Hvid jul

Opgavebeskrivelse

Skriv et kort juleeventyr som tager udgangspunkt i en hvid jul. Tilføj gerne gaver, risengrød og nisser, dog skal sne indgå som element - og sørg eventuelt for at eventyret bygger på en spændende oplevelse. Et eventyr er en fiktiv tekst, og eventyret har eksisteret i mange, mange år. Der kan findes eventyr så langt tilbage, som der kan findes skrevne kilder. Eventyret ender næsten altid lykkeligt, og er oftest også temmelig forudsigeligt.

Sne dækkede landet, og frosten trængte ind i Thomas' hjerte. Sommerdækkene! Hvorfor havde han ikke skiftet dem? Bilerne sneglede sig frem, sneen føg og tog udsynet. Havarerede biler holdt i nødsporet,. Men Mette VILLE til Jylland ”Skal din mor skal sidde alene juleaften, når hendes mand lige er død. Tænk dig dog om”, havde hun råbt.

Nu kørte de ud på broen. ”Vi skal sende brevet til Julemanden med vores ønsker, ikke Lea”, sagde Mette og. ignorerede panikken i Thomas' stemme. Lea nikkede ligegyldigt, men Tulle råbte ivrigt ”Og JEG skal poste det”.

Brevet! Mette havde nedstirret ham, da han læste det.

Kære Julemand. Julegaveønsker: Tulle: Bamse med nissetøj. Lea: Nintendo Wii. Far: Krimi. Mor: En mand, man kan stole på.

Nu var de over broen. Thomas holdt ved et cafeteria med en million mennesker. Broen til Sjælland var lukket. En bil var skredet ud, og førerens tilstand var kritisk.

Lea fandt en postkasse, og Tulle postede brevet. Mette bestilte colaer og burgere. Thomas stod stivnet i døren og kæderøg, selvom han VAR stoppet. Han elskede pigerne, men var han en god far? Nu gik de ind til Mette. Han elskede hende, men kunne hun stole på ham?

Til julefrokosten i fredags havde han kysset Maria fra sekretariatet. Han havde været fuld og dum, og pludselig havde hun været uimodståelig. De havde gramset nede ved toiletterne. Han var en idiot. Han havde verdens dejligste kone. Ville han nu miste hende?

Mobilen ringede. Det var hans ældste ven. ”Hvad sker der”, sagde han. ”D,en er gal, ikke”? Thomas fortalte. Om Maria, om Mettes vrede, om sin far, om skilsmisse, sommerdæk og manglende julegaver.

Kim lagde planer. ”Hør”, sagde han. ”Jeg køber gaver. Ring til din mor, sig undskyld til Mette, og hold jul her. I er 10 km fra Nyborg. Det klarer bilen nok. Det skal nok blive en dejlig jul. Vi ses”.

Thomas var forvandlet. Først ringede han til sin mor og meldte afbud. Hun var slet ikke hjemme juleaften. Naboen havde inviteret, så hun ikke skulle sidde alene.

Bagefter stak han Lea nogle tyvere. Vis Tulle spillemaskinerne”, sagde han. ”Jeg snakker lige med Mor”.

Han satte sig hos Mette: ”Mig først”, sagde han. ”Jeg kyssede med Maria til julefrokosten, men jeg elsker kun dig. Jeg har fortrudt lige siden, og det sker ikke igen. Du kan stole på mig. ”

”Jeg var knust og vred”, græd hun.” Men julen er hjerternes fest, og det her hjerte tilgiver dig.” Thomas kyssede sin kone længe. Børnene kom ind. ”Kom, piger. Vi tager til Nyborg og holder hvid jul. Jeg forklarer på vejen

Line Knudsen.

Skriv kommentar

Besvarelsen Julefrokosten er publiceret 13/12-2010 13:28 af Line Knudsen under skriveøvelsen Hvid jul.
Version 1 - 13/12-2010 13:28
Besvarelsen er på 434 ord og lix-tallet er 23.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Graziellen
Du har skrevet en historie om familie, venskab, begær og tilgivelse. Det er stort og kan være svært på 400 ord.

