Oplevelse

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie som tager udgangspunkt i en oplevelse for en person med nedsat fysisk funktionsevne. Hvordan føles det fx at være døv, blind eller enarmet? Lad det være op til læseren at finde ud af hvilket handicap der kan være tale om. Skriv ud fra hovedpersonens synsvinkel. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Tobias lænede sig ind over baren og fangede bartenderens opmærksomhed. Hun var ung og havde sit brintoiltehår samlet i to fletninger. Med sammenknebne øjne sendte hun ham et lumskt smil som sagde, at han kunne få, lige hvad det skulle være.
”To øl,” svarede Tobias og pegede med to fingre på hanen med classic, velvidende at hun ikke kunne høre noget som helst gennem natklubbens lydinferno. Han fik øllene og gav en hund tilbage. Hun kunne beholde resten, men andet ville hun ikke få fra ham. I hvert fald ikke i aften. Han tog en stor slurk af den ene øl og slikkede ølskummet af læberne inden han vendte ryggen til baren og spejdede ud i klubbens dunkle menneskehav. Gud, hvor han elskede fredag aften.
Med en øl i hver hånd gik han ned til bordet ved dansegulvet. Hun sad der stadig, pigen som han stadig ikke vidste hvad hed. Hendes krop kørte fra side til side i en lille siddende dans. Han gav hende den ene øl og satte sig tæt op ad hende. Hun grinede og drak. Imens gloede Tobias grådigt på hendes bryster, som hun gavmildt havde udstillet det meste af. Hendes hår var også smukt. Langt, brunt og hang glat ned af hendes ryg. Men hendes ansigt var lidt kikset. Som om hendes øjne sad lidt for tæt sammen og næsen var for stor.
Tobias spurgte med et nik mod dansegulvet om hun ville danse. Dumt spørgsmål, egentlig, for hun kunne slet ikke holde sin krop i ro. Det kunne han godt li’ og han kunne alligevel ikke rigtig se hendes ansigt i mørket. Hun var god. Hele tiden i bevægelse omkring ham, hendes underliv gned sig med jævne mellemrum op ad hans lår og han kunne mærke hendes bryster mod hans tætsiddende t-shirt.
De dansede til klokken var 3. Ind i mellem hentede han øl og rom og cola, som hun tørstigt hældte i sig. Til sidst var hendes blik helt diffust og han måtte holde hende tæt ind til sig, for at hun ikke væltede. Så gik de ud i den stille nat. Hjem til ham.
Hvor ville hun blive overrasket når hun vågnede i morgen og opdagede, at han var stum som en reje.

Skriv kommentar

Besvarelsen Natklub er publiceret 25/09-2009 22:07 af Christian Engkilde (Engkilde) under skriveøvelsen Oplevelse.
Version 1 - 25/09-2009 22:07
Besvarelsen er på 372 ord og lix-tallet er 25.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Lise Andreasen (anemone42)
Okay, den overraskede mig. Signalerne var der, og alligevel fangede jeg ikke, hvad hans nedsatte fysiske funktionsevne var, før til sidst.

Ser ingen graverende sproglige fejl.
10 år siden
10 år siden
#2 Pia Hansen
"....svarede han," er en vældig fiks formulering.
Hvad mandens nedsatte funktion er, sløres vældig fint lige til slutningen, men man aner det hurtigt. Godt lavet.
Bryder mig ikke særlig meget om hans opførsel og tanker, men okay - kvinden vil jo åbenbart gerne danse og sikkert også det andet.
Velskrevet historie.

vh. Pia
10 år siden
10 år siden
#3 Lejsy Storm
Godt skrevet.... den ordknappe mand passer fint ind i miljøet med det høje støjniveau, så slutningen kom som en overraskelse for mig.
10 år siden
10 år siden
#4 Thede
Du har en herlig skrivemåde; "brintoiltehår". Den har jeg ikke hørt før! Tror nu heller ikke det staves sådan, men pyt. Jeg kan se det for mig. Jeg synes du giver en rigtig god beskrivelse af stemninger og handlinger. Jeg tror dog næsten, at jeg havde udeladt den sidste sætning. For mig var den ikke nødvendig. Samtidig virker den lidt urealistisk på mig. Mon ikke han mere er nervøs ved tanken om, når hun opdager hans handicap, end forventingsfuld over hendes reaktion? Ellers rigtig fint.
10 år siden
10 år siden
#5 MetteH
Cool og enkel historie. Smart at du placerer manden til en larmende fest. Og vældig fint beskrevet med pigen, som drikker sig i hegnet og halvvejs med i seng uden at udveksle et eneste ord med fyren (jeg får det helt dårligt på mit køns vegne - cadeau til dig!). Jeg opfatter (nok qua den kalkulerende og lidt ondskabsfulde distance, han udtrykker) hovedpersonen som en bitter fyr, der har noget i sin baggage, der gør, at han nyder at tage røven på kvinder på barer. Og det giver ham en spændende dybde og forhistorie.

Jeg synes dog, du snyder mig som læser med sætningen "”To øl,” svarede Tobias og pegede med to fingre på hanen med classic, velvidende at hun ikke kunne høre noget som helst gennem natklubbens lydinferno.". De situationstegn kan jeg - uanset velvilje - ikke tolke som andet end tale.
Sætningen havde været elegant, hvis jeg sidst i historien kunne gå tilbage og se, at at han aldrig havde snakket. Men den sætning dér ødelægger det for mig.... (selvom det jo ikke gjorde for Pia, så måske er det smag og behag, men jeg har virkelig prøvet at være en venlig læser, og mener stadig, at det er "snyd" ;o)

(Jeg beklager, at min kommentar fylder så meget...)
10 år siden
10 år siden
#6 Benno
Underholdende, men jeg fornemmer ikke for alvor, at manden er stum.
nogle scener, hvor dette rigtig kommer frem ville pynte på teksten.

vh. Benno
10 år siden
10 år siden
#7 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Du gemmer hemmeligheden godt. Formår også at kaste mistanken på kvinden, som godt kan virke lidt underlig. Visse fysiske defekter kan jo godt skjules med operationer nutildags.
For mig er det fint du slutter af med at afsløre pointen. Det er med til at forme manden. Men du burde droppe klicheen og lave din egen - selvom du sætter reje på, så lyder "stum som en" ret klicheagtigt.
Som Benno nævner, burde du tegne manden bedre i forhold til handicappet. Lidt tættere på sandheden uden at røbe den.
Der er en sin/hans fejl.
10 år siden
10 år siden
#8 Andrea Martinsen
Godt portræt af en mand med fysisk handicap, som måske som følge af dette har udviklet en god portion kynisme.
Jeg fornemmer også, at du må narre læseren lidt for mange gange, for at skjule hans skavank. En hel nat og adskillige genstande ved baren - da skal man nok være usædvanlig blond for ikke at opfatte, at manden ikke kan tale.
10 år siden