Overraskelsen

Opgavebeskrivelse

Krimier er ofte bygget op omkring ledetråde (små hints/spor der lægges ud) der leder frem til en overraskelse til slut. Fx at morderen er en helt anden. I fagsprog kalder man den slags "set up". Overraskelser gør teksten uforudsigelig og holder dermed bedre læseren fast. Skriv en lille fiktiv tekst som ender med en overraskelse. Det behøver dog ikke at være en krimi. Undervejs i teksten skal der lægges mindst ét spor ud, der understreger overraskelsen, når den kommer.

Senere fik hun overblik over hvad der var sket den dag. Men lige nu gjorde spørgsmålene hende forvirret.
Senere grinede hun over betjentenes forvirring, da de ikke kunne få nogen form for anklage til at hænge sammen. Men nu -- nu følte hun frygt.
Ville der overhovedet komme et senere? Hvor mange år kunne man få for ikke at have kørt sine venner ned? Og hvilken betydning havde det, når en ustyrlig evne truede med at gøre hendes liv til et helvede?
Men "nu" bliver altid til "senere", og Chris opdagede til sin overraskelse, at hun var fri igen.

"Mor? Er du her? Er der nogen hjemme?"
Der blev svaret fra stuen, og Chris gik ind til sin mor, der også havde besøg af en kvinde, Chris ikke havde set før. En kvinde, der rejste sig med et sæt, og straks gik hen til Chris.
"Du har gaven?"
"Øh, jeg -- jeg mener, vi har vist ikke mødt hinanden før?"
"Du kan se fremtiden?"
"Fremtiden? Nej, det tror jeg ikke -- jeg mener, nogle gange siger jeg noget, men se? Og hvis det er det, du kalder en gave, så ... !"
"Der er ikke noget at være bange for. Jeg kan mærke, at du først lige har opdaget din gave. Den styrer dig. Du må lære at styre den. Og så vil du opdage, at ja, det er en byrde, men det er også en gave, der kan bringe ufattelig megen velsignelse ind i dine kæres liv."
Chris kastede et blik på sin mor, der med vidåbne øjne prøvede at følge med. Ikke nogen hjælp der.
"Hvis du taler om det, jeg tror du taler om, så har det ikke været nogen gave. Jeg er først lige kommet ud af fængslet, hvor jeg har tilbragt en uge, takket være min 'gave'." Nu rejste moderen sig også op, men Chris havde ikke tid til at stoppe. "Hvis du ved hvordan man slukker for det her, så vil jeg gerne vide det. Ellers har vi ikke noget at tale om."
Kvinden trådte det sidste skridt nærmere, og rakte ud efter hendes skuldre. Der var en utrolig ro i hendes ansigt, og en varme i hendes hænder. "Chris, jeg kan hjælpe dig. Vil du lade mig forsøge? Du kan fortryde når du vil, men lad mig i det mindste vise dig, hvad vi kan sammen."
Senere opdagede hun, at hun måtte have nikket.

Skriv kommentar

Besvarelsen Oraklet, løsningen er publiceret 04/08-2010 14:40 af Lise Andreasen (anemone42) under skriveøvelsen Overraskelsen.
Version 1 - 04/08-2010 14:40
Besvarelsen er på 399 ord og lix-tallet er 20.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

11 år siden
#1 Ditte Kunkel Klitmøller
Mmm... interessant, men synes ikke helt, at jeg opfattede pointen?? Måske er det bare mig.
Men jeg kan lide din skrivestil, helt sikkert... spændende.
Mere!
11 år siden
11 år siden
#2 Martin T. Svolgart (HTHS)
Spændende uden at give læser udløsning. Chris er et drengenavn, så hvis Chris er en pige og den person, som ikke vil lære sine evner at kende, så giver historien mere mening ... stadig uden udløsning og med unødvendige forvirrinde elementer for læser.

Dit sprog er udemærket, og teksten virker godt bearbejdet ... men plottet mangler lidt for at nå klimaks.

HTHS/Helene
11 år siden
11 år siden
#3 Lejsy Storm
Hej anemone

Du har et dejligt, glidende sprog, og du får beskrevet omgivelserne virkelig godt.

Overraskelsen må være, at Chris besidder nogle synske evner, som hun ikke anede, at hun havde? Der er lidt af handlingen i historien, som står uklar for mig - bl.a. indledningen.

Men jeg synes, at det er en god besvarelse.

