Inspirationsøvelse #5

Opgavebeskrivelse

Digt en lille fiktiv tekst ved hjælp af 5 foruddefinerede ord. Du vælger selv et tilfældigt sæt af 5 ud af i alt 25 ord, og det er dernæst din opgave at skrive en lille historie som bygger på disse ord. Ordene må gerne ændres i forhold til bøjningsform. Alle 5 ord skal benyttes i historien, og de gemmes og vises efterfølgende sammen med din besvarelse for den videre bedømmelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Da den kæmpestore raket forlod planeten jorden, var der ingen der så den. Hastigheden, hvormed den bevægede sig ud af atmosfæren, og ud i rummet uden for, var simpelt hen for stor, til at man kunne se den med det blotte øje. Der var til gengæld rigtigt mange der mærkede at den lettede. De rystelser der forplantede sig med lydens hastighed, op til ti kilometer væk, mindede mest af alt om rystelserne fra et middelstort jordskælv.

Inde i raketten sad fire væsner, jeg skriver væsner, fordi det kun var tre af dem der var mennesker. Eibhe (Extra intelligent biological humanoid entiti) lignede fuldstændigt et menneske, men var i virkeligheden en højt udviklet og ultra intelligent biologisk robot. Eibhe lignede en kvinde og hendes navn var også temmelig feminint, så de resterende tre astronauter (som alle var mænd) betragtede og så hende som en kvinde. Der holdt ligheden imidlertid op, for hun havde ingen kropslige behov eller udskillelser, og hendes energiforbrug svarede til energien fra et enkelt stearinlys.

På den forreste plads i raketten sad kommandør Frinzh, han var misionens leder og det var op til ham, om der skulle trykkes på Abort knappen, hvis der gik det mindste galt, var det op til ham at vurdere, om missionen var i fare for at mislykkedes, eller om de skulle fortsætte. Frinzh sad og så på et foto af hans kone og søn, måske var det sidste gang han så dem? han sad og tænkte på sønnen Ewold, sidste gang han så ham, vinkede han farvel oppe fra sit yndlings klatretræ, måske ville dette mentale billede af Ewold, være det sidste han så til sin søn? Hvad Frinzh ikke vidste, var at næste gang han skulle se sin familie, ville det blive i en verden der var så uendelig meget anderledes, end den han nu forlod.
Tilfældige ord: klatretræ, jordskælv, stearinlys, foto, raket

Skriv kommentar

Besvarelsen Rejsen til Shenandoa er publiceret 13/03-2011 19:00 af Birger Grandahl (Sjaelensport) under skriveøvelsen Inspirationsøvelse #5.
Version 1 - 13/03-2011 19:00
Besvarelsen er på 304 ord og lix-tallet er 46.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Rasmus Delf (Eudaimoniac)
Hej

Umiddelbart synes jeg at de fem ord var rigtig godt brugt. Jeg havde ikke set på dine ord inden jeg læste teksten og det eneste ord der stak lidt ud var klatretræet. Det er lykkes dig at bruge ordene i en naturlig sammenhæng.

I selve teksten er der adskillige ting, småting i fin-pudseri-afdelingen, som jeg lige vil kommentere.

At raketten flyver hurtigt når den forlader jorden er fint, men at den flyver så hurtigt at det ikke kan ses med det blotte øje skurrer i mine ører (eller øjne når nu jeg læser :) ) Dels må den starte med en nul-hastighed og dels er den hastighed hvorved raketten skulle forlade jorden på cirka 1,3 millioner kilometer i timen. Men den føromtalte nulhastighed ville astronauterne ombord ikke overleve.

I afsnit to ville jeg nok have lavet det første komma om til et punktum. Jeg kan god lide at du kort forklarer hvad Eibhe er, selvom du har skrevet hvad det er en forkortelse for. Husk dog at entity staves med Y til sidst og ikke I. Du skriver at hendes navn er temmelig feminint. Det er en meget ladet udtalelse og en jeg synes burde være op til læseren om de synes at navnet er temmelig feminint.

I afsnit tre ville jeg igen lave det første komma om til et punktum. Ligeledes ville jeg sætte et punktum efter Abort-knappen. Du har startet afsnittet med at sige at han sad, så jeg synes godt du kan udelade sad i "Frinzh sad og så på...". I stedet kan du skrive at han havde fotoet i hånden. Og så er det et foto af SIN kone og søn og ikke HANS.

Hvor Frinzh sidder og mindes bruger du "sidste gang han så dem", "sidste gang han så ham", "være det sidste han så til". De minder meget om hinanden og kunne varieres.
Kan man se et mentalt billede ? I stedet kunne du skrive at det ville være det sidste minde Frinzh havde af sin søn.

Jeg synes du har inkorporeret de fem ord rigtig godt og havde jeg ikke vidst at opgaven var at bruge de fem ord, så havde jeg såmænd heller ikke studset over klatretræet. Sprogligt er der en del jeg synes der kan arbejdes med. Specielt har du en tendens til at lave H. C. Andersen-sætninger (som min dansklærer kaldte det) hvor du ikke bruger punktum til hvad der egentlig er en afsluttet sætning, men i stedet bare smider kommaer på og fortsætter derudaf.

Så er der lige en personlig præference som du nok ikke kan bruge til så meget, men jeg bryder mig ikke om at der bliver skrevet i første person uden en forklaring på det. Jeg er klar over at tekstens længde begrænser mulighederne, og det er bare en lille personlig holdning :)
10 år siden
10 år siden
#2 Lise Andreasen (anemone42)
Hejsa!

Din novelle er foreslået læsning til Niels Klim-prisen.

Lise
10 år siden