Der var engang

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie med valgfrit tema. Historien skal påbegyndes og afsluttes med samme sætning, og sætningen skal have en vis relation/funktion til historiens indhold. Øvelsen går ud på at få sætningen til at ændre mening i løbet af historien - og forudsætter naturligvis en vis portion opfindsomhed. "Der var engang..." må ikke benyttes i sætningen - du skal selv være lidt kreativ.

Barnet eksisterede ikke i hendes verden. Var kun en ond drøm. En byrde hun kunne slippe af med.
Hun frøs i den tynde lasede kjole. Vinden rev og sled i den. Hun havde mistet træskoene for længe siden. Sten og lyng rev hendes fødder til blods, men hun ænsede det ikke. Mærkede kun smerten i maven. Den kom og gik. Fik hendes ansigt til at fordreje sig i smerte.
En gang vendte hun sig, kastede et blik i retningen hun var kommet fra. Hede så langt øjet rakte. Bag bakken lå de få fattige husmands og daglejer huse. Der boede hendes forældre. Men hun var kommet fra en af de større gårde, hvor hun var tjenestepige.
Hun gik videre. Vidste det var for tidligt at give op. Hun kunne gå længere. Bare lidt. Tårer rendte ned af hendes kinder og lavede striber. Hun græd. Kunne ikke holde smerten ud. Kunne ikke holde noget ud mere.
Hun snublede og faldt så lang hun var. Orkede ikke at rejse sig. Smerten var blevet værre. Sveden haglede ned af hende, og gennemvædede hendes klæder. Hun skreg. Kun vinden hørte hende. Himlen var kulsort og den første dråbe ramte hendes pande. Lidt efter åbnede himlen sine sluser. Regndråber blandede sig med sved og tårer.
Smerten forneden blev mere intens. Hun mærkede ikke den hårde jord eller regn.
Hun hørte barnets spæde gråd. Hun holdt sig for ørene. Ville ikke høre det. Hun kæmpede for at komme op og sidde. Prøvede at lade være med at se, men det var svært. En pige. En lille lyserød rynket pige. Hun hulkede. Naglestrengen var svær at få over, men hun bed til. Bed og græd.
Så rejste hun sig. Gråden blev højere. Det var som om pigen forstod, hvor uretfærdig verden var. Regnen ramte hende hårdt. Kvalte af og til hendes gråd. Kvinden bakkede baglæns. Snubbede og faldt. Genvandt fodfæstet og fortsatte. Løb til hun kun kunne høre regnen og vindens tuden. Barnet eksisterede ikke i hendes verden.

Skriv kommentar

Besvarelsen Hendes verden er publiceret 25/08-2009 19:59 af Lise Jensen under skriveøvelsen Der var engang.
Version 1 - 25/08-2009 19:59
Besvarelsen er på 331 ord og lix-tallet er 19.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

13 år siden
#1 Marie W
Din tekst ramte helt plet hos mig! Jeg kunne ligefrem smage hendes smerte, og fornemme hendes gråd og frustration! Suverænt sprogbrug - gode, rå beskrivelser.
13 år siden
13 år siden
#2 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Godt emne med flot kontrast.Tema med megen aktuel realisme. Det er elegant lavet.
Om sætningen så lige vender 180 grader, er mere tvivlsomt, hvis jeg skal holde fast i opgaven. Barnet eksisterede ikke i hendes verden - hverken i starten eller slutningen.
Du har nogle slåfejl samt ombytning på af/ad. Din skrivestil er meget staccato (dagbogsstil uden verber med tilknyttet substantiv) - ikke lige min kop te, men mange elsker efterhånden den stil, kan jeg forstå.
13 år siden
13 år siden
#3 Pia Hansen
Hej Lise.

Endnu engang har du begået en fin tekst.
Den er lidt rå, men det skyldes vel, at den stakkels kvinde gør sig hård og ufølsom så godt hun nu kan
Du får fint gjort sætningerne i start og slutning væsensforskellige. Først udelukker hun barnet af sin tankeverden. Vil ikke tænke på det som et barn. Så er det et kort kig. Og til sidst eksisterer barnet helt bogstaveligt ikke længere i hendes verden.
Fødsel i dølgsmål foregik i "gamle dage," men der har jo været et par tilfælde i nyere tid i Danmark. Og det sker vel andre steder, så godt emne. du får også fint flettet de sociale forhold og magtstrukturer ind i det.
Selvfølgelig kan den udbygges mere mere baggrund og flere følelser, men der er jo ikke meget plads i disse øvelser.

vh. Pia H
13 år siden
13 år siden
#4 Benno
Et intenst drama udfolder sig på få linjer og får en grusom slutning.
De mange korte sætninger er generende for flowet i teksten, synes jeg.

vh. Benno
13 år siden
13 år siden
#5 Dorthe Nielsen (nefertitti)
I mine øjene ændrer sætningen slet ikke mening.
Historien er barsk, men god.
13 år siden
13 år siden
#6 Astrid Harboe (bette o)
Det er et godt tema der er valgt, men taksten var noget hård og følte mig ikke fanget`? Følte ikke rigtig den der flydenden fornemmelse af at historien hang sammen :/
13 år siden
7 år siden
#7 Lejsy Storm
Du har virkelig formået at beherske disciplinen show - don't tell! Som læser ser man det skræmmende tydeligt for sig.
Godt gået!

Mvh.
Lejsy Storm
7 år siden