MacGuffin

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie som tager udgangspunkt i en ting eller et plotelement som har betydning for personen/personerne i historien. Som forfatter skal du ikke afsløre det præcise indhold, som fx kunne være indholdet i en kuffert eller en speciel æske. Denne ting eller element har kun til formål at binde historien sammen, men må samtidig gerne gøre læseren nysgerrig efter at vide mere. I mange tilfælde er elementet udefineret og helt åbent for fortolkning for læseren - det kan så at sige være alt muligt, brug fantasien. Det skal dog være en fysisk ting, og hverken en følelse eller oplevelse. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje. Begrebet MacGuffin stammer helt tilbage fra Hitchcocks tid, og er blevet benyttet i et utal af spillefilm gennem tiderne, specielt spændingsfilm og gysere.

“Den ligger på bunden,“ lokker sivene. “Du skal bruge den,“ tilføjer søens bølger og griner hånligt af ham.
Han ved godt, at hverken siv eller bølger kan tale. For han er sytten år og har for længst fundet ud af, at sindet kan lege med en, når man er træt og bange. Når der så er noget, man skal bruge, kan sanserne finde på at drille for alvor. Og stemmerne lyder så virkelige. Men han vil ikke høre på dem. Han presser hænderne mod ørerne og lukker øjnene.
Men sanserne vil stadig lege. Bag de lukkede øjenlåg ser han en kvinde med langt hår, der bølger som hvede og har samme farvespil.
“Jeg elsker dig, “ hvisker Freddy. Kvinden smiler mens hun gumler på et bær. En stribe lilla saft siler ned over hendes hage. Det ser pudsigt ud. Kært.
Han vil ikke åbne øjnene. For så forsvinder hun.
Billedet krakelerer alligevel. Modvilligt åbner han øjnene.
Bare han dog kunne få fat i den magiske dråbe, men han ved jo ikke præcis hvad det er for en ting. Måske er det bare et eventyr?
Vinden rusker i hans hår. Den puster kulde mod kinderne og gennem kroppen, så han ryster. Kulden slår også ind mod ham fra den sten han sidder på. Det er vel bedst at gå hjem for at sove? Hvis den magiske tingest virkelig findes, er den nok et helt andet sted. Historien fortæller jo, at den blev kastet i en sø mange mile her fra og grebet af en hvid and.
Han rejser sig, men tøver og går ingen steder.
Et langtrukkent skrig flænser luften omkring ham. Nu skal han sætte i løb. Enten for at komme væk eller for at finde ud af hvad der sker. En stemme hvisker det til ham, men han bliver bare stående. Hans ben vil ingen steder.
Ørerne opfanger en ny lyd fra sivene, men det varer alt for længe, før hans hjerne får besked, om at det er skridt.
Det funkler og gnistrer i en kaskade af orange.
En kvinde griner til ham i skæret fra en fakkel. Rødt hår flammer om et diabolsk fjæs.
“Den er på bunden af søen,” siger hun og hendes stemme er både varm og kold. De grønne øjne lyser opfordrende, før hun vender sig og peger mod søen. Som om han er dum. Eller som om hun ikke tror på, han elsker kvinden, han tænkte på før.
Som om hun ved alt, fordi hun ved, at hans elskede er i fare.
Tavst går han frem mod søen og træder ud af skoene. Det lave vand slår koldt mod hans fødder og ben.
Om lidt er han på dybt vand.

Skriv kommentar

Besvarelsen Ild og vand er publiceret 23/10-2009 22:49 af Pia Hansen under skriveøvelsen MacGuffin.
Version 1 - 23/10-2009 22:49
Besvarelsen er på 448 ord og lix-tallet er 20.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Lise Jensen
Virkelig godt skrevet. God historie, med et flydende sprog, der fik mig til at være med hele vejen. Og den opfylder fint skrive øvelsens krav mmed en fysisk ting, der binder historien sammen, og som du heller ikke afslører.
11 år siden
11 år siden
#2 Mogens Sørensen (Mons1957)
Hej Pia, det er et helt oplæg til et eventyr, som virkelig er godt skrevet. Du har så klaret opgaven, at der er noget i søen, og man holdes i nysgerrighed med hvad det er. VH Mons
11 år siden
11 år siden
#3 Sirena
Det er meget velskrevet - i et naturligt flydende sprog - jeg kan se det hele tydeligt for mig. Det er en historie, der virkelig vækker min læselyst og nysgerrighed. Flot.

vh
Sirena
11 år siden
11 år siden
#4 Laura Lützen (Sommerdag)
Spændende tekst! Forunderlig, mærkelig og uafklaret i historie, godt skrevet og giver så absolut lyst til at skrive videre. Sproget er flydende og du holder spændingen godt igennem teksten ved ikke at afsløre for meget om hvad der foregår. Ville meget gerne læse fortsættelsen!!
11 år siden
11 år siden
#5 Laura Lützen (Sommerdag)
Rettelse til ovenstående kommentar: teksten giver mig lyst til at LÆSE videre, ikke SKRIVE videre ;-) Det sidstnævnte overlader jeg trygt til Pia!
11 år siden
11 år siden
#6 Gitte Morsund
Hold da op, for en imponerende skriveøvelse!!

Du kombinerer MacGuffin-øvelsen med en fænomenal cliffhanger, krydrer det hele med fantastiske beskrivelser (hår - hvede), (lilla saft) og tilsætter så lige en knivspids mystik hvor siv og bølger tillægges menneskelige egenskaber.

/Gitte
11 år siden
11 år siden
#7 Birkemose
Du skriver nogle smukke sætninger, men meningen kan jeg ikke finde. Heller ikke MacGuffin.
Det er som om du har fundet nogle billeder, som du så bare sætter sammen, uden indhold.
Jeg opfatter det som en 17-årig ( ?? ) der vi begå selvmord ved at gå ud i en sø? Men står han, sidder han, hvem er Freddy, hvem er kvinden ... jeg fatter ikke en hat.
11 år siden
11 år siden
#8 Benno
En magisk fortælling der både smuk og grum i en skøn forening.

vh. Benno
11 år siden