Hemmeligheder

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie om en person som holder på en hemmelighed - fx værende sorg, had, glæde eller forelskelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det". Teknikken går i sin enkelthed ud på at give læseren en oplevelse af historien gennem en persons gøren og laden, handlinger, kropssprog, ord, dialog, tanker, sanser og følelser - i modsætning til forfatterens egne redegørelser, beskrivelser og opsummeringer. Dog er det vigtigt at benytte teknikken med omtanke, netop fordi det er relativt tidskrævende at skulle vise i stedet for at fortælle.

Så snart hun træder ind ad døren, mærker hun stanken bane sig vej ind igennem hendes ellers tilstoppede næsebor. Hun lægger nøglen på det vakkelvorne bord ved siden af døren. På vej ind snubler hun over en bunke ragelse, der ligger midt i den mørke entre. Han sidder inde i stolen og glor på fjernsynet, det vidste hun allerede, før hun begav sig op i opgangen med de knuste loftlamper. Hun betragter ham fra døråbningen. Som han sidder der i sin slidte, brune læderstol og med en undertrøje spættet af gamle madrester, beslutter hun sig for, at det er det rigtige, hun gør.
”Stå ikke der og glo dit tåbelige pigebarn, kom dog med noget mad!” råber han med sin hæse stemme.
Hun vender sig om, vælter en bunke skramlende øldåser og skynder sig ud i køkkenet med den gule netto-pose i hånden. Hun har købt en steak i dagens anledning, hun er jo nødt til at være sikker på han spiser det hele. Hun mærker efter i jakkelommen, jo flasken er der stadig. Normalt ville hun vel samle øldåserne sammen i den nu tomme netto-pose, men det kan vel ikke betale sig i dag.
Hun ser ned på den møre, brune steak, den ligger og svømmer i brun sovs, hun stikker hånden i jakkelommen og mærker den lille flaske mellem fingrene. Kold. Det siger kun et lille plop, da hun trækker proppen ud og vender bunden i vejret. Hun åbner køkkenvinduet, kigger ud over de snedækkede tage. Trækker vejret dybt ind og slynger den nu tomme flaske over på det modsatte tag. Hun hører ikke den lander.
”Dumme tøs, kommer der snart noget mad eller hvad?” vrisser han inde fra stuen.
Som i en trance tager hun tallerknen, går ind i stuen og sætter den på bordet ved siden af ham. Han kigger ikke engang på hende. Hun vender rundt, træder over bunken med ragelse, flår entredøren op, løber ned ad den mørke trappe og fortsætter ud i den blændende hvide sne. Hun lader nøglen ligge.

Skriv kommentar

Besvarelsen Steak er publiceret 19/02-2010 23:32 af Stine Juhl (MieKristensen) under skriveøvelsen Hemmeligheder.
Version 1 - 19/02-2010 23:32
Besvarelsen er på 337 ord og lix-tallet er 29.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

14 år siden
#1 peterpedal
Hejsa Mie

Det er virkelig en flot besvarelse af opgaven. Én af de bedste "show it - don't tell it" blandt deltagerne. Hendes væmmelse og afsky gennemsyrer mig totalt, uden at du skriver andet end hvad hun foretager sig. Virkelig, virkelig flot.

Godt, at bruge nutid for at skabe nærvær. Måske kunne en jeg-fortæller have gjort den endnu mere intens, hvis du havde ønsket det, men den er nu også fin som den er.

Stavefejl kan jeg ikke se nogen af. Tegnsætningen er også rigtig flot. Det er faktisk helt utrolig gennemarbejdet og korrekturlæst. Imponerende gennemarbejdet.

Hvis ikke det skulle udløse max karakter, så ved jeg ikke lige hvad der skulle. :)

mvh. Peter
14 år siden
14 år siden
#2 Lejsy Storm
Hej Mie

Jeg vil give Peter ret i hvert et ord. Det er en utrolig flot besvaret opgave.
Den væmmelse hun føler slår så flot igennem din historie!
Dog skurrer sætningen "Han sidder inde i stolen og glor på fjernsynet..." Kan man sidde inde i en stol?

Nåh, det er petitesser, men rigtig flot besvaret!

Mvh.
Lejsy Storm
14 år siden
14 år siden
#3 Sirena
Meget flot besvarelse af skriveøvelsen! Jeg er helt enig med Peter i hans kommentarer.

Også 5 stjerner fra mig.


/Sirena
14 år siden
14 år siden
#4 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Jeg synes det er en glimrende besvarelse og den eneste grund til at jeg ikke smider den 5. stjerne er det staccatoagtige sprog, som jeg synes trækker ned. Men flot SDT!
14 år siden