Mvh.
Lejsy Storm
11 år siden
11 år siden
#4 Ursus
Hej Annemone

Fin historie med Chris der opdager/overraskes over de særlige evner for at se ind i fremtiden hun besidder.
Indledningen er en lille smule forvirrende, fordi jeg ikke forstår hvorfor hun er på den politistation, hvis hun i virkeligheden har reddet sine venner fra en ulykke ved ikke at påkøre dem - jeg savner at du havde beskrevet hvad Chris var udsat for, men det kan være svært, når man skal holde sig indenfor et bestemt antal ord.
Hvis du nu i stedet for en kort novelle havde skrevet en roman, og man først 3 -4 kap. længere fremme, fik en beskrivelse af den sit. der gjorde at Chris sad på politistationen, synes jeg, det er godt at holde læseren tændt, ved ikke at afsløre alt med det samme.

Fint glidende sprog.
11 år siden
11 år siden
#5 Cumber
Jeg var også lidt forvirret over din indledning til at starte med, men kiggede så på nogle af dine andre besvarelser, som også hedder noget med Oraklet. Der kan man jo så finde svaret på den foregående hændelse og på hvem hovedpersoner er.

Historien er som sådan udemærket, men jeg synes ikke at overraskelsen kommer som en stor overraskelse, for læseren.
11 år siden
11 år siden
#6 Pia Hansen
Hej Anemone42

Jeg har jo læst nogle af de andre, små historier om oraklet Chris, så jeg er med på, hvad hun laver på politistatioen, men jeg undrer mig meget over, at hun er der en uge. Har politiet virkelig en sigtelse, der er nok til en uges varetægtsfængsel - eller bor hun i et land, hvor man ikke tager det så nøje? Eller ...er det en situation, hvor politiet ikke tager loven særlig alvorligt?
Nå, det er jo så ikke omdrejningspunkt for historien, der vel mere handler om, at Chris får hjælp til at tackle sin evne.
Følgende sætning er herlig
":...Hvis du ved hvordan man slukker for det her, så vil jeg gerne vide det
Men - er overraskelsen den ventende dame eller den sidste sætning?
I første tilfælde kommer overraskelsen ret tidligt i historien. I sidste tilfælde er den noget kortfattet og lidt kringlet.
Du har bestemt fat i noget med denne historie, og samlet med de andre og udbygget, tror jeg det kan blive virkelig godt.
Desværre synes jeg denne "bid," fremstår lidt rodet og forvirrende.
Dog med flere gode sætninger,

Pia H
11 år siden
11 år siden
#7 Venezuela
Hej Anemone42

Tak for din kommentar på min egen skriveøvelse :-)

Jeg synes, at den korte form og de mange tråde gjorde det svært at at finde hoved og hale i historien. Efter at have læst de andre kommentarer kan jeg forstå, at det er en del af en større historie, og jeg synes helt klart du skal sætte den sammen og lægge den ud i samlet form. For jeg kan vældig godt lide dit sprog og din måde at skrive på (f.eks. det at du ikke fortæller for meget, er lidt mystisk)
Altså: Jeg synes der er presset for meget ind på de få linjer du har at gøre godt med. For mange tider og for mange spørgsmål der ikke bliver besvaret.
Til gengæld får jeg lyst til at gå ind og læse dine andre skriveøvelser om Oraklet. Og det er jo fremragende krimi :-)
11 år siden
11 år siden
#8 Helen Nyström (Helen)
Du har et fint og glidende sprog med mange gode replikker der gør teksten levende - næsten som et film-manus.

Du har en god opbygning i teksten og men jeg mangler overraskelsen til sidst så slutningen blev desværre ikke helt så fængende som resten af historien lagde op til.

/Helen
11 år siden
11 år siden
#9 Mikala Rosenkilde (Mikala)
Synes hun kom lidt hurtigt ud af fænglet (du nævner opholdet i bisætning). Savner bare lidt mere her.

Gad vide hvem kvinden er? God cliffhanger til slut, der må være mere til den historie.

Velskrevet og spændende, med en masse ???????? i rumpen. Man skal nok læse alle fem små orakelhistorier, for at få essensen med.
11 år siden
11 år siden
#10 Susanne Jensen (Dutten)
Hej
Synes det er en kanongod idé med at lave skriveøvelser omkring et samlet plot, men... så skal det også (i mine øjne) være nogle tekster som har en form for afrunding. Teksten her leverer flere spørgsmål end svar, hvilket virker ufærdigt.
Mangler også en aha-oplevelse, mht overraskelsen.
Ellers en fængslende skrivestil:-)
11 år siden