Oplevelse

Opgavebeskrivelse

Skriv en kort historie som tager udgangspunkt i en oplevelse for en person med nedsat fysisk funktionsevne. Hvordan føles det fx at være døv, blind eller enarmet? Lad det være op til læseren at finde ud af hvilket handicap der kan være tale om. Skriv ud fra hovedpersonens synsvinkel. Bestem selv om teksten skal være humoristisk, dramatisk eller noget helt tredje.

Maja sidder i lænestolen med de slidte armlæn. Udenfor hyler stormen. Regnen pisker ned og trommer mod vinduets glas.

Johan er taget afsted for at hente Annika og børnebørnene. De kommer hjem på Påskeferie. Maja har været bange for, at flyveren ikke kunne lande i dette vejr, eller værre endnu; at den ville forulykke! Hver gang børnene skal rejse, går hun rundt med en knude i maven, indtil hun får vished for, at de er kommet godt frem.

Annika har tit skældt hende ud: - Mor, slap af. Du skal ikke lytte efter vejrudsigten. Den gør dig bare bekymret.

Hun ved godt at Annika har ret, men hun kan ikke lade være. Hun ved, efter et langs livs erfaring, at ulykken kan komme som et lyn fra en klar himmel, og det er ikke altid naboen der bliver ramt.

Regnen trommer ikke længere mod vinduet. Vinden er stilnet af. Radiopspeakeren oplyser at klokken er 12:20 så nu er der nyheder. Bare de ikke siger at der er sket en ulykke, tænker hun! Så skælder hun sig selv ud: “Maja! Tag det nu roligt. Bare fordi ulykken kom væltende én gang, er der jo ingen som siger at det sker igen!”

Så hører hun trin ude på trappen og gangdøren går op. Hun hører Annikas lattermilde stemme, formane Mads til at tage skoene af, inden han løber ind. Bagved høres lillesøster, der er utålmodig efter at få en tår at drikke. Åh, hvilke velsignede lyde, tænker Maja.

- Omma! Hun er lige ved at blive væltet over ende af Mads, som kommer løbende, og hopper om halsen på hende. Åh, hvor er det velsignet at føle de små arme om sin hals, og mærke hans bløde kind mod sin. Så tager Mads hendes hånd. – Omma! Du skal se lillesøster, siger han stolt. Glædestårer fylder hendes øjne. En lille blød bylt lægges i armene på hende. Hendes andet barnebarn. En lille pige. Hun kæler det runde hoved med de bløde dun. Indånder den søde duft af baby. Hun tager de små bløde fingre i sine.

- Synes du ikke hun ser sød ud, omma? Spørger Mads.
Inden Maja når at svare, høre hun Annika hviske til ham: - Mads, du ved jo godt, at omma ikke kan se! Mads svarer dog prompte: - Jo, omma ser bare med sine hænder, ører og næse i stedet for, ikke også omma?

Skriv kommentar

Besvarelsen Hjemkomsten er publiceret 25/09-2009 17:46 af Thede under skriveøvelsen Oplevelse.
Version 1 - 25/09-2009 17:46
Besvarelsen er på 398 ord og lix-tallet er 19.

Log på for at skrive en kommentar til denne tekst. Har du ikke allerede en profil kan du oprette en helt gratis.

10 år siden
#1 Lise Andreasen (anemone42)
En afrundet lille oplevelse, der også når at beskrive verden "set" når man ikke har øjne at se med, og hvordan den situation er opstået. Imponerende!

Det var lidt forstyrrende, at der var et komma inde midt i det her: "Hun hører Annikas lattermilde stemme, formane Mads til at tage skoene af ..."

Men kan ellers ikke se andre formelle fejl.
10 år siden
10 år siden
#2 Lejsy Storm
Sikke en dejlig livsbekræftende historie. Omma ser både med føle- lugte- og høresansen. Du fik en rigtig god afslutning på historien!
10 år siden
10 år siden
#3 MetteH
Sød historie - særligt båndet mellem bedste og barnebarn, er fint. Fint med antydningen af en ulykke, der er sket. Tror ikke, jeg behøvede delen, hvor Omma sidder bag regnvåde ruder og er ængstelig og husker, at datteren tidligere har bebrejdet hende det. Som læser bliver jeg først fanget fra sætningen "regnen trommer ikke længere". Men resten af historien holder. Og fortæller meget på meget lidt plads. Sejt.
Sidste ting: Jeg er ikke sikker på, hvad pointen er. Er det båndet mellem omma og Mads, eller er det, at en ulykke kommer aldrig alene? Eller måske ligefrem det modsatte? Eller noget helt andet?

Men historien er fin :o)
10 år siden
10 år siden
#4 Susan Bundgaard (savior)
Fint beskrevet synshandicap hvor Omma oplever verden gennem sine andre sanser. Sådan som du beskriver det føler man virkelig at hun kan se. Jeg kan godt lide at Mads er præcis så fordomsfri som børn nu engang er.

God historie :)
10 år siden
10 år siden
#5 Lars Find-Andersen (Bibelot)
Øvelsen opfyldt. Du trækker afsløringen til slutningen, selvom man nok gætter rigtigt undervejs. Du dropper lidt på den indre synsvinkel i starten, så fokus på Maja forsvinder. Lidt for mange unødvendige beskrivende tillægsord. Men flot emne med realistiske toner. Fint.
10 år siden
10 år siden
#6 Astrid Harboe (bette o)
En sød historie, men må nok indrømme at den ikke rigtig fangede mig.. Du prøver at opbygge nogte spænding i starten, men det falder bare flat til jorden efter min meing. Og så er det først et godt stykke henne i historien at man mærker det er Majas synsvinkel.
Men godt hintet med at hun er blind og drengen er også godt skildret.
10 år siden
10 år siden
#7 Andrea Martinsen
Sød og rørende historie, flydende læst!
En lille sproglig kommentar: i næstsidste afsnit bruger du 4 gange adjektivet blød.
10 år siden