Dagene der går
Lisa Brøndbe...
2 år siden
Nyt år
Martin Micha...
3 år siden
En stille bøn
Bastian
10 år siden
Skriftlige prøver ... Slu...
Anne S. Chri...
9 år siden
Karrusellen af Kaos - Kas...
Kasper Lund ...
6 år siden
Hvorfor er jeg så vred?
Neola
2 år siden
Sø med ?
Mikala Rosen...
10 år siden
Vores berøringsangst
Ansu Orheim ...
6 måneder, 22 dage siden
Hopeless..
MysteriousGi...
10 år siden
Så blev det gjort.
Ace Burridge...
8 år siden
Trauma King
Ansu Orheim ...
1 år, 2 måneder siden
Helt ny og alt det dér
LizetteHE
10 år siden
Like & del
Olivia Birch...
8 år siden
Clairvoyant Medie
Sylvia Ebbes...
9 år siden
En krone for dine tanker?
Karen Kris
8 år siden
Det grå hår.
Ace Burridge...
10 år siden
Min beskrivelse på livet
Shawn Cee (J...
7 år siden
Jeg ønsker mig ord - nye ...
Olivia Birch...
8 år siden
Hjem igen
Salomon
8 år siden
Sidste nyt.
Hanna Fink (...
2 år siden
Torsdag d. 22/12 (final v...
Ansu Orheim ...
3 måneder, 9 dage siden
Jeg helmer ikke...Helmi - hjem? Hus? Det giver måske lidt mening til ordene : Jeg helmer ikke. Jeg drager ikke hjem før...

Suomun Helmi står i min bog om Finland ved siden af piktogrammet for feriebolig.

Tunturi skulle betyde fjeld - ved ikke lige, om det er ental eller flertal. Jeg vil stå på fjeldet i Ylitornio og fejre midsommer - Aavasaksafjeldet, hvor man samles til sankthans og ser midnatssolen kilde horisonten kl. oo.oo for straks at hæve sig igen.

Ylitornio : Overtorneå
Alatornio : Nedertorneå

Hm, prøver at lære...ved den Botniske Bugts nordligste bred ligger byen Tornio - Torneå - lige på grænsen til Sverige, som udgøres af floden Tornionjoki. Følger man floden lidt nord på, kommer man netop til Alatornio og Ylitornio - dér hvor jeg vil se midnatssolen fra Aavasaksafjeldet.

Ylitornio har nogle krigsmindesmærker, der hædrer den finske modstand mod russerne, og jeg registrerer, at Ylitornio netop er så langt sydvest på, som man kan komme i finsk Lapland.

Der findes samere - og Ylitornio ligger jo i Lapland - nogle samere fra Petsamo, som Finland måtte afstå til Sovjetunionen i 1944. Derfor drog disse Petsamo-samere til Sevettijärvi i Finland, men de havde trods alt deres ortodokse kultur med sig, som jo er russisk. Jeg registrerer, at Sevettijärvi ligger så meget nordøst, som man kan komme i finsk Lapland.

Hm, sydvest / nordøst - byfolk i Lapland / Petsamosamere...mon man kan finde krigsmindesmærker i Sevettijärvi, der afspejler samme holdning, som dem i Ylitornio ?

Der var jo de røde og de hvide. Med de krigsmindesmærker i Ylitornio er folk derfra nok overvejende hvide.

Mon samerne fra Petsamo var røde ?
Og hvis, af de to grupper, er finnebørnene ?

Jeg må læse lidt finlandshistorie om vinterkrigen fra 1939-40, men mine spørgsmål kan vel vise sig at være lidt for specielle. Jeg har det godt med at søge den anderledes historie, som folk egentlig har lyst at foretælle, men lægger låg på, fordi den ikke er politisk korrekt.

Jeg har for første gang læst ordet skoltekultur. Man kan også kalde en same fra Petsamo for en skolter, og det er vist skoltere, som ofrer gaver på øen Ukonsaari, som ligger i Inari-søen - deroppe i nordøst. Hvis jeg skal så langt nord på som Inari kommune, så skal det være for at besøge Ukonsaar og høre om de urgamle offergaver, skolterne og deres ortodokse tro.

Gad vide, om jeg kommer til at lave en Freddie Petersen - Sonny og Gigi tog til Estland og fandt ud af, at man klarede sig bedst med russisk - hvis jeg beslutter mig for nordøst ? Tja, kommunikationsvanskeligheder er jo alligevel ikke noget nyt for mig.

Mon ikke de så kan forstå mit ønske om at komme sikkert hjem til mit udgangspunkt, hvis jeg siger : Helmi. Så må jeg håbe på, at ordet helmi er bøjet i den rigtige kasus, for dem har de mange af i Finland.

Ellers må jeg læse lidt finsk grammatik...for jeg helmer ikke før...jeg vil nemlig lære om Finland.

Skriv kommentar

Dagbogsindlægget Suomun Helmi er publiceret 08/05-2008 16:30 af Camilla Rasmussen (II) (Camra).

Log på for at skrive en kommentar til denne dagbog. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.