Overraskelsen

Opgavebeskrivelse

Krimier er ofte bygget op omkring ledetråde (små hints/spor der lægges ud) der leder frem til en overraskelse til slut. Fx at morderen er en helt anden. I fagsprog kalder man den slags "set up". Overraskelser gør teksten uforudsigelig og holder dermed bedre læseren fast. Skriv en lille fiktiv tekst som ender med en overraskelse. Det behøver dog ikke at være en krimi. Undervejs i teksten skal der lægges mindst ét spor ud, der understreger overraskelsen, når den kommer.

Spotlyset er på, misser med øjnene, hvad laver jeg her? Hvorfor blev jeg kastet ud i denne vanvittige arena? Jeg ser mig om efter den grønne dør med det store EXIT på; den er der ikke. Jeg kigger ned af mig selv, jeg er i et klovnekostume, store blå sko, grønne strømper med hvide prikker, posede turkise bukser, en gul bluse.
Omkring mig står de andre cirkusartister, ballarinaer og prinsesser, men deres ansigter er ikke de smukke glade ansigter man normalt ser, de er onde, kolde, fulde af had.
De taler et sprog jeg ikke forstår, det lyder fransk, det lyder spansk, det lyder russisk. Hvor er den dør? De hiver mig op på en trapez, og viser at jeg skal stå på ét ben. jeg får placeret en drejende tallerken på mit hoved og jeg får 4 glasvaser i hænderne. Publikummet sidder derude, men ingen af dem har et rigtigt ansigt, de har allesammen masker med et forvrænget smil på. Publikummet griner og klapper ved synet af mig og mit usikre spørgende ansigt. Nogle af artisterne hopper rundt, og laver alle deres kunster, de er så dygtige allesammen, hvordan skal jeg nogensinde kunne leve op til deres kunnen? Artisterne viser med tegn, at jeg skal begynde at jonglere; jeg begynder, og det går egentligt meget godt, jeg vidste slet ikke at jeg havde det talent.
Men jeg er en klovn, og artisterne kan ikke lide at jeg er god, det hører til en klovn at være dum og klodset. De skubber til mig og får mig til at miste balancen; jeg taber først den ene vase, og til min skræk har jeg ikke længere tøj på. Jeg taber den anden og min sminke forsvinder. Jeg taber den tredje og min paryk forsvinder. Jeg taber den sidste vase, og jeg falder, falder ned i cirkusstøvet, nøgen og blottet. Til grin. Artisternes grinende ansigter er over mig, og publikums latter i baggrunden. Jeg lukker øjnene og ønsker mig langt væk, langsomt fortones stemmerne, men ansigterne er printet på min nethinde.
Da jeg igen åbner mine øjne, er jeg stadig i pigernes omklædningsrum.

Skriv kommentar

Besvarelsen Cirkuslivet er publiceret 10/12-2010 13:41 af Stine Damgaard Nielsen (Humility) under skriveøvelsen Overraskelsen.
Version 1 - 10/12-2010 13:41
Besvarelsen er på 351 ord og lix-tallet er 32.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

13 år siden
#1 Lithium
Den er virkelig god. Jeg havde overhovedet ikke gættet overraskelsen. Det er beskrevet, så jeg har følelsen af at være til stede. Nu er jeg selv gammelt mobbeoffer, og så vidt jeg har forstået,t handler det i virkeligheden om en pige, som der bliver drillet. Jeg kan forestille mig at de "køre hende rundt i manegen," altså at det er en slags psykisk mobning også.

Rigtig godt! : ) jeg håber, jeg har forstået det rigtigt.

4 stjerner fra Lithium.
13 år siden
13 år siden
#2 Stine Damgaard Nielsen (Humility)
Mange tak for de søde ord :)
Jo du har forstået den helt rigtigt, og jeg gik netop efter det du selv beskriver. At du føler du er pigen, og at du oplever mobningen gennem hendes øjne.
13 år siden
13 år siden
#3 Graziellen
Først troede jeg at det var et drøm/mareridt, for symbolsproget fungerede. Siden opdagede jeg at det var en symboliseret virkelighed, men også at pigen havde taget mobbernes vurdering af hende på sig. Hun ser sig som en klovn og bliver derved et brik i deres spil. Dernæst smyger der sig en trods og optimisme ind, der knuses af overmagten.

Er der lagt et lille hint ud? Jeg kan ikke finde det. Måske er det også for svært på så lidt plads.

Dit sprog flyder godt, hvilket gør læseren glad og giver dig store mulighed for at nå læseren bedre.

Et lille råd. Skriv til kommentatoren på hendes/hans profil, for hvis der ser ud som om du har fået mange kommentarer, kan du risikere at blive sprunget over.
13 år siden
13 år siden
#4 Domini
Thumbs up
13 år siden
13 år siden
#5 Mathiilde
Rigtig god. Overraskende slutning. Du har et flot sprog :)
13 år siden
13 år siden
#6 Kenneth Dürrholm (Kenneth)
Sikke en utrolig "dejlig" og hjerteskærende overraskende slutning. I love it!

Du opbygger en rigtig god identifikation med hovedpersonen - og så på så få anslag! :)
13 år siden