutter siden
18 timer siden
David Hansen (David H)
Kongen af McDonalds
Svarkommentar
Du har ret, jeg kunne sagtens have beskrevet den resterende del af familien noget bedre. Somme tider er det dog bedst at overlade en smule til fantasien tænker jeg. Men det er vel en smagssag.
Tak for din indsigt og kommentar.
Mvh. David :)
18 timer siden
20 timer siden
Leah Hartwig (L. K. Hatwig)
Kongen af McDonalds
Du har et unik sprog, man bliver fanget af historien. Familien er godt bekrevet, især faren kunne jeg både forestille mig hans udseende og hans skjulte væmmelige personlighed. Sætningen: "Næsten majestætisk lader han blikket sejle horisontalt i restauranten, og han kunne gå for at være ejermand af stedet i undercover udgave." beskriver farens indirekte væremåde rigtigt godt, og man får som læser et klart bilede af ham.
De andre familiemedlemmer kan jeg også godt forestille mig rent personlighedsmæssigt, men måske skulle der være flere beskrivelser af dem sådan at man får et klarere billede af dem? Ellers rigtigt godt! :)
20 timer siden
21 timer siden
Niels Cenius (Snowlion)
Mennesket
Enkel stærk brug af sproget næsten som rap tekster
21 timer siden
1 dag, 1 time siden
Britt Kjellerup
Handikap
Hej Ansu,
det er et VIRKELIGT stærkt digt du her har begået!
Du skriver på en måde, så man (jeg) næsten fysisk kan mærke den smerte, (den fysiske, som vel som den psykiske), du beskriver.

"Kun den engleagtige sygeplejerskes hånd i min fik mig igennem" og "ærer hun det nære, med solidaritetens kæren" - det er bare så smukt udtrykt, og både en erkendelse og anerkendelse af, hvor vigtigt medmenneskelig omsorg er, når man på den ene eller anden måde er forpint.

Som sagt, et virkeligt stærkt digt!
1 dag, 1 time siden
1 dag, 20 timer siden
Kreden
Trumps livret
hahaha:D fedt. Manden forstår virkelig at gøre sig selv populær
1 dag, 20 timer siden
1 dag, 21 timer siden
Ann R. Sørensen (Savanti)
Trumps livret
Ha ha grinneren digt, fik et smil på læben:).
Mvh Ann .
1 dag, 21 timer siden
2 dage, 1 time siden
David Hansen (David H)
Tremor
Føler historien starter kompakt, men heldigvis bliver man hurtig løsnet op for stemningen. Undervejs føler jeg at blive belønnet med solide eller interessante sætninger som:
(...)"Hun kan høre blodhundene derude, der venter på at få fært af stanken af hendes mentale indvolde."(...),
(...)"Skønheden i andre var for hende let at se, men umulig at se i hende."(...) og
(...)Hun sidder derinde i lænestolen og udånder endnu en røgsky, der som en trojansk hest lokkes ind i hendes mund i et gidseltag.(...)

Jeg går ud fra at Borgeren til slut smiler af hovedpersonens automatiseret dans mens hun iklæder hun Borgeren sit tøj - for det understrejer jo også bare at Borgen ikke er den eneste med problemer.

Vil ikke give eksempel med mindre påkrævet, men pas på med for lange sætninger. Også selv om der er tale om pausekommaer. Det dræber læsningen, og det er jo syndt.

Tak for underholdning.
2 dage, 1 time siden
2 dage, 2 timer siden
David Hansen (David H)
Påskønnende
Simpelt med vejromskift og alligevel ikke. Hvert vejr har trods alt plus og minussider som man kan debattere yderlig om. Jeg værdsætter simpelheden og synes det slutter fint med det man bør være mest taknemmelig for, livet.
2 dage, 2 timer siden
2 dage, 4 timer siden
David Hansen (David H)
Aldrig for sent at leve
Jeg tænker, at når man er udsat for pinsler i den ene eller anden grad kan livet være svært at overskue. Når man er helt ude i tovene tager man en dag ad gangen for der er heller ikke energi til mere. At finde overskud til at se optimistisk på tilværelsen kan vel også være lettere sagt end gjort, og man skal skubbes helt ud til kragerne før man forstår og værdsætter livet.
Jeg synes du giver tre gode eksempler på grader af elendighed med den ene forbliver gradvis værre end den anden.
2 dage, 4 timer siden
2 dage, 5 timer siden
David Hansen (David H)
Gaver
Hvis man skullle skrive hvad gaver er ville man vel aldrig kunne blive færdig.
Som beskrevet er der så mange ting der kan betragtes som gaver - men den vigtigste herunder må vel være livet. Det er vigtigt ikke at spilde gaven, livet, på for mange trivialiteter. Det henleder til Martin der gør oprør mod ensomhed i en tid med farlig corona, og oprør mod jobbet på skolen i jagten på en mere lykkelig tilværelse. Om det så kun bliver til et fjumreår med venner, piger, sprut og joints er vel også underordnet så længe Martin synes han får noget ud af det.
Nogle gange går livet vel bare ud på at slå sig løs og more sig og ikke lade sig fængsle for meget af pligter.

