En ganske særlig børnefødselsdag

Science fiction

Opgavebeskrivelse

Året er 2059. En helt almindelig dag. I en helt almindelig persons liv. Fortæl om en begivenhed, kedelig eller spændende, på netop denne dag. Afslør ikke for meget omkring tid og sted, lad det være op til læseren at gætte med.

Ole Sørensen, radioastronom, i afdeling under PET, der tog sig af hemmelig kommunikation med planet, der havde meddelt sig til dette landlige observatorium i naturskøn egn. Lå 323 lysår borte, fantastisk med kommunikation gennem hyperrummet, så kontakten fandt sted samtidigt.
Video-optagelser fra planeten, Syntes kun at findes børn, befolkning udvandret fra Jorden for årtusinder siden. Men sproget så pæredansk som noget.
"Som landskabet dog ligner vores",sagde Henriksen, Ole's kollega. "Kunne tro, det var lige udenfor murene her".
"Ja, meget lidt forskel at se", svarede Ole. "Børnene følger ikke vore unger's mode. På planeten har drengene shorts, pigerne korte skørter. Desuden festlige farver i vejasfalt alle steder. Dér et flag! Bestemt ikke dansk. De kalder det "Bamsebanneret". Ingen personer over 12 år. Vi ved, de kan blive cirka 1500 år gamle, har de oplyst".
Kaffepause, afbrudt fordi dreng fremtonede på skærmen. Præsenteredes Erik Bjørn. Ole foer overrasket op. "Min søn Morten, legede med Erik Bjørn et par år", fremstammede han. "To år siden".
Ole kiggede ned på landevejene og parkeringspladsen undervejs mod døren fyraften. "Farvet asfalt i stedet for ensartet grå? Nej! For ekstraordinært, har vi ikke råd til", tænkte han. "Se at komme hjem til den hyggelige fjordby og fejre Mortens 11-års-dag".
Løb på astronomen Jesper Holm, der råbte: "Jeg har kigget på den lille asteroide, der bærer vores provinsby's navn".
Købte ind i byen, hjem til parcelhuset ved fjorden. Gav Morten flot model af rumskibet "Enterprise". Festen forløb herligt, men Ole måtte samtale med Morten under fire øjne. Udtrykte bekymring for sønnens tidligere venskab med Erik Bjørn, hvad havde Erik fortalt ham om sin hjemplanet? "Han har ikke fortalt noget særligt", sagde Morten. "Vi legede mest. Men een ting siger jeg dig, gider ikke blive ældre". Morten uddybede ikke nærmere.
Ikke før aftensmåltidet. Morten, takkede, tilføjede: "Som jeg sagde før, gider ikke blive ældre".
Han rakte Ole forseglet konvolut. Indeni: en såkaldt neoteni-attest, underskrevet af Doktor Mynte Engpiber fra Niphave og kaptajnen Ensian Murmel fra rumkrydseren "Jomsmark".Ole besvimelse nær, faldt om i en stol, slået ud. Men Morten gik hen til sin far og sagde: "Trøst dig, jeg bliver hos dig og Mor, til jeg er 30. Da ser jeg stadig ud som nu, Så vel som 330. Efter 30-året rejser jeg til planeten Pedoria. Jeg vil gerne blive her, og blive student fra Frederikssund Gymnasium. Efter tredive skal jeg og Erik ses igen".

Skriv kommentar

Besvarelsen En ganske særlig børnefødselsdag er publiceret 26/07-2009 23:40 af Jørgen Lund (Lundse) under skriveøvelsen Science fiction.
Version 1 - 26/07-2009 23:40
Besvarelsen er på 400 ord og lix-tallet er 33.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

14 år siden
#1 Jørgen Lund (Lundse)
Inden eventuelle andre kommentarer kommer til angående denne fortælling, må jeg lige gøre opmærksom, at den er endt med at blive skrevet i en lidt underlig "stenografi-stil". Jeg begyndte med at have handlingsforløbet i hovedet som altid, og jeg havde skrevet historien i et smukkere sprog. Men det er svært at få plads til denne handling med 400 ord. Fyldepennen burde sætte dette tal op. Handlingen er der stadig, men jeg har måttet møjsommeligt pille ca. 250 ord af, lidt efter lidt. Det har forhøjet lixtallet. Men dette er altså årsagen til, at historien er skrevet, som den er.
14 år siden
14 år siden
#2 Zipzi
Nu er det en del af opgaven at skrive kort prosa, men fred være med det.

Måske det er de manglende 250 ord der gør det, men jeg mister totalt handlingen?

Desuden syntes jeg (men det er jo kun min smag) at der er sket utroligt meget fra 2009 til 2059!
14 år siden
14 år siden
#3 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Jeg læste din historie i går, men forstod ikke et suk. Læste den så igen i dag og fangede budskabet, men det må trække ned at også den anden kommentator står forvirret tilbage. For faktisk er historien sjov og morsom og er rigtig meget sci-fi. Så måske skulle den omskrives til et lidt længere format og sendes tilredaktionen, så den kan komme om til Tekstafdelingen?

Som øvelse dumper den lidt på de manglende ord, forvirrende omstillinger mv. -men som sagt, du kan sagtens skrive den rigtige version og sende den ind.
14 år siden
14 år siden
#4 Pia Hansen
Hej.

Ret god historie. Ja, der kan vist komme lidt af hvert ud af at omgåes rumvæsner.
Du benytter telegramstil, og det fungerer faktisk meget godt, når man lige vender sig til det - som om fortælleren netop sender et telegram og har råd til at købe 400 ord.

vh. Pia
14 år siden
14 år siden
#5 Jørgen Lund (Lundse)
Hej Pia!

Ja, jeg har været heldig med resultatet selv efter "barberingen" af min tekst. Men man kommer ikke udenom, at historien ville gøre sig meget bedre i et detaljeret og mere elegant sprog. Det kræver imidlertid mindst dobbelt så mange ord. Men den vil måske engang kunne ses i en sådan form på Fyldepennen under en fremtidig forfatterprofil.

Hilsen Lundse.
14 år siden
14 år siden
#6 mayahoumann
Lidt af en opgave at læse denne historie. Har jeg forstået den ret: man kan blive op til 1500 år gammel - kan selv bestemme, hvor længe man vil være barn etc ? Og det gælder for begge planeter - dog med den begrænsning, at den ene planet ikke vil have voksne ? Og i så til fælde: hvor kommer børnene så fra ? En enkelt praktisk oplysning: det koster ikke mange basseører at farve cement ! Men sjovt fremtidsperspektiv.
14 år siden
14 år siden
#7 Jørgen Lund (Lundse)
Hej Mayahoumann.

I skriveøvelsen er nævnt fænomenet neoteni. Hvis du undersøger det leksikalt, vil du finde, at det er en egenskab hos visse dyrearter, at nogle af individerne forbliver unger eller larver, og samtidig lever meget længere end de voksne individer, men alligevel er de individer, der ikke bliver voksne forplantningsdygtige. Man ser blandt andet fænomenet hos axolotlen, en hulepadde. Min sciennce-fiction kommer så ind i billedet, idet jeg engang i Atlantis-tiden lod en videnskabmand på Jorden forske i dette neoteni-fænomen, hvilket så resulterede i planeten Pedoria's slægt af "evige" børn. Der må jo alligevel blive en del generationer på ca. 10000 år. Det hele er meget bedre forklaret i den uforkortede udgave af novellen, der forhåbentlig snart kan ses på en forfatterprofil for mig.

Jørgen Lund (Lundse)
14 år siden