Action!

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie som er specielt actionfyldt, og prøv samtidig også at indføre et spændingsmoment som allerede fra starten fastholder læseren. Teksten skal skrives i nutid. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Igen skriger en måge hånligt over mig. Er de kommet tættere på? Fornemmer de, som jeg, at tiden er meget kortere nu? At afgørelsen snart vil falde: fiskemad eller mågeføde? Vil hellere leve, men jeg kan ikke flyde for evigt. Tømmer mine tanker og bliver et med vandet. Flydetid.

Jeg er i opløsning. Saltvand på min hud. Saltvand i min mund. Saltvand i min mave. Saltvand i min sjæl. Grænserne mellem vandet og mig bliver mindre og mindre tydelige. Min flydekrop er i et med en bølge nu. Jeg former mig efter bølgefronten. Flyder, topper, brydes og splintres med det faldende vand. Min bevidsthed splintres i samme takt. Husker kun svagt at være menneske. "Varme", "søvn" og "tørre hænder" er nu kun ord, minderne kan ikke kaldes frem mere. Under mig glider et lyst missil forbi i det mørke vand. Cirkler rundt. Mindre og mindre cirkler, nærmere og nærmere. Flugt er ikke mulig. Eller tænkelig. Jeg kan lige så lidt flygte som bølgen kan. Den bider mig første gang og jeg smiler. Den bider igen og jeg opdager, at den ikke er der. Fatamorgana.

Flydetiden løber ud og jeg forsvinder ned i vandet igen. Fik ingen luft med ned. Trætheden sidder i alle muskler, i lungerne og i mit hoved. Det sortner omkring mig. Det ville være en befrielse at ånde ud og give slip. Vandet er meget koldere hernede og jeg mærker min varme forsvinde ud i vandet. Gør jeg havet varmere, eller gør det mig koldere? Jeg ved det ikke mere, men jeg ved, at denne gang kommer jeg ikke op. Viljen er der ikke mere. Fiskeføde.

Udenfor min bevidste kontrol spjætter benene og jeg flyder opad endnu en gang. Vandet er blevet min evige elskerinde; jeg trænger ind i hende og ud af hende igen og igen. Luft. Lys. Flydetid. Mågerne skriger hånligt over mig.

Skriv kommentar

Besvarelsen Flydetid er publiceret 11/10-2009 22:27 af Brian Lundgaard (Lundgaards) under skriveøvelsen Action!.
Version 1 - 11/10-2009 22:27
Besvarelsen er på 308 ord og lix-tallet er 25.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

14 år siden
#1 Lejsy Storm
Det er en rigtig god skildring af en druknendes sidste tanker. Det er utroligt godt beskrevet og jeg har næsten selv saltvand i munden ;-)
Dine korte sætninger med opremsning giver en god effekt.
God vinkel på emnet!

Mvh. Lejsy Storm
14 år siden
14 år siden
#2 fatterhojben
Rigtig god tekst, dog med en anelse uklarhed omkring, hvem det er, der ligger i vandet. Det er selvfølgelig rigtig godt, at man ikke fra starten ved, hvad der præcis foregår, men på et eller andet tidspunkt må det gerne blive lidt tydeligere. Kan rigtig godt lide den måde ordene til tider bliver mere højtidelige og udtrykkene metaforiske, som når det pludselig er sjælen der fyldes med vand eller tankerne, der tømmes, og personen, der bliver et med vandet. Til gengæld virker dine udtryk nogle gange for klicheprægede og uden mening, som når du skriver Flyder, topper, brydes og splintres med det faldende vand. . Falder vandet? brydes og splintres personen? Det ser flot ud, og lyder også sådan, men for mig giver det ikke så meget mening. Tak for god underholdning!
14 år siden
14 år siden
#3 KodeKyk
En virkelig overbevisende skildring! Den vidner om dyb psykologisk indsigt.

Jeg er med hele tiden i det stakkels menneske som ligger og skvulper med vandet; for svag til at kæmpe, for stærk til helt at give op. Man skulle tro at du selv havde oplevet det! Bravo!

Det giver 5 stjerner fra mig!
14 år siden
14 år siden
#4 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Kravet om nutid ikke 100 % opfyldt (Fik ingen luft med ned). Spænding fra start er der ikke så meget af. Du antyder de to mulige slutninger, som jeg personens tanker, og de er ikke præget af reel angst. Det er selvfølgeligt et elegant billede du tegner, men det er ikke spændingsrelateret. Af samme grund bliver det ikke til så meget "specielt actionsfyldt." som krævet i øvelsen Den bagvedliggende filosofi er dog elegant, selvom den ikke passer til skriveøvelsen.
Du bruger meget staccatostil (dagbogsstil). Ikke min yndlingsret, men tydeligsvis noget mange elsker.
Lidt mindre brug af beskrivende tillægsord (skriger en måge "hånligt" - det er nok den bare skriger - måske fulgt op jeg personens tanker om skriget). Fint billedsprog, men det ødelægger nok noget i relation til actionkravet (man kan nok heller ikke begge dele på max. 400 ord).
14 år siden
14 år siden
#5 Brian Lundgaard (Lundgaards)
Det var mit udtalte mål at udfordre rammen for skriveøvelsen: Kan man skrive en tekst, hvor der dybest set intet sker og få det anerkendt som "action"? Så anken om, at der ikke er action er helt på sin plads. Og "beskrivende tillægsord" er et kors jeg bærer som tekstskriver - de bider sig fast til alle mine sætninger, uden at jeg opdager det. Jeg vil i dag prøve at lave en skriveøvelse, hvor jeg helt undgår dem. Det bliver op af bakke.

Til gengæld mener jeg ikke at kravet om, at historien foregår i nutid er overtrådt (men jeg kan se, at du ligger på linje med mange andre, som også mener, at hver enkelt sætning skal være i direkte nutid for at opfylde kravet): Når hovedpersonen på vej ned under vandet tænker: "Jeg fik ingen luft med ned", så er det narrationens nutid omend sætningen omtaler en hændelse i fortiden.
14 år siden