Mange tak for læsning
2 dage, 5 timer siden
2 dage, 15 timer siden
Jesper Burgdorff Johansen (Agrippo)
Law og Attraction
Du skriver så enkelt og klart. Det er smukt.
2 dage, 15 timer siden
2 dage, 15 timer siden
Jesper Burgdorff Johansen (Agrippo)
Handikap
At ære det nære - det er smukt. At ære er en andagt, en gestus, en accept og en velsignelse. Smukt skrevet.
2 dage, 15 timer siden
2 dage, 15 timer siden
Jesper Burgdorff Johansen (Agrippo)
Kampen i mit indre
Som jeg kan lide digte. Uden alt for meget forfængelighed og kunstfærdighed. Ægte og smerte. Dit digt rørte mig.
2 dage, 15 timer siden
3 dage siden
Inge Erhard (Inghard)
Livet på godt og ondt
Meget fint digt og godt rimet, det siger en hel del om dit livsindhold og livserfaring.
Jeg tror det beste er gemt til sidst - Gud vil overraske os alle.
3 dage siden
3 dage siden
David Hansen (David H)
Livet på godt og ondt
Goddag Marianne
Dejligt personligt rimdigt hvor ordene hastigt spiser hinanden, men også giver stof til eftertanke. Man fornemmer livet er medgang og modgang, og vi jeg tænker man bare få det bedste ud af det hele. Jeg ikke kristen anlagt, men synes alligevel det er en god finish med Gud.

Tak for læsning.
3 dage siden
3 dage siden
Sys Høj (Forårsglad)
Den skjulte dagsorden
Søger i gamle bøger efter meningen og jeg har det som jeg elsker livet og jeg har brug for at finde meningen i denne fake verden med en bestemt agenda, der for længst er lagt. -vil ikke passe ind, men finde min egen vej og er, som du sikker på sandheden kommer for en dag .
3 dage siden
3 dage siden
Sys Høj (Forårsglad)
Chancer i livet
God socialrealisme der vækker uvished , spænding og slut of titel passer jo sammen :) pigen tager en chance og gør fortæller også og den sidste er jo en chance for sandheden som ikke er mulig foruden indhente smiler
3 dage siden
3 dage siden
Daniel Stege Lindsjø (Ordspinderen)
Spørgsmål (Del II)
Svarkommentar
Hej C :)

At være først i mørke for sidenhen at være i lyset, er mig ikke fremmed.
Jeg selv til disse prøvelser og kan danne direkte parallel med Jesu Gerninger.

Også jeg har engang haft tanker om død, skyld og elendighed.
Men jeg har rejst mig igen . Stærkere end før :D

Tak for kommentar.

D
3 dage siden
3 dage siden
Ansu Orheim (Prem)
O'Brien's forsvarstale
Svarkommentar
Hej Kafkaesque,

mange tak for feedback, det er meget værdsat. Du har fuldstændig ret, O'Briens psykopatiske sadisme burde være mere udtalt og, som du skriver rammende, hans forsøg på at spejle dette i andre mere udtalt, for måske at kunne acceptere sin egen. Jeg tager din respons til efterretning, og skulle jeg nogensinde forsøge at gå ind i mørket igen, vil jeg forsøge at gøre det retfærdighed.

Jeg overvejede også ved skrivningen at inddrage Julia, som jury, men følte at det ville være morbidt og uretfærdigt mod hende som (mystisk) karakter. Desuden frygtede jeg også at det ville spoile læserens ønskede 'aha'-oplevelse med flere ledetråde, men som en ven sagde da jeg fortalte om teksten, er det måske lidt meget at forvente af læseren at have læst bestemte bøger. Vennen er meget belæst og selv forfatter, men har ikke kastet sig over Orwell, til mit store, barnlige chok. Det er virkelig svært at ramme balancen mellem at tale op og tale ned til usynlige læsere.

Angående din roman lyder det som skræmmende læsning! Men alt, selv O'Brien, selv os, er vel til en grad relativt, og nummeret har for mig også en anden dyb betydning - rastafari-udtrykket I & I (eye and eye), samt binært sprog (ikke at jeg taler det, eller rastafari, jeg er blot fascineret). Al held og lykke med skrivningen, og tak for gåden i kommentaren, som det tog mig uhyggeligt lang tid at regne ud ;)

Mvh Ansu
3 dage siden
3 dage siden
Nicolas Jessen
Mit mørke ung
Svarkommentar
Hej Christina.
Interessant at du tænker Jesus, for den tanke har jeg overhovedet ikke selv tænkt. Men det er kun godt, at vi forstår forskelligt.
Med hensyn til det med rimene så skriver jeg ikke festsange, hvor rimene rammer præcist, men tekster hvor det der ligger bag ordne forhåbentlig har størst betydning, det er i hvert fald det, jeg forsøger på.

