Hemmeligheder

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort fiktiv historie om en person som holder på en hemmelighed - fx værende sorg, had, glæde eller forelskelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Du skal så vidt muligt prøve at benytte dig at teknikken "show, don't tell" - "sig det ikke, vis det". Teknikken går i sin enkelthed ud på at give læseren en oplevelse af historien gennem en persons gøren og laden, handlinger, kropssprog, ord, dialog, tanker, sanser og følelser - i modsætning til forfatterens egne redegørelser, beskrivelser og opsummeringer. Dog er det vigtigt at benytte teknikken med omtanke, netop fordi det er relativt tidskrævende at skulle vise i stedet for at fortælle.

Lyset på badeværelset er skarpt, ubarmhjertigt. Intet kan gemme sig her, hverken øjenbrynhår eller rynker. Eller blodårer. Jeg lader barberbladet køre hen over underarmen, føler hvordan stålet river i min hud. Jeg har ikke lyst. Til filmhygge. Men jeg har lovet Irene, at vi kan gøre det her hos mig. Siden hun begyndte på handelsskolen og jeg på gymnasiet, har vi ikke set meget til hinanden. Jeg tænker på de andre sår. "You and me, babe, BFF!", sådan var det. No secrets, som om hemmeligheder er det værste man kan gøre mod et andet menneske, mod et venskab. Den ultimative hån. Jeg ser blodet pible ud, trykker lidt på siderne. Det her skal hun ikke vide.

"Hej smukke!" hviner hun, da jeg åbner fordøren. Hun har pizzaerne i den ene hånd. Den anden holder en pose, som hun stiller, for at give mig et kram. Jeg krammer igen, tjekker bag hendes ryg om den langærmede T-shirt dækker nok.

Min mor er ikke hjemme, så vi sætter os i sofaen og smider en film på. Pizzaerne er hurtigt spiste og Irene tryller straks Coca Cola, chokolade, Matadormix, chips og preblandet dip op af posen. Hun spiser og spiser, hælder ned, og jeg gør mit bedste for at følg med. Plejer det at være sådan her? Plejer hun at være sådan? Hun snakker, griner, spiser, skylder ned med cola. Jeg kigger på hende. Ser hun ikke lidt anderledes ud? Noget med... Ansigtet? Men det er jo også længe siden jeg har set hende, måske jeg bare husker hende på en anden måde.

Vi sætter en Netflixserie på, noget med nogle amerikanske skoleelever, som hader hinanden. Irene strækker sig, vil lige låne toilettet. Jeg forventer, at hun vil gå ind på det store tæt på stuen, men hun går ovenpå. Da afsnittet stopper, går jeg derop. Jeg kan høre hende kaste op gennem døren. Hun har skudt slåen for, men jeg finder mit kort i pungen i lommen, og lirker døren op. Hun sidder på gulvet foran toilettet, græder panisk. "Det vil ikke op!". Jeg kigger på hende, falder på knæ ved siden. Ryster hende kærligt, siger: "Irene, det har du ikke brug for, du... Du er så smuk, præcis som du er." Hun kigger på mig, og vrænger, da hun svarer: "Du skal ikke være så hellig, jeg har set dine barberblade". Hun peger hen på kanten af håndvasken. Pis. Hun læner sig frem mod toilettet igen, presser to fingre ned i halsen til tårerne står i øjnene og halsen gurgler. Jeg bliver siddende ved siden af og tager hendes hånd.

Skriv kommentar

Besvarelsen Filmhygge er publiceret 27/09-2019 10:52 af Nina E. Kirkmand (Miniebsen) under skriveøvelsen Hemmeligheder.
Version 1 - 27/09-2019 10:52
Besvarelsen er på 429 ord og lix-tallet er 21.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

4 år siden
#1 Nahkuri Markku (Dyppepennen)
Din intensivitet er så ægte at jeg for en fornemmelse af at du har selv oplevet den smuldrende nærhed du beskriver. Måden du afslutter, at du bryder i gennem låst dør for at opdage en spirende bulimi. Det er en "spark i røv" afslutning, man glemmer alt det, der er foregået i løbet af aftenen, og sidder i sin fantasiens vold. Jeg synes at du opfylder skønlitteratur forfatterens vigtigste opgave: at vække læserens fantasi. Godt gået min tøs. :=))
4 år siden
4 år siden
#2 Dennis Klingenberg (Klingenberg)
Virkelig god tekst du har fået skabt. Den er enormt medrivende og med et "godt" twist. Du ar en god at skrive på.

- Dennis
4 år siden
4 år siden
#3 Line Gajos (LineG)
Du skriver meget levende og i et let men alligevel detaljeret sprog. Man fornemmer den anspændte stemning lige fra start, og den vokser støt gennem historien hvilket giver mig lyst til at fortsætte med at læse. Du kan godt øve dig i 'Show, don't tell', her tænker jeg eksempilvis på scenen med barberbladet. Kunne du måske beskrive seancen uden at nævne barberbladet direkte? Det er kun et venligt forslag. :)
Du er meget dygtigt til at skrive og historien er spændende og medrivende.
Venlig hilsen Line. :)
4 år siden
4 år siden
#4 Lisa Høgh Eskildsen (lisae)
Puha, det er barsk. Jeg synes, du har ramt den stemning meget godt, som man er i som gymnasie-/handelsskoleelev. Ja, ung! Man er skrøbelig. Hemmeligheder er hemmeligheder. Men måske er det bedst, at de kommer frem i lyset og bliver delt...

VH Lisae
4 år siden
4 år siden
#5 Jens-Jakob
Hey Nina
Hold nu kæft, hvor er du god! Jeg synes virkelig, at din tekst er fin!
Der kunne sikkert skrives en masse konstruktivt til dig, men jeg vil bare gerne rose dig, helt ubetinget, for det, synes jeg, også er vigtigt.
4 år siden