Lysets kamp

De 4 årstider

Opgavebeskrivelse

Skriv en lille fiktiv tekst som foregår på en ganske bestemt årstid - forår, sommer, efterår eller vinter. Du vælger selv hvilken, men du må ikke afsløre årstiden i historien. Vis det i stedet, gerne ved brug af "show, don't tell". Historien skal skrives i nutid og gerne have et strejf af mystik.

Hun går langsomt gennem skoven. Ved hvert skridt høres den knitrende lyd af tørre blade og jordbund. Vinden sender toner ud over landskabet, suppleret med grenenes sagte knirken, når de bliver bragt i bevægelse. Hun kan mærke vindpustet, som det kommer i stød mod hendes bare ansigt. Det danser med hendes hår, og hvirvler det rundt i en tango.
Et blidt lys falder på hende. Det bliver sendt ned fra oven, og tager den lange vej gennem træernes skygger. Nogle stråler når aldrig frem, andre omkranser hendes ansigt i bløde farver. Lyset skinner igennem orange, gule, brune og røde blade, som skaber et mystisk skær. Hun ved, at hun skal nyde lyset mens det er der. Disse blide stråler vil snart forsvinde. De vil snart blive overmandet af et mørke, som vil sprede sit dunkle skær. Hun kan allerede mærke, hvordan mørket samler kræfter. Lyset vil snart tabe denne kamp.
Hun går videre. Hendes øjne fanger i ny og næ andre ligesom hende. Andre, der ved, at det snart er slut. Derfor vil de ud i skoven, mens der er lyst. Men de kender til kampen, og har derfor valgt at iføre sig en varmere jakke og et halstørklæde. Nogle enkelte har endda taget handsker på.
Dog møder hun ikke kun mennesker. En lille flok dådyr leder efter mad. Deres føde er også ved at komme i mangel. Heldigvis bliver de fodret under mørkets hersken, så familier stadig kan gå en tur imellem dem. Ude i det vilde ville man ikke kunne komme så tæt på dem. Hun står en stund og betragter dem. Dådyrene kender tydeligvis også til lysets svinden. De har igangsat deres egen forberedelse til at modstå den kommende kulde, uvidende om de mennesker, som vil fylde deres madskål op.
Hun skæver op til himlen. Mørket kommer allerede bølgende ind over landet. Sorte skyer viser tegn på regn. Vinden bliver kraftigere, og kulden får et lift på vindpustet. Lyset er forsvundet. Hun ved dog, at det endnu ikke har sagt sit farvel. Lyset har bare trukket sig tilbage for i dag. Men det varer ikke længe, før lyset taber, og må gå i hi. Men det kommer igen før eller siden.

Skriv kommentar

Besvarelsen Lysets kamp er publiceret 02/05-2018 20:09 af Emilie Zielke (Kekko) under skriveøvelsen De 4 årstider.
Version 1 - 02/05-2018 20:09
Besvarelsen er på 364 ord og lix-tallet er 24.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

1 år, 11 måneder siden
#1 Niels Cenius (Snowlion)
Du fortæller i mange sætninger, der udbygger historien, om lyset der vil forsvinde.Det bliver dramatisk fordi det for mig bliver svært at vide om det er et symbol på verden og dens hårde psykiske og politiske tilstand, det godt nogle gange kan se ud som om det går den gale vej. Men så formår du at undgå den kliché,gennem du er så ærlig at man virkelig kan fornemme en årstids cyklus,en efterårs skov,en god og naturlig vej når vinter overtager.
1 år, 11 måneder siden
1 år, 11 måneder siden
#2 Caroline Colberg (cauli)
Jeg underviser selv i 'creative writing' og hvis bare alle mine elever forstod sætningens magt og hvad en udvidet beskrivelse i en eller flere sætninger kan gøre for en fortælling, på samme måde som du, så ville jeg være en meget lykkelig lærer.
1 år, 11 måneder siden
1 år, 10 måneder siden
#3 Sisse Hansen
Smuk beskrivelse af, som jeg læser det, efteråret der kommer.
1 år, 10 måneder siden
1 år, 10 måneder siden
#4 Johannes Hansen (svævende-sind)
Hej Emilie. Det er en rigtig fin tekst som besvarer opgaven ganske udemærket. Jeg kan rigtig godt lide hvordan du får de kendte naturlige elementer med fra efteråret og man er med hele vejen igennem. Du har også nogle fine kontraster med, herunder lyset og mørket som "kæmper" mod hinanden, med visheden om at mørket dog vil vinde den længste periode af døgnet - for nu! Du skal endelig blive ved med at skrive og arbejde kreativt med dit sprog. Du er god til at skabe de rette associationer og fremhæve de mest essentielle aspekter i din fortælling. Hvis jeg skulle prøve at give dig lidt konstruktivt kritik, ville jeg foreslå at arbejde lidt med at gøre sætningerne mere flydende og melodiske. Lad tankerne komme til dig endnu mere frit og instinktivt end du allerede gør - og lad dig ikke holde tilbage. "Men" og "dog" er eksempler på ord, der er gode til at skabe kontrastforhold, men stopper også de flydende tanker en smule drastisk. Hver gang de bruges ligger de op til et markant stemningsskift. Brug dem meget mindre og lad sætningerne glide mere naturligt ind over hinanden, hvilket du også gør meget fint flere steder. Tak fordi jeg måtte læse med! :-)
1 år, 10 måneder siden