Kvinden i den røde kjole

Oplevelse

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie som tager udgangspunkt i en oplevelse for en person med nedsat fysisk funktionsevne. Hvordan føles det fx at være døv, blind eller enarmet? Lad det være op til læseren at finde ud af hvilket handicap der kan være tale om. Skriv ud fra hovedpersonens synsvinkel. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Det er en dag som alle andre.
Jeg går min sædvanlige, adstadige tur ned af gaden, og en strøm af mennesker fosser forbi mig. Alle har så travlt. Alle har noget forfærdeligt vigtigt, der skal nås, et sted, de er nødt til at være. De er anonyme for mig, bevæger sig i en helt anden rille af livet, selvom de passerer så tæt på mig, at jeg kan høre deres forjagede pusten. Det er intet nyt. Dag ud, og dag ind, den samme tur, den samme slags mennesker. De keder mig. Det skal ikke være nogen hemmelighed.
Men i dag er anderledes.
I dag ser jeg en kvinde.
Hun kommer gående mod mig med sikre, rolige skridt. Jeg ved med det samme, at hun er anderledes. De høje hæle slår mod fliserne med selvsikker elegance, bærer hende fremad som et væsen, der svøber sig i tid, og ikke er underlagt den. Armbåndene klirrer blidt mod hinanden i takt til hendes gang, og vinden bærer en sødmefuld duft med sig, der minder mig om vilde blomster og den utæmmede vind, der blæser ind fra havet. Jeg har sat farten ned, uden at tænke over det. Hun er helt nær mig nu, så tæt på, at vi næsten kunne kollidere. Men nej... hun passerer mig, og jeg berøres i et flygtigt øjeblik af en flig af hendes kjole, en lok af hendes hår, og et hurtigt pust af hendes kropsvarme... min krop sitrer fra top til tå, men hun er allerede på vej væk, båret videre af stiletternes regelmæssige tik-tak.
Nu er jeg standset helt. Hendes parfume hænger stadig i luften, selv om den svækkes sekund for sekund. Hun er borte nu, men hun var der. Jeg knuger min stav og trækker vejret dybt. Bag mine mørke øjne er hun stadig lysende tydelig. Jeg håber, hun altid vil være der. Jeg har brug for, at nogen skiller sig ud fra mængden. Jeg har brug for, at min verden får farve.
Jeg tager mig endelig sammen og fortsætter min rolige tur ned af gaden. Der er en ny energi i mig, en ny slags styrke til at acceptere, at alle de mennesker, der passerer mig nu, er grå og ansigtsløse.
For i dag så jeg en kvinde.

Skriv kommentar

Besvarelsen Kvinden i den røde kjole er publiceret 25/09-2009 20:50 af Laura Bruhn Bové (Laurbær) under skriveøvelsen Oplevelse.
Version 1 - 25/09-2009 20:50
Besvarelsen er på 374 ord og lix-tallet er 24.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Christian Engkilde (Engkilde)
Hej Laura
Rigtig god tekst. Du skriver dejligt ubesværet og putter virkelig læseren godt ind i hovedet på HP. Og så er teksten virkelig godt struktureret i tre næsten lige store dele. Det kan jeg godt li'.

Jeg synes måske du skal gennemføre din valgte skrivestil og helt undlade at nævne farver. Jeg ved godt at den røde kjole vel lige så godt kan være noget han forestiller sig. I praksis kan hun vel ligeså godt have noget helt andet tøj på. Men det er ligesom synsvinklen kommet til at blaffe en smule, fordi man bliver i tvivl om det er et syn eller forfatterens egen viden der komme ned på papiret. I 2. sidste linie er folk grå og ansigtsløse, og det er samme problem. Måske er det noget han forestiller sig, men det er et billede fra de seenes verden.

"bag mine mørke øjne" er måske også en overflødig kliche? Ser en blind mørket eller bare ingenting?

Men en god tekst!
-christian
10 år siden
10 år siden
#2 Mogens Sørensen (Mons1957)
Hej Laurbær, virkelig en fin skildring af den blindes oplevelse af verden omkring ham, hvordan han oplever gennem lyde og dufte. Du har et sprog her, der bare flyder afsted. VH Mons
10 år siden
10 år siden
#3 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Øvelsen opfyldt. Måske burde du bruge titlen i handlingen, nu hvor du benævner teksten:Kvinden i den røde kjole (måske kunne du nøjes med den - den røde kjole - så du ikke røber for meget). Den røde farve kunne så være et skjult hint til handlingen.(den blinde sætter måske rød farve på positive oplevelser?)
Jeg kan specielt godt lide din slutning. .
Fornemt emne og gode personbilleder.
2 af/ad fejl.
Sætningen ... Hun er helt nær mig nu - virker lidt akavet.
Måske lidt spøjst med sætningen - idag ser jeg en kvinde - kan hun se ind i fremtiden? Eller er det en genfortælling i "datid?"
På den anden side giver det læseren noget at fundere over, så jeg kan faktisk godt lide sætningen.
10 år siden
10 år siden
#4 Lise Andreasen (anemone42)
Hm. Spændende. Jeg går ud fra hovedpersonen er blind. Og så alligevel "ser" en kvinde? Ja, blinde kan vel også "se" noget en gang imellem, specielt hvis de har kunnet se tidligere.