Jeg har nogle spørgsmåltil dig:. Hvem havde skrevet brevet.? Hvorfor tager de Jylland uden først at have hørt hans mor, om hun er alene juleaften? Ville hans kone ikke have haft et behov for at sunde sig lidt, efter at hun har fået at vide at han havde kysset Maria, førend hun kunne tilgive ham. Hvorfor siger hans kone: "Jeg VAR knust og vred". Vidste hun det i forvejen? Jeg kan ikke helt få det på plads, så prøv at se om der er noget om det jeg siger

Jeg tænker at du måske har kortet en af dine længere historie ned. Det gjorde jeg engang med samme resultat. Så det gør jeg aldrig mere.

Jeg håber at du har fået noget ud af min kommentar.

Venligst Graziellen
11 år siden
11 år siden
#2 Dorte Kure (C.D. Uhrskov)
Hej Line.

Der er ingen tvivl om, at du forstå at bruge dine ord, som man nyder at læse dem. Jeg gjorde i hvert fald og hvilken sød historie det er. Der er en masse varme i den. Med det sagt ... Graziellen har desværre ret. Der er nogle løse ender her og der, men hvis du får dem strammet lidt op, så er der ingen tvivl om, at du har lavet noget rigtig godt her. :)
11 år siden
11 år siden
#3 Line Knudsen
Tak for kommentarerne. Jeg tænker, moderen har skrevet det brev. Ikke til julemanden, men til sin mand, som hun nedstirrer, mens han læser det, så hun er sikker på, han ser hendes mistanke. Det er også hende, der vil hjem til svigermoderen. Hun undersøger ikke, om hun er alene, for det handler mere om, at hun vil rette noget vrede mod sin utro mand. Derfor råber hun ad ham.Ved hun, hvad han har lavet? Ikke i detaljer, måske, men hun ved, han har lavet et eller andet lort. Den slags mærker en hustru straks, mærk jer mine ord.

Historien BLEV meget forkortet ned fra min oprindelige historie. Men jeg syntes egentlig selv det lykkedes, undtagen slutningen, som blev lidt for sukkersød og utroværdig til min smag. Men så tænkte jeg. Det ligger jo også i genren. God jul. VH Line Knudsen
11 år siden
11 år siden
#4 Pia Hansen
Hej Line

Der sker meget i historien. Den kunne nok med held foldes ud til en novelle.
Men det er nemt at følge handlingen og udviklingen. Heller ikke svært at finde ud af, hvem der er hvem.
Et hverdagsdrama, foldet ud på få ord, uden at det bliver super-kedeligt.
Meget godt lavet ;-)

vh. Pia H
11 år siden
11 år siden
#5 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Du har opfyldt øvelsens hovedkrav til hvid jul og sne. Desuden har du gaver med. Spændingen får du ind i form af kontrasten med Thomas' julefrokost. Men der mangler lidt nissemagi, selvom julemanden lige er nævnt kort. Stilen er den traditionelle refererende stil fra eventyr suppleret med replikker, så det minder lidt om moderne eventyr.
Der er lidt tågedis over handlingen, som måske er lidt for kompleks til et max. krav på 450 ord.
11 år siden
11 år siden
#6 Dirksen
Hej Line, jeg kan tilslutte mig en del af de kommentarer som de andre har givet dig. Du har en god og relevant historie at fortælle. Den er nutidig men også evig aktuel, fordi den appellerer til noget alle i parforhold har oplevet eller frygtet. Og som en god julefortælling slutter den godt, med hjerte og varme.
Der er nogle skønhedsfejl i form og indhold som uden vanskelighed kunne være "hentet" hvis du havde lagt teksten i beta-læsning på Pennen. Tro mig, jeg har selv haft meget stor glæde af sådan beta-læsning fra i hvert fald én af dem der har kommenteret din tekst her.
Lad mig afslutningsvist sige at jeg kan lide novellen. Du har formået at lægge et bredt følelsesregister og et forløb ind bag nogle få replikker.
Marcus
11 år siden
11 år siden
#7 Lisa_F
Før vi udbreder os videre om eventuelle logiske fejl/mangler i handlingen: Poster du måske din "directors cut"-version et eller andet sted? Det er jo klart, at der opstår fejl, når man korter en historie ned.
11 år siden
11 år siden
#8 Line Knudsen
Tak for kommentaren, Lisa. Jeg har et dokument med andre tekster og den oprindelige historie på min computer. Der går noget tabt, når man forkorter så dramatisk, ikke? Men det kan også være interessant at lege med, hvor meget betydning man kan få med på ganske få ord. God, hvid jul. VH Line Knudsen.
PS: Hvor lægger du dine tekster?
11 år siden