Tak for din kommentar
Mvh. Nicolas
3 dage siden
4 dage siden
David Hansen (David H)
Chancer i livet
Hej Ulla
Charmerende lille historie hvor man med lethed kan se handlingen for sig.
Jeg stor fan af de jordnære hverdagsdialoger; de hjælper med at skabe en speciel atmosfære, som man kun kan holde af.

Tak for læsning.
4 dage siden
4 dage siden
Kafkaesque
O'Brien's forsvarstale
Hej Ansu

Jeg gør mig ikke i denne type tekst - hverken som afsender eller modtager - så jeg vil undlade at kommentere på det ned i de finere elementer, men på det mere overordnede plan er jeg fan :) Jeg er farvet af at elske de to værker, du selv fremelsker i en moderne udgave.

Du formår at ramme en retorik, som jeg sagtens kunne forestille mig O'Brien bruge. Du tog mig for en stund tilbage til en de vigtigste bøger, der nogensinde er skrevet - in my humble opinion - så tak for det! Og du lagde endog et nyt, lille lag på værket. Om noget tænker jeg, at O'Brien ville være endnu mere unapologetic (beklager, kan ikke komme på et ligeså godt ord på dansk) og vende anklagerne endnu mere mod dem, der anklager ham, og mod menneskehedens natur. Det rammer du perfekt i nogen dele af skrivet, men jeg tænker, at det ville være en endnu større del af hans logik.

Og som kommentar til din egen svarkommentar tidligere: Nej, jeg tænker ikke, at du spoiler. Hvis du hiver bare en sjæl ind i det værk med en mini-spoiler, så er det okay, vil jeg påstå :) Jeg er selv i de sidste stadier af at skrive en roman, hvor jeg lader fortælleren bo i et hotelværelse med et ret specifikt udvalgt nummer, som du nok kan regne ud (og jeg også refererer indirekte til, at det har litterær kontekst). Jeg kommer nok til at være i tvivl indtil den allersidste redigering, om jeg skal lade det stå, men jeg ved, dernede i min mave, at jeg ikke kan lade være med at lade det blive :)
4 dage siden

Flest afgivne

Seneste 100 dage

381Christina Harritz (Anniina)
62Ileme Rosenberg (Emeli)
60Niels Engdal (evighedsblomst)
59Sys Høj (Forårsglad)
57Poul Erik Pedersen (Poulerik)
57Hans Ib Noe Hansen
54Ann R. Sørensen (Savanti)
32Mikkel Skau (Mikkel12396)
29Lisbeth Hvid Vestergaard (LisbethH)
29Mette Boe Christensen (MollyTrine)
29Inge Erhard (Inghard)
25Lejsy Storm
25Niels Cenius (Snowlion)
23Daniel Stege Lindsjø (Ordspinderen)
22Poul Brasch (Blækhuset)
20Klaus Nørgaard Jørgensen
19Kristina Krille
19Marianne Asta Pedersen Ciftci (Liljen14)
18Daniel Nielsen (Daniel-00)
18Benny Frits Andersen
16Anna Zier (Only a Fairytale)
15Magnus Rahbek
15Claus Olsen (Clauso)
15Ansu Orheim (Prem)
15Tommy Skovby Mikkelsen (timmytommy)
14Alice Kristensen (ecila)
14Camilla Morpheus (Morpheus)
13Kenneth Brehmer Nielsen (Brehmer)
13Simone Nielsen (smukkehjerte)
13Ulla Hexibru (heksemutter)

Flest modtagne

Seneste 100 dage

144Christina Harritz (Anniina)
95Ann R. Sørensen (Savanti)
60Klaus Nørgaard Jørgensen
60Sys Høj (Forårsglad)
49Marianne Asta Pedersen Ciftci (Liljen14)
44Finn Prang (Fipra)
38Poul Erik Pedersen (Poulerik)
37Daniel Stege Lindsjø (Ordspinderen)
35Ileme Rosenberg (Emeli)
34Niels Engdal (evighedsblomst)
34Lisa Brøndberg (Lisa Broendberg)
33Mette Boe Christensen (MollyTrine)
32Hans Ib Noe Hansen
30Jesper Burgdorff Johansen (Agrippo)
29Angeling Hu (Angeline)
26Inge Erhard (Inghard)
26Lisbeth Hvid Vestergaard (LisbethH)
24Kristina Krille
23Camilla Morpheus (Morpheus)
22Anastacia Svensson (AnaVienna)
22Claus Olsen (Clauso)
21Benny Frits Andersen
19Lejsy Storm
18Ansu Orheim (Prem)
17Per Nordigarden (Nordigarden)
17Leif Sørensen (Leif S)
17Magnus Rahbek
17Simone Nielsen (smukkehjerte)
16Knud Kjølhede Petersen (knudkp)
16Nicolas Jessen