Ser ingen formelle fejl.
10 år siden
10 år siden
#5 respekt
Fremragende skrevet; det er åndeløst, det er intenst og meget nærværende. Det er godt skjult at hovedpersonen er blind. Du leger godt med ordene. BRAVO
10 år siden
10 år siden
#6 Henning Wibrand
Super flot fortælling. At det er en blind der oplever hende, er ikke engang vigtigt. Vi kender alle oplevelsen af et flygtigt mødet med et ekstraordinært menneske, et der sætter farve på tilværelsen med sin "larger than life" attitude. Fremragende.
10 år siden
10 år siden
#7 Thede
Den skal du have "Laurbær" for! En rigtig god, sansende beskrivelse. Jeg blev lidt i tvivl om, hvad hans handicap var, da du skrev "I dag ser jeg en kvinde" men det er jo kun fordi jer sætter at se = at kunne bruge øjnene. En blind danner sig selvfølgelig billeder og "ser" med sine sanser. Rigtig flot.
10 år siden
10 år siden
#8 MetteH
Fedt at du leger med klichéen om "the woman in the red dress". Fedt at dit "handicap" kan ses på flere planer (Han er blind, jojo, men er vi ikke alle det i ny og næ, og har vi det ikke med at pålægge andre egenskaber, som vi håber, de har?). Og så er jeg egentligt ret vild med, at han kan "se" - også farver. Cool.

Et enkelt forslag: Måske kunne du have "zoomet ind" på manden i mængden i stedet for at beskrive hans tempo sideløbende med omverdenens tempo? Måske skulle du f.eks. have sløjfet "adstadig tur", fordi det sætter en stopper for den puls, som du beskriver i omverdenen, inden den egentligt er rodfæstet hos mig som læser.
10 år siden
10 år siden
#9 Birkemose
Starten er kedelig og klichéfyldt.
Din midterste del er god, og hænger godt sammen med pointen. Nogle steder virkeligt flot beskrevet.
Måske synes jeg den gode ungersvend er en anelse bjergtaget af en smule parfume og lidt klip-klap, det kunne du med succes have tonet lidt ned i slutningen, uden at miste pointen.
10 år siden
10 år siden
#10 Lise Jensen
Kan godt lide historien. Velskrevet, og han kan se farver, hvilket r med til at give kulør på historien.
10 år siden
10 år siden
#11 Laura Lützen (Sommerdag)
Hej Laura

Virkelig en dejlig og sansemættet tekst! Dit sprog er flydende og fuld af billeder. Jeg kan godt lide din beskrivelse af hvordan de anonyme, ligegyldige mennesker fosser forbi HP og hvordan kvinden skiller sig ud.

Sprogmæssigt er jeg vild med især slutningen af sætningen ”De høje hæle slår mod fliserne med selvsikker elegance, bærer hende fremad som et væsen, der svøber sig i tid, og ikke er underlagt den.”

Punktet hvor de to passerer hinanden er beskrevet godt, og man sidder som læser med tilbageholdt åndedræt og håber hun stopper op eller vender om og går tilbage mod ham.

At du beskriver kvindens røde kjole er for mig intet problem – en kvinde i en rød kjole er i sig selv nærmest et begreb og en del af hans forestilling om hende. At de andre mennesker er ansigtsløse og grå fungerer også fint, det giver et billede af hvordan han opfatter dem.

Stemningsfuldt og velskrevet!

M.v.h. Laura
10 år siden
10 år siden
#12 Sirena
En smuk historie, der gør indtryk! Dit billedrige og sansefyldte sprog er meget flot, ikke mindste i midterdelen af historien.

vh
Sirena
10 år siden
8 år siden
#13 Lisa_F
Det er maerkeligt, at saa mange af jer er saa sikre paa, at det er en mand der fortaeller.

Hvorfor tror i det? Det staar da ingen steder i teksten.
8 år siden
7 år siden
#14 Fuchsia
Dejlig historie. Jeg blev grebet af den, og de billeder dine ord skabte i mit indre. Rigtig godt skrevet.
7 år siden
5 år siden
#15 Jytte Black (Lilla Blomst)
Hej Laura
Den er skrevet meget flot, og viser tydeligt hvilke indre billeder en blind person danner, via lyde og dufte.
Vh. Jytte
5 år siden
5 år siden
#16 Rudi Kouring (Ruheko)
Godt formuleret, du har ordene i din magt :0)
5 år siden