Oplevelse

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie som tager udgangspunkt i en oplevelse for en person med nedsat fysisk funktionsevne. Hvordan føles det fx at være døv, blind eller enarmet? Lad det være op til læseren at finde ud af hvilket handicap der kan være tale om. Skriv ud fra hovedpersonens synsvinkel. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Jeg elskede at sammenligne mig med Jennifer Garner fra tv-serien Alias. Hun spillede den her hårdtslående hemmelige agent Sidney, der kunne klare alle situationer. Selv de der lod til at være umulige. Jeg var vild med alle hendes forklædninger. Uanset om hun havde kort, rødt hår, var langhåret blondine eller noget helt andet var hun altid lige smuk, sexet og farlig. Jeg havde nogle af de samme kvaliteter, selv efter at jeg sidste år var stoppet i 2. g på grund af sygdommen. Hver gang jeg satte mit hår om morgenen, forestillede jeg mig at jeg havde en ny mission. På den måde havde jeg magt til at farve min hverdag, som jeg selv ønskede.

Jeg sad ved make-up bordet og lod mine fingre glide over det silkebløde, mørke hår. I spejlet foran mig betragtede jeg min krop med kritiske øjne. Satans! Siden hvornår havde den spencer siddet på mig som en skraldepose? En klump pressede sig pludselig mod min hals og fik mig til at synke hårdt et par gange. En varm fornemmelse i mine øjne forsvandt efter et par blink, men en forræderisk tåre faldt fra mine øjenvipper da jeg slog blikket ned. På uforklarlig vis fremkaldte den ene tåre en hede i mit bryst. Jeg trak vejret hurtigt og bed tænderne sammen. Med knyttede hænder modstod jeg en trang til at feje alt ned fra bordet.

Da mit blik faldt på de hvide knoer i mit skød, følte jeg med ét en træthed i kroppen. Jeg kunne mærke mine skuldre synke nedad og lod udmattet panden hvile mod bordet. Med lukkede øjne prøvede jeg at forestille mig hvad Sidney ville gøre i min situation. Hun ville se at få det overstået uden at brække sig i stride strømme bagefter, tænkte jeg. Et blegt smil krusede mine læber, da jeg rettede mig op og stirrede på pigen i spejlet. Det halvlange, lyse hår havde sat sig helt forkert og fik mig til at fnise som en helt normal teenager. Med en følelse af befrielse satte jeg det igen, da jeg hørte en knirkende lyd fra trappen. Da det bankede på døren og min far stak hovedet ind, trak jeg vejret dybt.

"Er du klar til din kemobehandling, skat?" spurgte han med et ømt blik i øjnene.
"Jeg er klar," svarede jeg og rejste mig op.

Skriv kommentar

Besvarelsen En almindelig dag er publiceret 28/09-2009 12:26 af Susan Bundgaard (savior) under skriveøvelsen Oplevelse.
Version 1 - 28/09-2009 12:26
Besvarelsen er på 387 ord og lix-tallet er 31.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

14 år siden
#1 Lejsy Storm
Sikke en flot øvelse, du her har lavet! Du formåede lige til det sidste at vente med at afsløre, hvilken sygdom det drejede sig om. Det var virkelig godt skrevet.... Den formåede også at give mig en klump i halsen.
14 år siden
14 år siden
#2 Thede
Det var godt nok en stærk historie, men alligevel utroligt livsbekræftende. Jeg forstod ikke hvorfor hun skulle gennemføre noget, uden at brække sig, førend i sidste linje. Det var først der, jeg forstod helt, hvilket "handicap" hun har.

En enkelt ting jeg studsede over: I andet afsnit skriver du, at hun lader sine fingre glide gennem det silkebløde mørke hår.
I tredje afsnit er det halvlangt lyst hår, som sidder forkert.
Har hun skiftet paryk, eller er det bare en svipser?

Ellers rigtig godt gået!
14 år siden
14 år siden
#3 Lise Andreasen (anemone42)
Jeg får en klar fornemmelse af problemet (håret, at tøjet hænger), og får det bekræftet af faderens replik. Godt drejet. Et lille øjeblik i livet.
14 år siden
14 år siden
#4 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Du har løst opgaven. Endda uden at beskrive handicappet i detaljer. Kemoterapi kan jo være mod flere ting, så du holder læseren på en positiv pinebænk. Fint.
De fleste vil nok tænke kemoterapi på grund af håret, men det gør ingenting, når du ikke kommer med udsagnet før til sidst. det er tværtimod en positiv spændingsopbygning.
Du bruger et par beskrivende tillægsord som f.eks forræderisk tåre - lad læseren selv opdage at den er forræderisk - kropssproget - en tåre - er nok.
Men som sagt. Missionen (skriveøvelsen) er opfyldt.
14 år siden
14 år siden
#5 Goldbeck
Den er godt og medrivende skrevet. Meget ubehagelig historie, mest fordi jeg ikke kan se det lysegrønne håb nogle steder. Du kunne måske have udeladt det sidste, hvor det fortælles, at hun skal i kemo-terapi.
14 år siden
14 år siden
#6 Birkemose
Du er svær at læse engang imellem, og roder lidt rundt i udtrykkene. "klump der presser imod halsen", "mærke skuldrene der synker", etc.
Jeg er heller ikke lun på "hele pointen i sidste linie", men det er nok smag og behag.
14 år siden
14 år siden
#7 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Jeg var mest med i starten, hvor jeg synes du skriver så let og yndefuldt. Så kommer der noget lidt tungere og i sidste linie, giver du den så for fuld skrue igen. Men glimrende løst opgave. Og opfindsomt, faktisk. Jeg havde kun tænkt i sansemangel. Du giver den lidt mere.
14 år siden