Overraskelsen

Opgavebeskrivelse

Krimier er ofte bygget op omkring ledetråde (små hints/spor der lægges ud) der leder frem til en overraskelse til slut. Fx at morderen er en helt anden. I fagsprog kalder man den slags "set up". Overraskelser gør teksten uforudsigelig og holder dermed bedre læseren fast. Skriv en lille fiktiv tekst som ender med en overraskelse. Det behøver dog ikke at være en krimi. Undervejs i teksten skal der lægges mindst ét spor ud, der understreger overraskelsen, når den kommer.

Mit kælenavn er Skummi og jeg har altid hadet det navn, men er desværre ikke i stand til at lave det om. Faktisk har jeg næsten altid hadet alle og alt omkring mig, men heller ikke det har jeg været i stand til at lave om på. Lever man i min verden og bliver plantet et sted, så er det bare der man høre til og jeg er desværre landet et sted, jeg ikke bryder mig om.

Nu tror i måske, at jeg per definition bare er sortseer, men jeg var engang lykkelig og glad. Jeg troede, jeg havde hele livet foran mig og bare skulle nyde hvert sekund i mine trygge omgivelser. Desværre kom jeg ud for en grim ulykke, hvor jeg blev bidt voldsomt i armen af en hund og min arm stod ikke til at redde. Min såkaldte bedste ven, mistede derefter hurtigt interessen for mig og jeg har siden brugt en del tid i min egen ensomhed.

I dag var det så min bedste vens fødselsdag, og jeg sad bare her på hans værelse og ventede på at døren skulle åbne, og jeg skulle få min dom. Det ligger fast hvert år, og er desværre blevet en meget trist tradition for mig.

Døren åbnede og jeg kunne se, at han var blevet meget glad og det gjorde mig bare endnu mere ulykkelig. På den anden side kom det måske ikke som den helt store overraskelse. Når han er så glad på sin fødselsdag betyder det gerne, at jeg får på puklen. Fem sekunder efter fik jeg et drøn af en flad og fløj bogstaveligt talt gennem rummet, ramte spejlet og landede på gulvet.

Jeg lå og var lidt omtåget og kunne ikke bevæge mig, men jeg kunne i det mindste kigge ind i spejlet. I baggrunden kunne jeg se ham lege med sin nye ven, som jeg med det samme noterede på min hadeliste og brugte derfor energien på at fokusere på mig selv. Det var da et underlig mærkat jeg havde på ryggen tænkte jeg, uden at vide hvad det betød. Der stod bare - Made in Taiwan.

Skriv kommentar

Besvarelsen Fødselsdagen er publiceret 03/08-2010 20:44 af Cumber under skriveøvelsen Overraskelsen.
Version 2 - 12/08-2013 14:20
Besvarelsen er på 353 ord og lix-tallet er 32.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Stine Greve
Hahaha, genialt!

Jeg blev overrasket, og jo tak der var masser af clues.

Herlig historie - og ja, jeg grinte rent faktisk til sidst - højt!
11 år siden
11 år siden
#2 Lejsy Storm
Hej Cumber

Sikke en fantasi! Det var en rigtig sjov og original historie! Slutningen havde jeg slet ikke regnet ud.

Mvh.
Lejsy Storm
11 år siden
11 år siden
#3 Martin T. Svolgart (HTHS)
FLOT! Letflydende sprog og god rytme. Originalt og absolut en overraskelse.

Jeg så alt muligt fra en på plejehjem, hvor den bedste ven (kærlighed) smiler, fordi denne nok har fundet en anden til ... alt muligt, jeg forsøgte virkelig! Så kom slaget og så blev jeg forvirret og harm og alt muligt, for du evner i hvert fald, at få dine læsere til at leve sig ind i karakteren.

Enkelte småfejl, men sådan er det jo. Og så ved jeg ikke, om du bevidst har noget imod kommaer? For du bruger ikke for mange!

I dag var det så min bedste vens fødselsdag og jeg sad bare her på hans værelse og ventede på at døren skulle åbne og jeg skulle få min dom. Denne kunne godt bruge en tre til fire stykker.

HTHS/Helene
11 år siden
11 år siden
#4 Ditte Kunkel Klitmøller
Virkelig fed og original historie! WOW! Dén så jeg ikke komme.
Og det skal du have mega-ros for.
Du skriver flot og flydende - OG har ovenikøbet noget at sige, PLUS en fed punchline!
Respekt til dig.
11 år siden
11 år siden
#5 Cumber
Mange tak for den dejlige kritik fra jer alle. Var ellers en del i tvivl, om det var for let at gennemskue, men det glæder mig at det ikke har været tilfældet.

Helene - det med at sætte tegn har aldrig være min stærke side, men det er dog ikke noget jeg gør bevidst. Kan alligevel godt se, at jeg har sparet lidt rigeligt med de kommaer.
11 år siden
11 år siden
#6 Lise Andreasen (anemone42)
Opgaven: Godt spor, og god overraskelse til sidst, det havde jeg ikke gættet.

Historien: Mest en oplevelse, ikke nogen konflikt der skal løses (kunne fx være at fortælleren overvejer flugt, men opgiver det).

Det sproglige:
- første afsnit: funderer over, hvis man hader alt og alle, om man så ikke ville formulere det som "og alt og alle omkring mig er dumme" eller lignende?
- "og jeg har siden brugt en del tid i min egen ensomhed", vil foreslå "og har været siden mest været ensom", som er kortere og siger det samme
- bedste ven: har fortælleren fået en ny bedste ven, efter den gamle mistede interessen eller hvordan?

3 stjerner.

--
"Hvis du gerne vil takke for mine ord, kommentér da gerne en af mine øvelser."
11 år siden
11 år siden
#7 Daramyth
xD Jeg blev helt chokeret da han mistede armen og hans "bedste ven" ikke gad og lege med ham mere, men da det så senere gik op for mig, at det var et stykke legetøj trak jeg godt nok på smilebåndet.

Fem skinnende stjerner fra mig! : )
11 år siden
11 år siden
#8 N Munjas
Hey Cumber!

Fantastisk fortælling, dit sprog er lige i øjet og opgaven er fuldt ud besvaret.

Kan specielt godt lide en af dine indledende sætninger: Lever man i min verden og bliver plantet et sted, så er det bare der man høre til og jeg er desværre landet et sted jeg ikke bryder mig om.

Gode små hints hele fortællingen igennem. Og ja, en dejlig fantasi du har.

4 - stjerner her fra :)

/N Munjas
11 år siden
11 år siden
#9 Cumber
Takker for alle de stjerne jeg har fået og det glæder mig, at historien falder i god jord.

Anemone42 - Jeg tager kritikken til mig, selvom jeg ikke er sikker på at jeg ville ændre teksten, hvis jeg kunne.
11 år siden
9 år siden
#10 Sunne Sommer
Hey Jack :o)
Ja helle for ikke at være nogens tøjbamse. Og ja, mænd er svigefulde ;o) vh Sunne
9 år siden